Sakování ulovených ryb pro lepší fotku za lepších světelných podmínek

Dobrý den, rád bych znal Vaše názory na tuto problematiku. Moje přesvědčení je takové, že rybu fotím okamžitě po ulovení a sak ani nevlastním. Upřímně řečeno by se dalo říci, že "sakování" odsuzuji jakožto činnost, která poškozuje rybu a podle mého názoru vypovídá o lovci - sakovači, že mu jde o ryby až na druhém místě a fotku staví nade vše. Poprosil bych o odpovědi k tématu, zápisy mimo budu mazat. Muškaře bych si dovolil obzvláště zdvořile požádat o zvážení obsahu jejich zápisu, nicméně ale otázka je zadána obecně na jakoukoli rybu, takže pokud budete psát k tématu, jste vítáni.
Autor diskuse: El Duffus - Profil , 25.1.2014 všeobecné - ostatní
1 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nnej.vydra - Profil | Po 24.2.2014 20:20:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

El Duffus - >> Já jsem si prošel takovým svým vývojem. Možná nejsem sám a někdo se v něm trochu pozná. Když jsem asi před šestnácti lety začínal s kaprařinou, bylo pro mě normální kapra sakovat, většinou na ranní foto. Ryba v saku se uklidnila a během hodiny nabrala takovou sílu, že větší nebezpečí než nějaký diskutabilní stres v saku, bylo případné zranění než se znovu uklidnila a dala trochu udržet v ruce. Další věcí, proč se ryba sakovala, bylo zjistit, co žrala a co do saku vyprdla. Některé ryby jsem tahal a sakoval i několik sezon po sobě a nikdy jim při dalším vytažení nic nebylo. Naopak vesele přibíraly dál. Léty se člověk prochytával ke stále větším rybám a ty, se kterými se dříve nadšeně fotil už přestal fotit a začal v kaprařině hledat úplně něco jiného než délku, váhu a pěknou fotku. Několik sezon jsem už rybu nezasakoval, ale nijak se za tu dobu před lety nestydím a klidně to dnes přiznám. Prošel jsem si svým vývojem a už to beru všechno jinak.Nejsem zastáncem, ale myslím, že je kolem toho zbytečná hysterie, aby bylo o čem tlachat a bít se v prsou, že já jsem ten správný, co nesakuje. Většina převezených ryb byla v saku a nikdo by za ně nedával slušné sumy, kdyby je to nějak zásadně poškozovalo. Na soukromých vodách je hlavní důvod nesakování, hlavně z důvodu, aby ty ryby zase někdo nepřevezl o prodejní dům dále. Takže za mně už dnes dávám jednoznačně nesakovat..
Dělám na Labském zdymadle a loni jsem nad jezem sledoval dva mladé kapraře, jak za mírně zvýšeného průtoku fotí na naše poměry horního Labe pěkné kapry. S jistě dobrým pocitem je pouštěli zpět do rodného živlu a za tři hodiny už byli porcováni obsluhou malé vodní elekrárny. Automatické čistění česel je vyhodilo do sběrné nádoby. Obě ryby měly vpichy po háčcích a vysílením po souboji neměly na to se v proudu udržet. To chytali přes sto metrů od česel. Kolega se jim to marně snažil vysvětlit... Vzpomněl jsem si na článek, jak před mnoha lety Angličtí průkopníci kaprařiny dávali rybu do saku, aby si odpočla a teprve poté ji pouštěli zpět do vody.
Za mně..... Zásadně nesakovat....

NFeroxhunter - Profil | Pá 7.2.2014 14:16:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

El Duffus - >> Ahoj Honzo,

Ryby jsem nikdy nesakoval a když tak jen ve vyjmečných případech. Pár kaprů jsem měl zasakovaných když jsem začínal kaprařit ale pak jsem už fotil ihned v noci a ryby vždy hned pustil, vyjímkou jsou dodnes snad silné mlhy v noci kdy je pořídit fotku doslova nemožné. Když za to ta ryba opravdu stojí a fotku hodně chci pak to musí počkat na ráno. Přiznávám že fotka s vysněným úlovkem je pro mne důležitá. Lidé odsuzují sakování ryb nebo uvazování sumců ale myslím že se u vody dějí daleko horší věci než je toto. Shrnuto a podtrženo, rybám to určitě neprospívá a ráno jsou odpočaté a musí se znovu unavit což je další zbytečný stres. Dělat by se to tedy mělo dle mého jen když je to opravdu nezbytné, toť můj názor.....

Nfiam - Profil | Pá 7.2.2014 9:52:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

fotka se da udelat i vnoci dobra foceno 23:40

Nfreddys - Profil | Út 4.2.2014 22:04:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

El Duffus - >> Zdar, zkusím pojednou přidat příspěvek k tématu, pokud možno rozvážně, protože sem tam muškařím :-) Co se týče focení, ryby fotím jen minimálně, ani nezáleží na tom jestli mám či nemám foťák sebou (dnes v době když i ten nejobyčejnější mobil sice špatně, ale fotí), spíše na náladě a podmínkách. Fotím rybu pokud možno momentkou ve vodě, či v podběráku, trvá to vždy pár vteřin. Když vím, že něco vyfotím, mám často zapnutý foťák na krku či někde po ruce, tudíž se nezdržuji a na kvalitě fotky mi nějak nesejde, stačí jedna byť nepovedená. Fotka není to hlavní, což bohužel mnoha lidem vůbec nedochází.
Z toho asi vyplývá i můj náhled na sakování kvůli lepší fotce, není to k ničemu dobré. "Sakuji" jedině v případě ponechání si ryby a i tak jen na chvíli, než sbalím a připravím "propriety" k rychlému usmrcení.
Jinak si myslím, že by nebylo na škodu uklidnit "horké hlavy" dvou znesvářených táborů, kteří ti tu kazí diskuzi a místo rozumnými argumenty se častují už jen exkrementy.

NP!F - Profil | Út 4.2.2014 0:08:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Raggo >> Pointa lovu chyt a pust nie je o tom, ze tu rybu nezranis, ale o tom, ze ju nezabijes. To ze kapra narves na noc do saku, ci niekto priviaze sumika, sance tych ryb nevylepsi. Robil som jedno aj druhe, ale tak nejak v ramci neskorej puberty dospievam a uz nebudem. Nie kvoli trendom, ci inym pakovinam, tie fotky v dnesnej dobe su rovnako pouzitelne aj za tmy, je to zbytocne.

NIvo - Profil | Po 3.2.2014 22:10:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Prostě - občas se "zasakovat" vyplatí ...:-))))

Nagig - Profil | So 1.2.2014 22:24:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

El Duffus - >> Noc fotka ok ;-)

NVL.K. - Profil | Pá 31.1.2014 19:36:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rybatorstr >> Tak nějak. Když jsem dával dohromady článek s názvem Skončeme se sakováním, říkal jsem si,když to ovlivní 10 lidí bude to jen dobře, jsem rád, že to někoho snad ovlivnilo. Doufám,že časem sakování úplně vymizí.

NRybatorstr - Profil | Pá 31.1.2014 19:30:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Již to zde bylo zmíněno, že hezká fotka se dá udělat i v noci. Pokud je ryba ulovena za tmy - fotka má potom i to kouzlo okamžiku. Jestli si rybu nechci přivlastnit - prostě ji hned pouštím. V případě silného deště nebo husté mlhy nebudu s úlovkem běhat někam pod střechu nebo čekat až se mlha rozplyne. Stačí to nepřehánět s egem a mít trošku úcty k rybám :-))

Nsplávkař - Profil | Pá 31.1.2014 19:06:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

VL.K. >> Strávil jsem hodně času čekáním na kapry a pamatuju si i na situace kdy na 1000ha přehradě kde kolísá voda +- pár cm za den najednou kousek výš zapršelo a do rána byla hladina o více jak metr výš.Byli jsme rádi,že jsme neuplavali jako spousta jiných věcí i s postelí a mít tehdá v saku jakkoli zabezpečený cokoli tak to bylo fuč.....
Nicméně,ten kdo má kapry tak rád jak se tu stále chvástá by neměl sakování jakkoli ani na okamžik připustit protože si nedokážu představit kapra pro kterýho by mohlo být jakkoli prospěšné.

NKarel K70 - Profil | Pá 31.1.2014 18:27:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ivo >> Plně s Tebou Ivo souhlasím!Jednou jsem zasakoval 2 pěkné kapry na ranní focení,každý ve vlastním saku a v 4m hloubce 10m od břehu.Ráno,když jsem je šel fotit,tak jeden měl sedřené břicho.Výsledek-už nikdy.Vyfotit a pustit,stačí mít všechno připravený.Ať nám to vrčí!

NLauri - Profil | Pá 31.1.2014 15:27:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

El Duffus - >> jde o to jak kdo k rybařině přistupuje. Někdo ji bere jako koníček, relax, výzvu a odpočinek. Rybu si chytí, hned vyfotí a pustí a nebo si ji rovnou vezme domů, proč ne. Potom jsou tací, kteří udělají vše pro to aby chytili co největší rybu, měli z toho co nejlepší fotku ze které by mohli něco vytěžit (peníze, naturálie, obdiv kolegů), proto si rybu chycenou za nepříznivých světelných podmínek zasakují na čas nezbytně nutný. Upřímně si myslím, že to té rybě až tolik neuškodí, ale sere mě to spíš kvůli principu. Když chce někdo úlovek pustit, tak ať ho pustí hned po focení, pokud ho vůbec chce fotit a ne po pár hodinách. Svého největšího kapra jsem zdolával čtyřicet minut, ruce mě bolely neuvěřitelně. Když jsem ho zvedal v podběráku, myslel jsem že má hodně před dvacet kg. Nemohl jsem ho zvednout. Při focení na nějakou předpažku ani pomyšlení. Byl jsem rád, že jsem ho mohl co nejdříve bez úhony pustit. Jo a vážil 17kg :)

NPinďa2 - Profil | Pá 31.1.2014 14:46:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rybařím více jak 32 let a jsem z generace, kdy se vždy sakovalo a to ne pro foto, ale pro uchování úlovku do té doby než člověk "nachytá". Nyní již tři roky nesakuji žádnou ušlechtilou rybu, kterou si chci vzít. Pokud mám o ni zájem, ihned po odlovení ji zbavím života a nijak dále ji netrápím.

NIvo - Profil | Pá 31.1.2014 14:00:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

El Duffus >> OK - popíši - jakým způsobem jsem sakoval ryby já. Používal jsem sak se třemi kruhy o průměru 90 cm , délce 2,5 m se ziovým vstupem o délce 1m.(vyroben panem Řehákem). Na jednom konci jsem měl 3 metry dlouhý - jak to nazvat - řekněme "pružný provaz " (obdobný, jaký se používá na výplet kaprařských lehátek)- který se při natažení prodloužil na dvojnásobek své délky. Na druhém konci (tam, kde byl "vstup do saku) jsem měl cca 10 m standardního provazu. Pokaždé, když jsem přijel k vod+ (lovil jsem většinou na řece) jsem k druhému konci "pružného provazu" přivázal velký kámen. Ten jsem zavel cca 6-7 m od břehu a kámen spustil do větší hloubky na dno. Po příjezdu na břeh jsem standardní provaz přivázal k vidličce. To znamená, že sak byl celou dobu ve vodě v hlubší partii. Pokud jsem chtěl dát rybu do saku, tak stačilo vzít do ruky standardní provaz, zatáhnout a přitáhnout si celý sak ke břehu(pružný provaz kotvící sak se samozřejmě prodloužil a byl napnutý. )Když byla ryba v saku, tak stačilo standardní provaz uvolnit a pružný provaz stáhnul celý sak do hlubší partie a udržoval sak napnutý.
Do saku jsem dával jen ryby, která stály za fotku či video.
A proč jsem to takto dělal ? Vysvětlím. Když už jsem chytil rybu, kterou jsem chtěl vyfotit, tak jsem jí hned z podložky dal výše uvedeným stylem do saku. Pak jsem si připravil na břehu vše, co je nutné. tedy stativ, foťák, kameru , kbelík s vodou , vybral jsem vhodné místo pro focení či natáčení a občas zkulturnil sám sebe. Tato činnost mi zabrala tak cca 15 minut. Čili - ryba byla v saku maximálně čtvrt hodiny - což jí myslím nijak neublížilo. Ovšem vzhledem k tomu, že jsem si na břehu všechno důkladně připravil, tak celý akt focení trval minimum času a ryba byla na břehu tak max. 1 minutu. Byl jsem často svědkem toho, když rybáři ulovili větší rybu a tu položili na podložku. Zatím, co ryba ležela na podložce, tak se na břehu odehrávala zrychlená - často chaotická příprava na focení. Při takovém systému byla ryba na břehu poměrně dlouho.
každopádně - nejhorší verze sakování ryby je v malém saku (který má ryba na sobě jako tričko...) , kdy je sak umístěn na hladině v mělké příbřežní vodě často s malým obsahem kyslíku. A samozřejmě - čím delší je takovéto sakování, tím horší je to pro rybu.
O silonových vezírcích s oky se raději vyjadřovat nebudu - to je hnus i pro rybu, kterou si rybář hodlá ponechat.
Tolik tedy vyjádření - které rozvádí můj názor, že - není sakování jako sakování...
V dnešní době - kdy je K 70 zaváděna na ohrožené revíry - je již sakování kapra nad 70 cm "mimo zákon" . Proto ryby už nefotím ....

Nstrejda16 - Profil | Čt 30.1.2014 20:55:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A co třeba takhle, foto mám pro vlastní potřebu, a že není kvalitní?, co na tom, ten zážitek ze zdolávání to vynahradí. Není třeba sakovat rybu.

Nfajanek - Profil | Čt 30.1.2014 20:50:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jsem z větší části muškař, takže jemně: Pro mě je to zbytečné trápení ryb. Když něco ulovím, buď udělám ihned jednu dvě či tři fotky a rybu pustím a nebo ji zabiju a pak si s ní manipuluju dle libosti. Ale abych zasakoval na x hodin rybu, pak ji ráno důkladně ožmoulal rukama a nechal nalokat vzduchu a s tlamkou řádně ošetřenou klinikem s velkou slávou pustil zpět do vody, to mi nepřijde ideální stav. Kapr to sice přežije, ale radostně po tomto procesu asi ploutvema lovci nezamává. Udělat toto se pstruhem tam nevím nevím jak by dopadl...

Nkritik - Profil | Čt 30.1.2014 17:31:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

freddys >> Rybář sportovec, to není ten správný pojem.
Rybář EGO - honič, to je ono.

Dále se lze u vody potkat ještě s jednou sortou.... mají spoustu názvů a jmen, ale já jim říkám Hovada. U vody sedí pouze kvůli levnému masu a kvůli němu udělají cokoliv..... veškeré slušné zacházení s rybou mají u pozadí.
Pouze ilustrační foto, vůbec tady nejde o kapry....

NSiven Polní - Profil | Čt 30.1.2014 17:19:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

JJanekk >> Proto mi vadí závody i u nás. Fakt hovaďárna... Můj názor na tuhle problematiku je: Sakuj, pokud chceš rybu brát domů (zabít). Zasakuj ale pouze na nejnutnější dobu - pokud by se ti třeba mrtvá ryba měla výhledově zkazit. Jinak jsem zatstánce "Klepni, nebo pusť"...

Nkritik - Profil | Čt 30.1.2014 16:11:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Donn79 >> Tak to jó, chytí šupinou :-)) Když opomenu fakt, že si "šetrně" zasakovaný kapr pobytem v šetrném vezírku z "kvalitního" materiálu materiálu pěkně stírá tu svoji ochranou vrstvu a pěkně bělí ploutvičky tak mě zaráží jedno.
Ročně utrácíme tisíce, někteří desetitisíce za cajky a kvalitní krmení. Trávíme u vody stovky hodin ve sračkách, ve vodě, v dešti, v mrazu. Ožíraj nás komáři, klíšťata. Kašleme na manželky, někdy i na děti, vědomě pácháme přestupky.
Vše je podřízeno pouze tomu, aby rybář ulovil toho svého Big.
A když svatý nahoře dá a Big je chycen tak hodně z nás ho šoupne na pár hodin nebo na celou noc do saku.
Hlavně ať je parádní fotka. Té rybě se nic nestane, ona si tam odpočine, ona to rozplave, ona to rozdejchá......Vždyť šetrně sakuju.
Nechápu.

Nmatto - Profil | Ne 26.1.2014 10:08:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ja sakovanie nepreferujem a ked chcem mať s rybou fotku tak hu spravim hned po ulovení bol som svedkom sakovania ryb a nedopadlo to moc dobre pre tu rybu

NMichalU - Profil | So 25.1.2014 17:18:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bicák >> pro to nemozu furt nic chytit:-) abych se priznal kdyzbych nemel fotak tak snad nepojedu na ryby:-) jednou sem ho nemel tak sem si pujcil od kamosa, jenze tam sla nastavit samospoust jen na 3s takze nakonec sem fotil aspon v podlozce a jak na svinu se me podarili dva pekni kapri :-)

Nzizka - Profil | So 25.1.2014 14:21:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sám sakuji pouze ve výjimečných situacích ale i od toho začínám upouštět. Jinak fotím okamžitě.
Pro letošek jsem pořídil i pořádný fotoaparát s dálkovou samospouští tak sak už nemam v planu vůbec používat

Nkakr - Profil | So 25.1.2014 14:08:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

El Duffus >>
Debila ze sebe musí každý udělat sám a Tobě se to celkem slušně daří.....

Nosprey - Profil | So 25.1.2014 14:03:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mám někde doma vezírek z doby svých začátků, ani nevím, kdy jsem ho naposledy použil. Mnoho let tomu nazad. Většinu ryb vypínám ve vodě, když fotím, tak většinou ve vodě, v ruce nebo na síťce podběráku (byl-li použit). U kapra by to bylo na podložce po odháčkování. Za víc než dvacet let rybaření mám asi 15 - 20 fotek své osoby s rybou v ruce.

Chycenou rybu okamžitě pouštím, ve výjimečných případech zabíjím. Sakování nemám rád v jakékoli podobě, chápu jeho smysl při uchování ryby určené ke konzumaci - např. při víkendové akci nebo v horkém letním dnu. Já v takových podmínkách ryby pouštím, to co sním, si snadno odnesu někdy, kdy jsem u vody na pár hodin.

NKocháč - Profil | So 25.1.2014 11:43:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

El Duffus >> Já zastávám názor, že je potřeba, když už chci fotku to udělat co nejrychleji a rybu zbytečně nestresovat. Sakování pro lepší světlo se mi příčí asi stejně jako tobě. Jen mě tenkrát zaujala myšlenka Mildy. Snažím se nevidět všechno čistě a jen čornobíle. Jeho argument o vysílení ryby po dlouhém souboji jsem bral. Jde jen o to nepustit rybu dřív než má dost sil opravdu bez problémů odplout sama a to ne jen pár metrů, kde zaparkuje v prvních travách. Nejde mi o obhajobu sakování pro pozdější focení. Spiš o šetrné zasakování na otevřené vodě. Berto jako teoretickou rovinu. Nechci sám pro sebe šmahem odsoudit všechny sakovače jako pitomce co chtějí chlebodárci dodat krásné fotky ryb s bílejma ploutvičkama :o)))

Nvydra Lucky - Profil | So 25.1.2014 8:58:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jsem zásadně proti sakování, nepoužívám ho .... jo a za válení ryby v písku beru povolenku :-)

Nelhierro - Profil | So 25.1.2014 8:35:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Za sebe říkám: NESAKOVAT. Jenže jak to uzákonit? Pokud se někdo rozhodne rybu vzít, bylo by nejlepší ji po ulovení okamžitě usmrtit. Ale co pak? Povinnou výbavou by byla thermo taška? A co mi vadí nejvíce, tak je sakování ryb při závodech. To je absolutní bezohlednost, ty sakované ryby jsou na tom stejně, jako za války vězni v koncentrácích, kdy v jedné cele, která měla 15 metrů čtverečních bylo až 30 vězňů. Možná by něco takového každý "sportovec-závodník" měl zažít na vlastní kůži, pak by ryby přestal sakovat.

PS: ale ono to není jen o tom sakování. Stačí se podívat, jak mnoho kolegů s rybou zachází při zdolávání. Tahání ryb po šutrech, písku, strkání či kopání ryb zpět do vody nohou, aby se náhodou rybář nenamočil a nemusel sehnout? Visící ryba na háku ve vzduchu na ohnutém prutu? Zcela běžné věci. Bohužel.

NF.T.M. - Profil | So 25.1.2014 6:46:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Určitě nesakovat, kdy nyní při tak vyspělé technice není třeba rybu více stresovat uvězněním do saku a riskovat tím její poškození. Stalo se mě v jednom případě, že mě odešel zdroj u fotoaparátu, tak jsem rybu vyfotil mobilem, kdy fotografie není nijak kvalitní, ale na druhou stranu stačí na zadokumentování vzpomínky :-))))) Důležité pro mě bylo, že ryba byla za chvilku nazpět ve svém přirozeném prostředí.

Nmpmaik - Profil | So 25.1.2014 6:17:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sak sice vlastním , ale používám ho naprosto vyjímečně a né pro fotku. Vytáhnu ho cca 2-3 do roka z důvodu když si nějakého toho násaďáka rozhodnu přivlastnit pro ukonejšení tchýně .
Pokud chci foto , fotím okamžitě po ulovení , bez ohledu na to jaké jsou podmínky. Pěkná fotka se dá udělat i v noci .

Nbremic - Profil | So 25.1.2014 4:42:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jelikož RŘ praví:

VII. Zacházení s ulovenými rybami
Při vylovování ryby je osoba provádějící lov povinna zacházet s ní šetrně. Rybu, která se vrací zpět do vody, je potřeba uvolnit z háčku bez zbytečné manipulace, pokud možno ve vodě. Pokud vězí háček hluboko v jícnu ryby, je nutno jej odstřihnout (odříznout). Za hrubé porušení tohoto ustanovení bude považováno vytahování ulovené ryby po břehu nebo její nešetrné vracení zpět do vody.

tak ani focení se s rybou kterou vracím vodě není zcela v intencích RŘ

Červené karty: Mrknato, tuzemak, šmudla007