První prut na přívlač?

Ahoj,
vím že je tady takových dotazů spousta ale přesto se chci zeptat. Začínám s přívlačí a sháním nějáký prut délky cca 2,4m a vrhací zátěží 10-40g - to je podle mě ideál. Chci aby prut něco vydržel ale zase ne nějaké přemrštěné ceny. Do oka mi padl tento:

http://katalog.mrk.cz/?kw=Daiwa+Sweepfire+Spin

ve verzi 2,4m a 10-40g. Co na něj říkáte?
Autor diskuse: petaryb - Profil , 15.2.2014 dravci - náčiní, doplňky

osprey - Profil | St 19.2.2014 15:38:38

nofish >> Přece nebudu na naší řece chytat celý život s prutem do 50 g jen proto, že se tu před pěti lety chytila metrovka. Jednou se na Otavě dokonce chytil sumec 220 cm. A pustili ho. Ale abych na něj myslel pokaždé, když jdu k vodě, to po mě nechtěj.

Toho metrového sumíka jsem chytil, když jsem naháněl tlouště, toho většího když jsem prohazoval jednu jamku na naší strouze, jestli by tam nebyla kudla. Za dvacet let jediný sumčí záběr na téhle vodě.

Chodím s cajkem podle toho, co chytám. Nemůžu za to, že se ryby neinformujou a zcela bez kázně si zabírají, jak se jim chce. Ale mají smůlu. Já nerad prohrávám...

FRANK71 - Profil | Po 17.2.2014 17:38:21

petaryb >> tak si kup, co se ti líbí, stejně nevybereš ideálně.

hraji - Profil | Ne 16.2.2014 19:12:35

nofish >> ale já mu nepsal, aby si koupil jeden prut na všechno. To tu dokola meleš ty.
Já mu napsal, aby si koupil středně jemný prut do cca 18 gramů a s ním se naučil chytat, cítit nástrahy, rozpoznávat, co se v té vodě děje. S klackem na 40 gramů s malými nástrahami ucítí tak maximálně, že šlápl do psího exkrementu. Další prut by si koupil velmi pravděpodobně, po nějaké době, ještě jemnější a možná časem, až by chtěl lovit velké ryby, na opravdu těžké nástrahy, by sáhl po prutu tvrdším, ale taky velmi pravděpodobně delším, než proklamovaných 2,40 m.
Ale to mě nemusí zajímat.
Nechtěl poradit, on od začátku chtěl potvrdit svoji volbu. A ta je podle mého chybná, proto ji nemohu doporučit.

hraji - Profil | Ne 16.2.2014 18:04:07

mamutt >> nerozumím té logice, pro začátečníka dobrý. Buď je prut dobrý a pak je dobrý i pro zkušeného lovce přívlačí a nebo je špatný a pak je špatný pro kohokoliv. Kde se bere ta myšlenka, že pro začátečníka je dobrý kdejaký levný šunt?
Proč by si měl koupit začátečník prut, který po půl roce odloží jako špatný a znovu kupovat jiný. Není lepší vybrat na poprvé ten správný?
Dobrý prut nemusí být drahý, ale musí splňovat určité požadavky. Požadavky, které jsou dané právě odlišnostmi různých metod lovu přívlačí.

hraji - Profil | Ne 16.2.2014 9:31:13

Bál bych se použít slovo ideál ve spojení s parametry prutu, který sis vybral.
Tak jak existuje mnoho odvětví uvnitř přívlače, lov štiky, lov sumců, lov pstruhů, lov okounů, tak existuje celá řada takzvaně ideálních prutů. To co sis vybral je možná univerzální prut, ale jako každý univerzál je to špatná volba.
Zamysli se nad těmito otázkami:
1. na jakém typu vody budu chytat - volná velká plocha s nutností házet daleko, zarostlý potok s omezenými možnostmi nahazování, velká řeka?
2. Jaké ryby budeš převážně lovit - chystáš se lovit sumce, štiky, candáty, boleny, okouny či pstruhy?
3. Jaký typ nástrahy budeš nejčastěji používat - lehounké smáčky, středně těžké twistrety, rotační třpytky a nebo dokonce woblery?
Vidíš co je možností? Pokud máš proniknout do tajů přívlače aspoň trochu, abys neskončil jako většina taky přívlačářů, kteří na kaprovém teleskopu s velikánským kaprovým navijákem a vlascem 0,30 vláčí malého twistříka a diví se, že jim nic nebere, musíš studovat, hledat a nejlépe si přečíst knihu. V každé knížce o přívlači je rozsáhlá kapitola věnována výběru prutu, protože to je fakt důležité.