Method feeder - koncový návazec z pletenky, monofilu nebo fluorocarbonu?

Pro koncový návazec při method feederu používáte pletenku, monofil nebo fluorocarbon?
Autor diskuse: reload - Profil , 28.3.2015 feeder - náčiní, doplňky

nekut - Profil | Po 30.3.2015 20:14:28

A tak tedy ano, taky se dám do plácání. Za sebe považuji za srkačku to, že ryba obírá krmítko, a při tom nasaje háček s nástrahou. Debaty jsou o houně, dejte anketu, co je samozásek ryby a co ne. 95 procent vidím jako samozásek. Roky na feeder nezasekávám vůbec. Běžně tahám cejnky od 15cm. Krmítka všech typů od 15 do 40gramů. Největší háček velikosti Fox ser. 2 vel. 8. System průběžka s brzdou á la Maťák, tak, aby při podržení za háček a lehké cuknutí krmítko nesjíždělo. Háčky natvrdo na krmítku považuju za prasárnu, ať už se to jmenuje jakkoli. Vůbec naprosto nechápu nač někdo potřebuje dva háčky. Nepraktické, rybu poškozující, zachytává se to za kde co, a vůbec. Ano, používám i šňůrky, 0,04 a 0,06. Používání a vychvalování super tenkých sestav, pokud není účelem přečůrání extra mazaných a jinak nechytatelných ryb je krávovina. Ryba má jít rychle a šetrně ven, předvádění se s vyjícím povoleným navijákem, jak tady někdo psal je taky krávovina. Chytáme skoro všichni samosek, jen si to někteří - sportovní - rybáři nechtějí přiznat. Nevím a nechápu proč.No ale, proč bychom o tom nepoplkali, alespoň je sranda. Jen taky nerozumím tomu, proč si při tom musí, zvláště někteří supermani, nadávat do kde čeho. No ještě snad, že angličtí rybáři staršího ražení rozlišovali tzv. důvěryhodnou udici a samozaskávající udici. Alespoň to takto bylo přeloženo.

Lubos 99 - Profil | Út 11.8.2015 19:51:33

fheavy >> JJJJ.. dík,možná zkusím.Byl jsem na mistě ted v neděli i pondělí a na klasiku vždy večer a ráno pěkní buclatí kapříci,tak možná nic měnit nebudu....

RK - Profil | Út 31.3.2015 17:56:52

fheavy >> V pohodě, teď jsi mi to napsal dobře. Já proti methodu nic nemám.
Pravda je , že prapůvodně se říkalo srkačka té prasárně co poslal níže cerbert.
Takže , když se tedy budeme držet nějakého názvosloví, které ovšem nikdo(žádný správce českého jazyka)striktně neurčil, tak dobře.Máme tu prasáckou srkačku, sympatický method a různé průběžné a poloprůběžné montáže s různými krmítky. V tom se shodneme.
ALE-a teď to ale. Jak se ty montáže chovají. V podstatě při velmi krátkých návazcích všechny stejně.
U průběžné klasiky(nebavím se teď o klasických feederových košíčcích), těžko třeba kapr nasaje, pak přitiskne hubu ke dnu u krmítka a pomalu to neodcouvá, aby mu to v tom průběhu co nejméně drhlo. Právě naopak. Zvedne se nad krmítko, nebo se zvedá a třeba kapku popojede. A to je ten moment, kdy si jí o to krmítko nandá. Jestli je tam nějaký rozdíl u napevno a průběžné montáži v síle pro zapíchnutí se háčku do spodního pysku, či koutku nevím . Asi možná je, ale určitě to nemá vliv na ten princip samoseku. Ale jak dáme delší návazec, tak je tento princip srkačky pryč. Umím si představit, že tento princip může třeba u šedesátky cejna být možná, odhaduju cca do 20cm? Prostě se postaví na hlavu nasaje a jde do vodorovna. Jestli se v průběhu tohoto pohybu na konci dráhy natáhne návazec a háček se o krmítko zapíchne do toho nebožáka, tak je sním konec. Ale proč mu to ulehčovat. Dáme návazec pouze těch cca 6cm a nebožák to má spočítané hned úplně v první fázi tohoto narovnávacího pohybu.Takže už se nedostane na to mletí hubou, kdy část krmení vyfukuje spolu třeba s kamínky,bahnem, částí detritu atd. V případě delšího návazce má moře času(na rychleji tekoucích vodách je to jinak), jak sousto vyfouknout a třeba zjistit, že ta tvoje dipovaná peletka stojí za hovno a co by dal za obyč. bondulku. A to se snažím celou dobu vysvětlit. Jak tomu říkáme je jedna věc, ale důležité je jak se to chová. To pejorativní označení srkačka u methodu lidi dráždí, ale ten princip je uplně totožný. Takže chytáme s bezpečnými method krmítky na průběžno se srkačkovým efektem. Teď už se nedá ustoupit ani o píď:-)

tym - Profil | Po 30.3.2015 19:07:02

Tohle je srkačka

xDanielS - Profil | So 8.8.2015 15:09:57

Mjaška >> No, papír snese všechno. Co tam píšou o nosnosti, obzvlášť AWA, tomu se dá věřit asi jako zprávám na Nově. Na FC bych se, být tebou, tak minimálně do 20tky vykašlal a koupil si kvalitní návazcovej matroš. Já používám MILO Ghost a stejně dobrej je prej i mimetix od Colmicu.
Jinak podvaz si klidně můžeš udělat z tenký pletenky, nebo si kup háčky od Korumu s nekonečnou zarážkou, ty jsou taky super, nebo gumičky, tuna možností.....

MartenBear - Profil | So 8.8.2015 14:28:42

Mjaška >> Koukal ses na silikonove vlasy ci silikonove krouzky na pelety? Stoji par korun. Hacek pak muze byt uvazan jakkoliv.

Fishky - Profil | Út 31.3.2015 10:34:31

Není důležité, jak srkačka vypadá, ale jak funguje, může mít kvantum modifikací. Spirálové, žebrové či method krmítko, vlasec či pletenka, velký či malý háček, jeden či dva, na pevno či průběžno... na tom nesejde, důležitá je jen funkce. Srkačkou se chytají v maďarku toljové na technoplankton s technopufinami, u nás už dobře 20let kapři a v anglii z toho maj method hit, je to v podstatě stále to samé. Futro pracující v krmelci přiláká rybu co nejblíž, kde na ni čekaj háčky (na kterých u té původní srkačky ani nic nebylo!) ryba to šlukla jak baštila futro, které bylo kolem krmelce. A pozor - z první dobré si jí navalila o váhu krmelce (zda průběžný či nikoliv nejhraje roli - i lehké spirálové krmítko dokáže udržet napnutý krátký návazec tak, aby nedošlo k vypuzení háčku - a o to jde, následuje úprk, hrčák a zásek.

RK - Profil | Út 31.3.2015 9:58:32

fheavy >>
precti si starou knizku 1000+1 rada pro rybaře,ja uz nemam silu na to vysvetlovat nekomu samozrejmy věci

To je vynikající knížka, miluju ji. Ovšem pan Říha to psal v jiné době, v době , kdy špička háčku nesměla koukat z těstíčka ven. Takže, jestli si bereš dnes tuto knížku jako mustr- tak Pánbůh s tebou. A potom to všechno začíná do sebe zapadat. Proto máš zcestné názory a promiň mi tu troufalost- proto jsi úplně mimo. A chápu, že když jsi přeskočil z doby napsání této knížky rovnou do feederu a methodu, tak je to pro tebe scifi.

Naposledy tedy : srkačka je: Váha krmítka & krátký návazec. Třeba cejn:- se postaví na ,,hlavu" nasaje a zvedne se do horizontální polohy. A jak se zvedá tak si jí o krmítko picne. Když budeš mít návazec třeba třicet čísel, tak se zvedne a nepicne si jí. Může to vyfouknout, znova nasát, houska se třeba z háčku uvolní atd. Když je montáž průběžná, tak je vše stejné protože v 90 stupňovém úhlu, nebo v ostrém úhlu směru návazce vůči krmítku je princip stejný. Věř, že mám pravdu na 100%. Jak z teoretického , tak praktického důvodu. A věř, že kdybys o tom přemýšlel, nakreslil sis to doma na papír, nebo takhle někdy chytal, tak nebudeš arogantní a nebudeš se odvolávat na 1000+1 radu pro rybáře.Protože to je jako když koukáš na ,,moderní zázraky techniky" v první Bondovce...................no a to je vše

RK - Profil | Út 31.3.2015 0:26:59

I když je krmítko navázané průběžně, vždycky bude působit svou hmotností a ovlivňovat zaseknutí háčku. Já to vidím tak, že se jako srkačka označuje montáž, kdy je SPIRÁLOVÉ KRMÍTKO NA VLASCI NAPEVNO A NA KRMÍTKU JSOU NAPEVNO PŘIPEVNĚNÉ NÁVAZCE. To je podle mě srkačka a jako taková se pod tímto názvem prodává i v obchodech .....

Nemáš pravdu. Co se terminologie ,původního názvu a hlavně jak se prodávala a jak jí chápete vy , a hlavně jaká je tak , to samé je method.

Teď kopíruju co jsem už napsal.....

tym - 30.3.2015 19:15:17 >>Hrozná srkačka znamená, že na krmítko je napevno navázán návazec s háčkem, nebo i dva. Princip je v tom, že ryba nasává krmení v krmítku, po nasátí se vrací do vodorovné polohy(nebo jenom maličko popojede) a v tu chvíli se háček zapíchne do spodní části tlamky o váhu krmítka.Při delším návazci je tento princip pryč a nemůžeme už hovořit o srkačce.Prostě kapr nasaje, zvedne se a pak zase třeba vyfoukne. Může mu vadit silná pletenka, nebo silon, nebo háček atd.
Jestliže se utrhne celé krmítko, tak ryba vláčí toto krmítko a asi víme, jak to může dopadnout. Mohu si tuto srkačku ale udělat průběžnou z jakéhokoliv krmítka nebo method krmítka a princip i úspěšnost je úplně stejná. To proto, protože v úhlu cca 90stupňů,kterým probíhá vlasec z krmítka ven při záběru, je dostatečná síla , aby se ostrý háček zapíchl do spodní části tlamky ryby o váhu krmítka. Je důležité, mít krátký návazec(nejlepší jsou různé druhy pletenek), neboť ryba nemá šanci po nasátí a i nepatrném pohybu nástrahu s háčkem ,,vyfouknout" protože už visí.
Píšeš, že se ti nedaří zaseknout záběry. U dobře udělané srkačky(methodu) v podstatě zásek odpadá.Samozřejmě, že se člověk lekne, když mu prut ,,cestuje" do vody a reflexivně popadne prut a sekne. V podstatě je to ale zbytečné.Při chytání klasickými pruty se používá baitruner, nebo se musí povolit brzda, protože záběry od kaprů jsou vždy jízda. U feederu je to ,,hokejka" , která může přejít do cestování prutu do vody(takže povolená brzda je dobrá).Je zajímavé, že při chytání s čihátky či swingery, je záběr od kaprů vždy jízda(bavíme se o teplém období, v zimě je vše jinak). U feederu to tak nutně být nemusí. Myslím si, že jak kapr při chytání s čihátky narazí na pevný odpor, tak vyrazí jak torpédo. U feederu má pořád jakoby ,,vůli" , tak nezačne tak rychle jančit. Toto je můj subjektivní názor, proč se to tak děje. K síle(průměru) návazce: zde jak psal MM, určitě nedávat nic jemného, je to zbytečné. Lepší jsou pletenky, protože silnější průměry vlasců jsou oproti měkkým pletenkám jako drát. Tím ,že ryba po nasátí v podstatě okamžitě visí, tak nemá čas nic zkoumat a odhalovat nebezpečí, či ochutnávat nástrahu.To co ryba primárně ochutnává a žere je návnada..........

sven - Profil | Po 30.3.2015 23:06:12

Joe Smoker >> Tak určitě.:-) Úmyslně jsem to trochu tlačil do extrému aby ta diskuse nebyla příliš unisono, když to někteří oponenti už vzdali...:-)
S tzv. klasickou srkačkou jsem se setkal před mnoha lety a byla to spirála z drátu a dva návazce z perlovky. Jednou jsem to také vyzkoušel a hned na první pokus zavrhl, přestože to bylo hodně úspěšné... Prostě mi to připadlo jako taková neakční srabařina..podobně jako lov na živou...
Ovšem pokud se vrátíme k tzv. method krmítku, nevidím jediný důvod, proč ho používat právě na feeder. Na kapráku udělá úplně stejnou práci a s menšími komplikacemi...

minn - Profil | Po 30.3.2015 22:43:55

Všichni tu plkáte nesmysly o srkačce jó nebo né, jediný "nekut" to aspoň vysvětlil všem dost jasně. A hlavně jste se odchýlili od zadaného tématu. Srkačku nechte našim dědům. Mě taky zajímá kdo používá pletenku a kdo monofil. Za mě na řeku pletenka a na stoják monofil, nebo fluoš.

Joe Smoker - Profil | Po 30.3.2015 22:26:37

sven >> A norma není ani na názvy montáží. V tom tkví náš odlišný názor na věc. Ve tvém podání je pro mě tvoje montáž stále půlbalaton,ať má návazec 5 nebo 20 čísel. Podle ně je Srkačka (pro přesnost píšu s velkým S) jen jedna - olověnej nebo drátěnej krmelec s jedním nebo dvěma návazcema přímo na žebrech. Kdysi mě to tak naučili vázat dědci (dej jim pánbůh nebe),a v každým rybářským krámu když si řekneš o srkačku,prodají ti totok nesmysl. Napiš v kterékoliv diskuzi co jich tu máme slovo srkačka. Každý si představí právě tuhle montáž,a co pak asi nastane? :-)
Taková Srkačka je jen jedna. Zbytek jsou na podobném (ne stejném,rozdíl je právě JEN v systému uchycení návazce) principu fungující,modernější a mnohem bezpečnější montáže. Že se jim začalo říkat srkačka je problém lingvistický,možná genealogický,často se však odlišují přídomkem "bezpečná"

:-)

sven - Profil | Po 30.3.2015 20:42:23

fheavy >> když napíše MM, že je to srkačka, tak přes to vlak nejede :-)
Navíc mám stejný názor.
Jinak, Petan600 a FRANK71 (možná jsem na někoho zapoměl) to už všechno napsali i za mě.
Pro mě je srkačkou každá montáž, která má krátký návazec s plovoucí nástrahou, umístěnou v bezprostřední blízkosti návnady, zkoncentrované v bodu zátěže.
Bez rozdílu, je-li návnada ve spirálovém krmítku, feedrovém košíku, olověném košíku nebo kolem zátěže v PVA.
Společným principem těchto montáží je nasátí kaprovitou rybou a samosek.
Společným znakem všech těchto montáží, je nulová signalizace záběru předcházející jízdě, hokejce nebo prutu ve vodě...

fheavy - Profil | Po 30.3.2015 20:20:51

sven >> to co tam ma martin neni srkacka ale poloprubezna montaz,to neznamena ze kdyz to napise martin matak tak ze to je svaty,taky nema ve vsem pravdu/i kdyz ho jako feedrare uznavam/

fheavy - Profil | Po 30.3.2015 19:31:18

Joe Smoker >> tady by si nekdo mel strcit tu sirku vis kam??

Joe Smoker - Profil | Po 30.3.2015 19:15:20

fheavy >> Srkačka je systém,kdy je k drátěnému nebo olověnému koncovému krmítku napevno přivázán jeden nebo dva krátké návazce z pevného vlasce nebo pletenky. Její účinnost spočívá právě v tom,že je návazec pevně přivázán přímo ke krmítku - ryba se při nasátí nástrahy prakticky sama zasekne o celou váhu krmítka. Pokud je návazec připevněn jako průběžný,energie záběru směřuje částečně do krmítka,částečně k signalizátoru záběru. Jedná se o dva jiné systémy.

Tak ti nevim,jasnějš už to napsat nejde. Ale stejně uvidíš sám že to bude ho*no platný.

Colasrumem - Profil | Po 30.3.2015 18:45:50

FRANK71 >> Tohle je krmítko a montáž se dvěma návazci. Víš ona srkačka je už ve své podstatě napevno, je to princip její funkce. Jinak ztrácí smysl:o)

RK - Profil | Po 30.3.2015 11:50:39

Tak pletenka bude co do úspěšnosti určitě lepší. Při srkačce(methodu) se nic nezamotává a tak ta měkkost pletenky a nulová paměť proti FC je markantní. Jenom to utrhnutí kmenu je na závadu. To je jasné. Co mi není jasné je, že se zde každý ohání rybářskou etikou a že chytá na průběžný method atd..........A nebylo by pro milovníky rybaření, sportovní nadšence spíš lepší na method nechytat? Nic sportovního na tom není, umí to každej trouba, je to nuda a na feeder to historicky nepatří. A jak psal Marmyš- chci mít potěšení z lovu. A jak psal Rybkin-na některejch místech je to hodně učinné-ano , protože je to nesportovní srkačka a ta byla vždy účinná. Ale vždy se na ní koukalo skrz prsty(feederaři kór), až do té doby, než se zjistilo, že feeder v době dobrého braní kaprů a cejnů na srkačku na ní prostě nemá. Tak se ten handicap musel nějak dohnat. No a vytunila se method krmítka a nový styl rybolovu na feeder, který s původní srkačkou ,,nemá nic společného" Nenechte se vysmát. Je to nemlich to samé a ještě s návodem a pentlí. Když někdo takhle chce chytat, tak ať tak chytá. Ale nechápu, jak se ještě může durdit, že nasrkajdu jako nechytá a ještě si myslí, jakej má skvělej reflex na sekání...........

Tony-123 - Profil | Ne 29.3.2015 20:20:23

Ahoj,za mne pletenka a silnější FC/25 a vys/.T

Milda - Profil | Ne 29.3.2015 14:53:45

Macan >> No já Ti to rozmlouvat nebudu :-) Každý nějak něco vnímáme a jinak bereme.
Třeba já nejsem přítelem slabých kmenů a slabých návazců a je to v mých očích prasárna.A někdo to považuje za "sportovní",když vodí průměrnou rybu tak dlouho,že ji pomalu vysílí k smrti a prut se mu přitom ani pomalu neohne a cívka div nevypadne z navijáku, jak má povolenou brzdu a ještě to považuje za fér vůči rybě, já to vidím naopak jako "unfair".
No a tak bychom se třeba dostali k závodům, jak moc je etické mačkat ryby ve vezírku pro ukojení vlastního ega a to jejich "šetrné" vážení a mrtvé ryby na hladině po závodě atd.
No a pak bychom se třeba dostali k tomu,co je etického na tom chytat jen tak ryby pro zábavu..No a možná ke spoustě dalších věcí,kdy má každý jiný pohled.
Vše to je prostě jen o úhlu pohledu a o tom,že vše jde dělat s rozumem.Tedy i ta šňůrka jde použít s rozumem,když tam samozřejmě k 0,20mm kmenu nemrskne někdo 25lb šňůrku ;-)

Rybkin - Profil | Ne 29.3.2015 12:29:29

Macan >> Já tu pletenku taky nepoužívám,zkoušel jsem to a nefungovalo to tak jak bych si představoval.Tu pletenku jsem měl samozřejmě s nižší nosností než kmenovej vlasec

Rybkin - Profil | Ne 29.3.2015 8:33:30

Já používám jen FC a aby držel pěkně fazonu tak 0.18 a vic