Jak dlouho si ještě užijeme "svazorybolovu" .

Počty členů ve svazu = množství peněz na zarybnění = množství ryb v revírech < povolené množství odnesených ryb = 1/3 sezóny vyprázdněné revíry = odchod členů ze svazorybolovu = snížení peněz na zarybnění = menší množství ryb v revírech
Autor diskuse: stilet - Profil , 28.5.2013 všeobecné - RŘ, MO, svazy
10 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NJJanekk - Profil | Út 28.5.2013 14:02:00

v rovnici ti chybí jeden člen: ... = odchod členů ze svazorybolovu = méně odnesených ryb = ...

navíc úbytek členů nebude rovnoměrný, ale bude zahrnovat převážně ty členy, kteří mají na svědomí většinu odnesených ryb, z čehož plyne: větší zarybnění, větší pohoda u vody...

Nkakr - Profil | Út 28.5.2013 15:48:47

Drozďák >>
Jsa pamětník pamatuji epochy obě. Již v dobách ryze spolkových (1960) byla tendence spolky sdružovat by členové mohli lovit na více revírech ,která vyvrcholila v létech 70tých celokrajským hospodařením. Co bylo lepší si netroufám posoudit, na všem se dají najít klady i zápory.
Nepopíratelný fakt, který se asi již nikdy nevrátí spočíval v tom, že nebylo překapřeno, neexistovaly carpteamy, jezdilo se k vodě na ryby ne na výpravy atd.
Také ryb reofilních bylo tolik, že si to mnozí mladí nedokáží ani v nejbujnějším snu představit, o potočácích nemluvě. Duháka jsme skoro neznali, také téměř neexistovalo mírovou rybu vrátit vodě.
No a dostanu se k jádru pudla, konkrétně na P vodě přišel rybář, nakédroval slunku, hodil , popotáhl a lapl potočmena. To opakoval 4x (povoleny výjimkou 4 ks) a šel domů.
Dnešní "sportovní" rybář sice chytá s mouchou, která má do mouchy klasické hodně daleko, lapne 40 potoků zvíci 15 -20cm a je vysportovanej.
Totéž platí i plavané na MPéčku. Tehdy se ostré a podoustve braly, udily, nenasazovaly a pořád jich bylo hafo. Jo u vesla byli komanči a rybářství bylo součástí zemědělské výroby.
Tedy Tvá slova co ryb se týče mohu potvrdit.

Moc jsem se rozepsal, končím, poznámkou - lépe už bylo (co se ryb týká)........

NDrozďák - Profil | Út 28.5.2013 15:20:29

kakr >> mícháš éru územně/spolkovou s celosvazovou a sám víš nejlépe, že to nejde....
Hospodaření a vůbec ekonomická strategie Svazu se změnila se zrušením limitů prodaných povolenek na 1ha revíru a nastolením trendu růstu členské základny. Zpřístupnění revíru všem bez rozdílu. Chléb a hry. Předtím to tak nebylo a díky limitům ani být technicky nemohlo.

EDIT: a dovolím si spekulovat, že díky menší členské základně a nutnosti si povolenku nějak "zasloužit" mohla být v průměru její kvalita vyšší, tudíž možná nebylo ani zapotřebí vynakládat tolik prostředků na zarybnění, dovedu si představit i v průměru vyšší kvalitu hospodaření a podmínek zejména na pstruhových vodách.

Mám možnost srovnání cca 15 let zpátky. I přes všechny čističky, hospodaření apod. je kvalita obsádky na většině revírů menší, na dost z nich dokonce výrazně, jen jednotlivě se zlepšilo zarybnění na těch vyloženě mrtvých řekách, které odsíraly totální znečištění a industrializaci. Těch ale nebylo tolik. Záměrně mluvím nikoliv o množství ryb v obsádce, ale kvalitě (tj. samovýtěr, druhová četnost atd.) Jakmile si začnu některé řeky v hlavě promítat retrospektivně, je mi většinou celkem do breku. A to zcela bez náznaku patosu.

Nšmudla007 - Profil | Čt 30.5.2013 10:25:13

stilet >> nějak nerozumím těm "bylinám". Jako mě se moc nelíbí že se vysazují jenom kapři mírový kteří se vychytají do měsíce(z rybníků 1-6 hektarů) .a pak do dalšího vysazování "není co chytat". Proto jsem takřka úplně přestal jezdit na malé revíry a chodím na přehradu a na řeku na čudle.
Když si chci zachytat tak chytám drobotinu cejny plotice, na řece proudníky tlouště. Parma kapr štika candát to beru jako bonusové ryby které se nechytají každý den. Moc rád bych si zašel zachytat karásky, hrouzky, líny ..ale tyhle ryby v revírech nemáme... takže skončím u plotic a cejnů a okoun/tloušt z dravých ryb.
Pstruhovou povolenku si příští rok určitě nevezmu protože ze stavu zarybnění jsem mírně řečeno smutný... a příčinou nejsou rybáři protože na potok už nikdo chytat nechodí(není tam co chytat ačkoliv se vysazuje). Popichování 10-15cm potočáčků a přebírání deformovaných duhákogranuláčů velikosti trofejní oukleje mě blahem nenaplňuje + pstruhový kapronásadáci sou stejně chytří jako na MP vodě.
Rybaření není chození k vodě pro rybu ani plnění mrazáků ... aspoň pro mě ne. Když chci jít na cejny=jdu na cejny, chci jít na plotice=jdu na plotice, chci brouzdat řekou=jdu na řeku a brouzdám. To je právě to čím je svazorybolov přínosný narozdíl od povolenky na jeden jedinej rybník na celej rok za dvojnásobnou cenu a přikázaný všecko pustit jak je na soukromákách.
Platím za povolenku za možnost chodit k vodě a chytat .. ne za jistotu že si vždycky zachytám. Ryba je levnější z obchodu než ji chytat v revíru.
Mělo by se teda snížit množství povolených ryb na 0-10-20ks/povolenku, nebo na 3kg/denně .. nebo v liché dny pouštět a v sudé dny brát aby se u vody nepotkávali pouštěči a masaři? Omezit dny lovu v týdnu na 2-3 vycházky týdně? Je chyba že není ve vodě lín že se může brát po 7mi kilogramech ..nechytl sem žádného lína(ani malého) už 5-6roků a předtím taky nic moc.

Změní se něco že rybičkáři doprasí během chvíle po zahájení 2/3podměrečných dravců v revíru zažráním? Doroste do lovné míry zažraný candát/štička? Zakáže někdo úplně chytat na živou i mrtvou rybku? Případně se povolí jenom nástražní rybička od 20-25-30cm?
Opravdu nevím jak skloubit možnost si vždycky do sytosti zachytat velké ryby v revíru pro pouštěče a zaroveň povolit ryby brát. Když si zachytá poušteč tak si zachytá i rybář co nepouští ...no a zachytáš si jednou dvakrát desetkrát a po dvacáté si už budeš muset zachytat plotice nebo oukleje protože ty prémiový bonusový ryby buď budou odnesený(každý rybář si odnese 1-5ks) ..nebo budou plavat břichem vzhůru (žádná ryba nevydrží nekonečněkrát být vytážená omatlaná a hozená zpátky do vody).

Chyť a pusť rybář chce chytat nonStop, sedm dní v týdnu a vždycky zachytat 10-20-50ks štik, pstruhů 35+, kapry 50-80cm..a od jara do zámrazu + ještě na dírkách pod ledem ...a nejlíp zapolovinu ceny povolenky která umožňuje nějakou rybku odnést. Na tohle jsou snad soukromáky a je jich dostatek, akorát ty ceny nejsou lidové. Na soukromáky Chyť a pusť se taky musí dosypávat ryby .. a ne zrovna málo. granuláč se nevytře a nedoroste, siven jakbysmet.

NLadineeek - Profil | St 29.5.2013 14:13:43

Už dávno měla být snížena 7 kg kvóta - na 2 kg a když už existuje skupina "ušlechtilých" ryb, tak 2 ks v kalendářním týdnu. Po tomto kroku by se minimálně částečně oddělilo zrno od plev.

NFlying trout - Profil | St 29.5.2013 13:57:25

Já bych zdražil aspoň o 300% povolenky pro dospělé rybáře, děti bych nechal a důchodcum bych taky osolil. Udělal bych to podle nějaký přibližný rovnice, dle věkové kategorie a počtu odnesených ryb! (nejde to paušalizovat, ale co! doplatíš za ostatní) Dyť tohle je fakt hrozný! Každej si koupí povolenu za "pár korun" a někteří masí rybu za rybou a těch co pouští tolik neni. Myslete si co chcete, já bych na úkor množství rybářu zvednul cenu a ono by se to porovnalo. Muj názor. Klidně do mě!

Nejsem zbohatlík, ani někdo kdo dostane povoleenku zadarmo.
Na druhou stranu, peníze se stejně rozkradou ... ale ubylo by rybářů a to by taky pomohlo.

Nstilet - Profil | Út 28.5.2013 14:54:08

mirmen >> neplivám na svazorybolov, jen konstatuji (a ne bez znalostí problematiky), že jsme si zvykli například na opakující se hodnocení výročních schůzí, že ryb se ulovilo méně, rozpočet skončil opět v mínusu, ceny povolenek se tedy zvýší, ryby se budou dávat menší, za všechno můžou predátoři, původní druhy ryb se nedají nikde sehnat....atd.
O tom, že se někdy krade ...to je spíše o tom slově "někdy"...že!! Máme dozorčí volené komise.

Nstilet - Profil | Út 28.5.2013 14:23:34

JJanekk >> bohužel se neshodneme - ze svazu odchází hlavně ti, jenž chodí k vodě jednou za čas (když si ho v tom kvaltu najdou) a na mistě zjistí, že ve vodě už není co lovit, takže na těch cca deset docházek ročně si raději koupí soukromák.
Ti, co využívají "výhody" odnést si od vody 80 ks ryb za cca dva tisíce ročně si to "své" dokáží pohlídat a ve svazu budou do chvíle, dokud se jim to rentovat bude a to jim prozatím velká část funkcionářů nabízí.

NJJanekk - Profil | Út 28.5.2013 14:15:00

Pstruh27 >> clovece to si nemyslim, alespon podle moji zkusenosti to tak neni, bordel kolem vody delaji teenageri, navic byvaji agresivni, pokud jim neco vytknes. Duchodci v klidu sedi a lovi kapriky, coz se me nijak nedotyka.

Nstilet - Profil | Čt 30.5.2013 13:18:04

šmudla007 >>
- za vychytání malých rybníků do měsíce nemůžou sazení míroví kapři, ale možnost nabrat si ryb "co hrdlo a mrazák ráčí".
- Cituji: " Rybaření není chození k vodě pro rybu ani plnění mrazáků ... " - ale Pstruhovou povolenku si nebereš, protože jsi smutný ze stavu zarybnění a zarybnění bude ještě smutnější bez Tvého příspěvku za povolenku.
- chtěl jsem dál polemizovat, ale to co dáváš k lepšímu je běžná rybářská latina
- a proč by se nevytřel Siven, jestli má podmínky?

Nstilet - Profil | Čt 30.5.2013 8:54:09

radeknom >> Díky, potěší každý, kdo se umí dívat i dál než je příští nedělní oběd. Nevyřešíme tu lakotu a nenažranost, ten prapůvodní přírodní základ - snaha přežít se u lidí změnil na řekněme hamounství, to je pro jiné diskuse.

NFRANK71 - Profil | St 29.5.2013 14:34:39

Ladineeek >> ryby se loví od nepaměti. Dříve se sežralo všechno a ryby byly stále. Podle mě ryb je pořád dost, a že nejsou se tvrdí jen na MRKU. To, že některých druhů ryb je méně je jiná otázka. Prostě se mění životní prostřední, upravují se řeky, což má za následek, že druhy které se dříve vítíraly se nevitírají, je to smutné, ale to je život. PO je méně, ale i když jich budeš nasazovat 10x tolik, tak v nevhodném prostředí se prostě neudrží, to platí i o ostatních druzích. Nakonec ruku na srdce, koho zajímá ostroretka, proudník atd., krom několika nadšenců zde na mrku. Těchto ryb je celkem dost, tam kde mají vhodné prostředí na rozmnožování. Rybařský svaz zde bude ještě dlouho. Chtěl bych vidět soukromníka, který by podnikal na revíru kde by byli jelci, plotice,jeseni, ostroretky, podoustve atd.

NDrozďák - Profil | St 29.5.2013 14:17:43

Ladineeek >> vážně? Už si viděl zloděje ptát se, jestli mu někdo otevře krám co přišel vybílit?
Bez papíru nesmíš držet pistoli. Znamená to, že všichni gauneři maj zbroják?

Zákon ještě nikdy nic sám o sobě nevymohl, už se proberte z té obsese zákazama a příkazama, nic neřeší, jen zlomek. Klíčová je jejich vymahatelnost.

Npetr616 - Profil | St 29.5.2013 10:12:42

Drozďák >> Tak to jsme dva, bohuzel zakladna plnicu mrazaku je tak velika, ze spolehlive udrzi pri zivote tento nestatnej prezitek, ktery absolutne nestiha jit s dobou a reagovat na zalostnou situaci u vody i ve vode... kdyz vidim co se deje na musove, v bilovicich, atd...dekujeme odejdete!

NMrknato - Profil | Út 28.5.2013 22:36:21

hraji >> Věřím, muž s koženou brašnou nesmí projet, takový je rozkaz a ty ho zítra splníš na břehu Svitavy MOMRSu, služba je služba a není čas si lámat hlavu ptákoviama z MRKu......

NLudvaBrno - Profil | Út 28.5.2013 21:43:54

Odchod členů ze svazorybolovu = větší množství ryb v revírech. Když ty ryby nebude mít kdo chytat, co asi budou všichni ti jelci, okouni, cejni, plotice, líni a další dělat? Budou se množit!

Nretrívr - Profil | Út 28.5.2013 20:16:04

Mrknato >> No, nevidím to tak jednoduše. Myslíš, že dobré kořeny jen tak vysekáš. Myslíš, že letité vazby jen tak přerušíš. Myslíš, že toky peněz se dají rychle změnit. Tak najivní nejsi, tak víš, že boj bude jiný, už vůbec ne boj se " soukromáky".Bude to boj o prachy a nový systém soukromáků, tedy soukromých MO a dál se nedožiješ ani Ty.Nic víc, nic míň.

NMrknato - Profil | Út 28.5.2013 17:39:16

nofish >> No tak ztráta je to,když např. ÚS zajistí pstruhy a chce je vysadit a MO ústy voleného hospodáře je zakáže vysadit, protože "oni" si seženou své a hlavně si je vysadí až po velké vodě, aby byla výtěžnost, výlovek...... To je začátek konce svazorybolovu. Rozhoduje každej, kdo má do prdele díru a podle toho to vypadá.....

Nnofish - Profil | Út 28.5.2013 17:33:13

Mrknato >> S tebou se o tomhle bavit nebudu. Nezlob se, ale s tebou je to ztráta času a z extrému do extrému, z čehož stejně nic rozumného nevzejde.

Nhraji - Profil | Út 28.5.2013 15:59:13

stilet >> když se přestanou vody zarybňovat rybou mírovou (tržní) za tržní ceny a vrátíme se k zarybňování plůdkem, ročkem a dvouročkem, bude mít svaz dost peněz na zarybnění i při poklesu počtu členů o polovinu, co nebude stačit jsou rozpočty na provoz výborů, sekretariátů a Rad.

NSlavnýLovecPampalini - Profil | Út 28.5.2013 15:50:55

stilet - >> v té rovnici mi něco chybí a něco přebývá... počet vysazených ryb není úměrný počtu členů ve svazu a už vůbec né množství peněz na zarybnění... počet členů je úměrný penězům na vysazení to jo ale to je pouze to co by si svaz teoreticky mohl dovolit zarybnit kdyby chtěl a né to co se děje fyzicky.. navíc počet není všechno, mnohem důležitější je kvalita zarybnění

NTWIN 69 - Profil | Út 28.5.2013 14:42:13

Pstruh27 >> Trošku divné rozdělení,nicméně je to Tvoje věc.Na druhou stranu jsem u vody potkal pár jedinců z tzv.mladých.A rozhodně bych netvrdil,že se chovali líp jak tzv.staří.Je to všechno ne o věku,ale o chování u vody.A v tom nehraje věk žádnou roli.

Nmirmen - Profil | Út 28.5.2013 14:19:43

Pstruh27 >> hm, na revíru, kam jezdím, je největší podíl bivakujících bordelářů z věkové skupiny 20 - 45 let, starší rybáři jsou klidnější, ohleduplnější k přírodě i k jiným kolegům.
A pokud mohu posoudit táboření na oblíbené řece .. příjezd autem do lokality, kde je zákaz vjezdu motorových vozidel , puštění hlasité techno , alkohol a "rybaření" , to vše od skupiny rybářů 16 - 25 let, ostatní starší rybáři bhyli potichu , tolerantní k ostatním .. na jejich místech po odchodu od vody čisto.

Nšmudla007 - Profil | Út 28.5.2013 14:18:44

stilet - >> V matematice máš hokej :)
Scénář č 1: Odcházet budou především ti neúspěšní rybáři, takže dojde k zlepšení portfolia lovců rybářů, vysazovat se bude stejně ryb(třeba menších, ty budou mít více času na dorůstání do větší velikostí než je zbylých méně rybářů uloví= za méně peněz se vysadí, ale více ryb celkově se z vody vytáhne.... až se nebudou vydávat žádné povolenky, žádné peníze do zarybnění, všechny revíry budou na pospas přírodě a rybařit bude moci každý dle libosti.. A budou se chytat megatuny cejnů, plotic, karasů stříbřitých, tloušti jeseni jako nohy ... žádnej duhák, žádnej siven, žádnej kapr amur.

Ono to půjde aji bez peněz. Kapr amur duhák se sám v revírech nenamnoží ani kdyby trakače padaly.

Nhraji - Profil | Út 28.5.2013 14:09:16

Zcela lichá úvaha. Je tam tolik vlivů, které neumíš ani postihnout, že to je naprosto zavádějící.

NPstruh27 - Profil | Út 28.5.2013 14:08:57

JJanekk >> Presne tak - nechcem nikoho "škatuľkovať" ale je pravdou je "staršie ročníky rybárov" sa pri vode chovajú najhoršie - robia bordel okolo vody, často sú podgurážení alkoholom, rýb berú koľko sa dá atď .......
U mladších už vidno dosť výrazný posun dopredu - aspoň u nás (MO Žilina) to tak je.

NMartin M. - Profil | Út 28.5.2013 13:57:01

stilet - >> tahle papirova nerovnost plati "co je svet svetem" a zas tak hrozne to neni. Ubytek clenu bude hlavne z duvodu, ze spinave a nudne rybareni mlade lidi nebude bavit.

A od urciteho maleho poctu rybaru se ti do rovnice zacne vyznamne zapojovat prirozena reprodukce.