Matchka na řeku

Jsem začátečník a chtěl jsem poradit jakou délku prutu, gramáž a nějakou základní montáž. Prosím i o nějakou fotku nebo nákres díky.
Autor diskuse: lecoun - Profil , 13.12.2012 plavaná - náčiní, doplňky
8 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NDendy036 - Profil | Pá 31.5.2013 14:49:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

lecoun - >> ahoj mam telematch od firmy sensas 450cm zataz do 60gramov,parada aj na zdolavanie vacsich ryb.Ospravedln kvalitu fotiek,nechcelo sa mi vyberat stativ :-)

Nplavan - Profil | St 27.2.2013 19:56:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Batuta >> já vzal jednou Power Shoota pro sebe a Power Fightera pro kámoše. Jen problémy s ramenem a loktem mě donutily toho Power Shoota 450 o váze 256 g prodat. Ale na anglána na vzdálenost 30m to byl prut jako zvon.

Nsplávkař - Profil | Út 19.2.2013 22:14:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

marmyš >> matchka 3,9 byla až má cca 10 v řadě a používám jí jen okrajově-je prostě krátká. Universal matchka je 4,2m, kratší je krátká a delší často těžká a gumová.

Nmarmyš - Profil | Út 19.2.2013 22:09:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

lecoun - >> Taky přispěji svou troškou do mlýna.Napřed kup matchu 3.9 metru a pokud vydržíš s plavanou,tak 4.5 metru.

Nsiri - Profil | Čt 13.12.2012 16:59:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lecoun - tak prepac, :) to jak jsem Ti nakoukl do karty, abych videl, kdo tu zase vynechal tak zakladni soucast rybariny, jakou je plavacka. No a nejvic 'zarezu' ve statistice tvorila kaprarina... ;) Jinak podle mne je pri chytani v pohybu (kdy rybu hledas, misto aby sis ji primarne 'stahoval' do lovneho mista vnadenim), na rece, vyhodnejsi teleskop, protoze muzes pri presunech prut slozit s 'montazi' pripravenou k dalsimu lovu, prakticky bez rizika, ze si 'nacnes' vlasec nad splavkem. A v zacatcich bych tu sestavu jeste vic zjednodusil... Proste jen hacek, brocky a splavek - navazec ciste smycka-smycka, misto torpily treba dva, tri vetsi brocky nacvaknute k sobe, vic neni potreba. Ze splavku jsme jako kluci meli nejradsi 'dikobrazaky', i kdyz na balzovych 'antenakach' jsme ulitavali taky fest (ruzne handly, vcetne mezinarodnich, na ryb. tabore, vl. vyroba a tak...), takze kdyz jsem se vracel po pauze k rybareni, nakoupil jsem mj. hrst dikobrazich ostnu ruzne tloustky a delky, a podle potreby je vzdy chytl k vlasci obyc. cernou elektrikarskou paskou - ve dvou bodech, bud dole a skoro nahore, do proudu, nebo 2x dole, na stojaku, kde je dobre mit vlasec pod vodou, aby na nem vetrik nevytvarel 'pytel' a nestahoval udici z lovneho mista. Jinak nekdy malicko mene citlive vyvazena udice vyprovokuje ryby k razantnejsimu zaberu (to k tomu adrosi pri plavacce)... :)
Edit: jeste jeden tip - kdyz budes chytat z vody, brodit, muzes si 'vnadit' obcasnym zarytim nohou do dna, prikalenim vody pod sebou.

Nhraji - Profil | Čt 13.12.2012 15:15:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

lecoun >> anglán či wagler označený 6+4 znamená, že cca 6 gramů je zátěž na splávku (mosazná šroubovací) a 4 gramy se přidávají na vlasec (torpila + broky).
Doporučuji klasický pevný splávek, jako je například JP Hradec, upevněný na vlasec silikonovou bužírkou. Bude to jednodušší než ten wagler a na hloubce kolem 2 metrů zcela vystačí

Nhraji - Profil | Čt 13.12.2012 13:40:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

lecoun >> na tohle bych skutečně zvolil boloňku, která ti dovolí použít pevný splávek a dostatečně velkou zátěž. Protože chytat na takové hloubce s klouzavým waglerem a matchkou nebude úplně jednoduché. Princip je jednoduchý, relativně. Na kmenový vlasec navlékneš konektor, do kterého přijde upevnit wagler. Dále na vlasec umístíš zátěž, která splávek vyváží a stáhne nástrahu ke dnu, většinou se používají torpily doplněné broky. Pod zátěží uvážeš obratlík, do něj přivážeš forpas 30 cm s háčkem. Zátěž zvedneš asi 40 cm nad obratlík a pomocí broků upevníš na vlasci. Nad konektor splávku uvážeš na kmenový vlasec posuvnou zarážku, pomocí které budeš nastavovat hloubku, ve které budeš lovit.

Nhraji - Profil | Čt 13.12.2012 11:51:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když výběr matchového prutu na řeku, to je na kratší šlánek. Vyber si prut, jaký ti dovolí kapsa. Měl by mít délku od 3,90 do 4,5 metru, zlatý střed je 4,20 metru (14 stop). Gramáží zřejmě myslíš odhozovou zátěž, cokoliv od 5 do 20 gramů ti určitě vyhoví. A co se týče základních montáží, sestavu s pevným splávkem snad zvládneš. To navlečeš na vlasec splávek, uděláš smyčku na připojení návazce, nad smyčku umístíš vhodné zátěže, nejlépe tvořené bročky, a do smyčky navlečeš návazce. A je hotovo, ještě nastavit hloubku.