Obústek, vámi oblíbený.

Panové, jaky je váš nejoblíbenější obústek? V kombinaci s háčky bez protihrotu jsem si tento způsob vytahování háčku velice oblíbil a myslím že je k menším rybám daleko šetrnější. Jaký na to máte názor? Za fotky či odkazy na vaše obustky budu rád.
Autor diskuse: michec - Profil , 20.8.2013 všeobecné - náčiní, doplňky

Co raději používám:

A) Pean48%

B) Obustek47%

C) Jiné5%

Od 20.8.2013 hlasovalo 66 čtenářů.

6 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NKruan - Profil | Po 26.8.2013 10:02:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tak jak jsem slibil...tady je fotka toho vyprostovace...

Njariss - Profil | Čt 22.8.2013 17:19:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Používám tento oboustranný obůstek, který vně dříku ukrývá jehlu na drobné uzlíky, smyčky apd.
Na obůstek jsem navlékl šňůru a nosím jej při lovu na krku, tím pádem je vždy po ruce.
Mám jej strašně dlouho, už ani nevím, kde jsem jej koupil.

NŠinic - Profil | Čt 22.8.2013 11:25:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Léta jsem používal pean, ale protože mi občas poškozoval uzel na háčku, tak teď pár let už pouze obustek. Duralový, samo domo, dvě velikosti. Připevňuju ho přes svinovací klip s rychlospojkou spolu s jehlou na Korum zarážky na oděv na hrudi. Je tak snadno k dispozici, nepřekáží, nespadne a neutopí se a nemusím ho hledat.

NiPetulak - Profil | St 21.8.2013 17:12:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

První obústek jsem dotsal od kamaráda a přiznám se, že mi to s ním vůbec nešlo. Brzy skončil v rybářské krabici s "nepotřebnými" věcmi. Používal jsem potom dlouhou dobu pean nebo jehelec. U menších háčků mi ale často ničili uzlíky. Nakonec jsem narazil na tento http://www.milobrno.cz/rybarske-potreby-a-doplnky-p​ro-rybareni/vyhacovac-stonfo-58-mini od Stonfa a od té doby nepožívám nic jiného a to jak na háčky s protihrotem, tak i bez protihrotu. Z druhé strany obústku je ostrá jehla, kterou používám na rozdělání uzlíků a smyček. U kolegy děličkáře jsem vyžebral použitý amortizér a jakmile sednu za pruty, dám si jej na krk a je stále po ruce.

Nsplavek - Profil | St 21.8.2013 15:28:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

michec - >> Já jsem dlouhá léta používal jen pean. Jenže stím vyprošťovat malé háčky moc nejdou,tedy jdou,ale často se poškodí uzel na háčku,neřkuli o problému malé tlamy a celkem většího peanu(ikdyž jsem měl i celkem malé peany).A zrovna v té době,už to je hooodně let zpátky,se můj problém vyřešil sám.(když jsem uvažoval o koupi obustku od stonfa)Prostě jsem u vody našel obústek od Stonfa(někdo ho stratil),chvilku jsem sním bojoval,než jsem se sním naučil zacházet.Dnes bez něj nedám ani ránu(malé háčky).Jednou jsem ho stratil,tak jsem si koupil jiný,takový ten rozpojovací,stou špičkou na rozdělávání uzlů.Ten mi ovšem nějak nesedl do ruky a kupodivu asi týden po zakoupení,jsem toho svého původního nalezence nalez znovu,na místě,kde jsem rybařil.Náhoda,nebo osud? Kdo ví,ale od té dobyje zase semnou pořád na rybách,jako nerozlučný parťák a talisman pro štěstí.A to je konec příběhu Já a obústek -:) -:) -:) ) ) )) ))

NDarcy - Profil | St 21.8.2013 11:05:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šimek psal "obústek" asi to bude spisovné. Používám roky, je to vynikající pomůcka. Na kapry a především na háčky používané na kapry jsou prodávané obústky malé. Především otvor v obústku. Obústek vám v požadované velikosti vyrobí ze dřeva nebo silonu každý soustružník. Kaprový obústek mám dlouhý 250 mm hlavičky mají průměr 15 mm, otvory jsou podle velikosti kaprového háčku s očkem, otvory raději větší, Drážku si nechejte vyhoblovat nebo vyfrézovat, případně si ji vyřízněte pilkou.