Je opravdu výroba boilies tak drahá?

Ahoj všem tuto otázku zakládám za účelem zjistit zda je opravdu boilies tak drahé na výrobu nebo platíme jen za krásné pytlíky a navoněné náhražky opravdu kvalitních kuliček ? K této otázce mně vede fakt že výrobci platí i 50% prodejcům za prodej svého zboží. Myslíte tedy že je vše tak drahé Že musí pytlík stát i více než 500 Kč, a nebo všichni naletěli a výrobci z nás jen tahají peníze?Tak jak to tedy je?
Autor diskuse: jaryn82 - Profil , 27.6.2012 kaprařina - nástrahy, návnady

Jaká je výrobní cena koulís podle vás?

A) 50Kč19%

B) 75Kč10%

C) 100Kč42%

D) 125Kč14%

E) 150Kč a více15%

Od 27.6.2012 hlasovalo 274 čtenářů.

kakadu - Profil | Út 16.10.2012 18:48:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jaryn82 - >> podívejte se na www.progressive-baiting.cz , jsou tam skvělé ceny jak hotových boilies , tak komponentů na výrobu , pepety atd

FRANK71 - Profil | Út 18.9.2012 20:19:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

saigoncz >> Nevím, proč někomu vadí, že se nad něčím polemizuje? Říká se tomu svoboda projevu. Každý si může říkat co chce, pokud tím neuráží druhé.Mně osobně je cena jedno, myslím si své, ale na druhou stranu chápu, že výrobcům koulís se tato diskuse nelíbí, protože někteří rybáři by se nad tím mohli zamyslet, což by mohlo snížit zisk.

Michal Kučera - Profil | Ne 16.9.2012 23:30:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jaryn82 >> tak to úplně není, ale je jasné, že prodejní cena je vždy mnohem vyšší než cena nákladová. Přesto, podle mě, domácí výroba se, pokud nespotřebuješ alespoň 200-300kg boilie ročně, nevyplatí. Prostě v domácích podmínkách neuděláš srovnatelné boilie, za kolik se dá koupit. Ceny surovin, výrobních prostředků a další náklady to dostanou výš, nebo bude níž kvalita. Počítal jsem to nedávno jednomu známému, kterého popadla touha po domácí výrobě a vždy to vyšlo hůř než hotovka. Proto domácí výrobu doporučuji vyloženě těm, koho to baví a komu to přináší uspokojení...

Michal Kučera - Profil | Ne 16.9.2012 22:57:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nevím, jestli má smysl vstupovat do této diskuze, ale pokusím se tu, jako už po několikáté, objasnit pár věcí. V podstatě má pravdu Fousatej Hat, jak to popsal v tom svém dlouhém příspěvku, jen zapomněl na pár věcí. A to, že někdo to boilie musí vyrobit, tj v jeho výpočtu chybí cena práce. A to není malá položka. Druhá věc je ta, že s 20% marží vám nikdo zboží do krámu nevezme. Počítal jsem schválně tu nákladovou cenu (směs, liquid, vejce) a do 50Kč jsem se ani náhodou nevešel ani Multibaitem, a to jsem to dělil 1,25, protože z kila směsi, liquidu a cca 9 vajec uděláte zhruba 12-13kg hotového boilie. Pro představu, je to mé jediné trvanlivé boilie, kde se nákladově vejdu do stovky. Když ho prodám přes rybářský obchod, mám z něj zisk zhruba 2-3Kč z 1kg. Samozřejmě, u jiných boilie musím mít zisk podstatně vyšší, jinak bych to mohl ze dne na den zabalit. Spousta lidí má velký voči, jak se dá na boilie vydělat, že to nic není, nic to nestojí (viz. tato anketa), ale teprve kdo si to zkusí, pozná realitu. I proto to některé menší firmy zabalily a podle mě brzy další zabalí. Ne že bych to někomu přál, ale na rozdíl od většiny zdejších přispěvatelů znám realitu. Good luck...MiK

FOUSATEJ HAT - Profil | Ne 16.9.2012 21:38:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mannice >> hele ty kupovaný směsi makaji taky ale jak řikám pokud si člověk míchá sám, bude to kuli ceně, protože ti výrobci to zadara dělat nebudou, to se na ně člověk nemůže zlobit, každej chce práci takovou aby si vydělal.

hele jen tak pro příklad.

za 50 kaček někdo vyrobí koule - nebudem se bavit o tom jestli jsou kvalitní.
30,- potom má nějaký náklady vaření a prostě energie a tak
80,- třeba vejdělek pro výrobce
160,- by to mohlo stát

ALE

pak příjde kámoš Kalousek a řekne dáš nám DPH
a už to skáče
190,-
ten výrobce těch 80 kaček za kilo chce tak k tomu přičte dalších 20% co z toho musí odevzdat zato že to vydělal
takže to je 190+16
a to je 206,-
a pak to jde do obchodů
a tam se tenhle proces ještě jednou zopakuje
obchodník bude mít nějakou marži
nevim kolik má , obchodník ale pokud by to prodávál z 20% marží
a je to 247,-

a to byli koule na který stojí matroš pouhých 50 kč

uff to je ale studie :-)))

Finnnp - Profil | St 18.7.2012 17:31:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já jsem kdysi míchal koule ze sušeného mléka,sojové moučky,krupice a někdy se do toho dala obyč rybí moučka když byla.Jako ochucovadlo se dávala potravinářská trest která tam nebyla ani cítit.A ryb se nachytalo neskutečně,ale taky jsem míchal koule za 600 kč kg.A dnes se v tom nepřeberném množství přísad a ruzných jiných sajrajtů ani nevyznám.Každopádně když narazím na koule které stojí 500 kč a vyjdou výrobce na 10 Kč a budou chytat ryby tak je z klidným svědomím koupím.K čemu mě bude když jsi koupim koule na kterých mě nikdo pořádně nenatáhne,ale nic na ně nechytim.Pro mě je spíše broblém dostat toho kapra na hák.A jestli mám řešit problém ještě s tím,abych toho kapra dostal na hák levně.Tak je to další problém navíc.

Moojay - Profil | St 18.7.2012 0:18:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ja koulim ze spickovych anglickych moucek a esenci do 150Kc za kilo a myslim, ze je delam az zbytecne luxusni. Pristi rok zkusim upravit pomery na 100Kc/kg a porad to bude kvalita. Drive jsem kupoval koule, ale casem jsem dospel k nazoru, ze radsi dam penize za kvalitni pruty, navijaky, stojan atd. Cena 500Kc za kilo je uz spis ceska rarita, ale dokud se to dobre prodava tak neni duvod snizovat cenu. Udelat si vlastni smes neni slozite a staci si to zkusit. Osobne je pro mne radost z ulovku nepomerne vetsi na boilie vlastni vyroby a navic muzu smes upravit na konkretni revir.

Lipo - Profil | St 4.7.2012 19:50:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj,cena se dá udelat kolem 100-150kc/kg boilie,kdyz se to objedná z Anglie ve velke,tak jako to delaji vsichni čestí vyrobci boilie,jenže s tím rozdilem že oni si na tom daji 200% přirážky(všecí Ti ale budou vykladat vem si elektriku,vajčka,straveny čas na tom, vajca jdou sehnat za 2-3kc nekde, chápu každý se musí nejak živit,ale je to predražené o moc %,a když nekteří vyrobci dají do boilie za 450kc/kg hrozinky,které stojí 30kč že,chtělo by se to domluvit objednat vice lidi věci z Anglie a na naše vyrobce se vykašlat,at si to vyvaži do ciziny za take nehorazne prachy,videl jsem boilie ktere bylo našoulano z Anglickych surovin(mouček,esenci,oleju,atd)...cena do 150kc! a bylo daleko kvalitnejši nez na českém trhu polovina nabízeneho boilie",tak čus.

Franc49 - Profil | Čt 28.6.2012 15:35:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jaryn82 >> Ale to si nevyberes koukni se na zapis bobrmana ma pravdu ty chudy si to nekoupeji a ty co na to maji si to koupi ja si to taky muzu koupit ale mam jine prednosti a nebo si radsi koupim ty levnejsi a stejne nachytam no je to o tom ze kam chodim tak se uz nekolik let vnadi temi levnymi koulemi a ryby jsou na ne tak zvykli ze tam prijdes s necim jinym neco samo chytnes ale ne tolik co stemi levnymi no teda tak to je u nas no:)))))))))

Poušťák - Profil | Čt 28.6.2012 15:34:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jaryn82 >> komunisty na ně a at jim všechno seberou a na uranový doly s nima,hajzlama,vykořisťovatelama špinavejma..o))

TWIN 69 - Profil | Čt 28.6.2012 5:32:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Michal Kučera >> Pokud by cena surovin na boiliesy byla 100 Kč/kg,tak logicky prodejní cena musí být 300,-Kč+DPH.A mě to připadá naprosto normální.Je potřeba zaplatit vše kolem a už by si to konečně měli lidi uvědomit.Kdo z nás ví co je to zaměstnávat lidi,platit daně,odvody,nájmy a spoustu dalších plateb,tak ví o čem píšu.A to nemluvím o takových věcech jako je kontrola BOZP a PO.Jestliže se mě nelíbí prodejní cena kolem +- 300,tak si budu šoulat doma.Pak můžu tvrdit,že mám koulís za 100,-Kč.

Michal Kučera - Profil | Čt 28.6.2012 2:40:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ač do těchto diskuzí nerad přispívám, protože mám pocit, že se jich nikdo s IQ větším než +5 nemůže účastnit (sám mám -2), tak mi občas nedá, abych ze sebe neudělal úplného vola. Pokud by výrobní cena boilie byla do 100Kč, jak vyplývá z této diskuze, znamená to, že člověk, který bude vyrábět boilie, by bral plat maximálně 50Kč/1hod. Ano, za hodinu se dá vyrobit víc než 1kg boilie, ale zkuste za hodinu namíchat (mix), nalít (liquid), uhnětat, srolovat, uvařit, usušit, navážit, atd. Stále to chcete dělat za 50Kč? Ok, i když to zvládnete, což pochybuji, zbude dalších 50Kč. Vemte v potaz cenu vajec, přísad (byť nakupovaných ve velkých množstvích), esencí, konzervantů, obalů a zjistíte, že za 50Kč se nedá udělat boilie ani z kukuřice, hrachu, brambor ale ani sušených hoven nebo jiných zbytků, které člověk dostane kdekoli zdarma. Proto mé doporučení je, smíchejte hovna (včerejší s dnešními), dělejte za 12Kč na hodinu, možná se pak dostanete s cenou boilie do 99Kč/kg. Přeji hodně úspěchů...bez ironie...vážně!

mi-ku - Profil | St 27.6.2012 20:57:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

vlastním potravinářskou výrobní firmu a aby jen fungoval na nákladech na prodejní cenu konečnému zákazníkovy tak mě surovinové náklady nepřekračují 25% z finální ceny..podobné je to i při produkci boilie...dokonce jsou na tom asi i v něčem hůř, protože jejich obrat je dost malý a tak se jim zvedá potřeba vyšší marže,...je to jednoduché...čím máš větší trh/odbyt tím můžeš vyrábět s menším rabatem...ale to se u nás může týkat max 3-5 firem..zbytek jen tak živoří...i proto jsou v Německu koule podstatně levnější než u nás..je to asi systém jako u vodáren, čím je menší spotřeba tím je voda dražší...)))

Kocháč - Profil | St 27.6.2012 19:49:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jaryn82 >> Je to balancování na hraně. Obchod je o prodeji a zisku. Jsou jak konkurenční benzínky co stojí proti sobě. Nejvíc je znatelné napodobování funkční strategie co praktikuje Mikbaits. Podle mě šla firma Jet fish dva roky zpět do prdele, nevím co se tam zlomilo, ale je to momentálně kopírka Mikbaits, někoho možná naseru, ale takhle to vidím. A funguje to a Jet fish valí zase nahoru nebo mi to tak připadá. Nikl funguje trochu jinak, má jméno a svůj okruh zákazníků co nedají na značku dopustit. Karel měl v minulosti super marketing, ale co se vytratil Lumír, tak to nějak není ono.
Zase moc povídám a seru na to, akorát někoho vytočím.

NICKLOTERS - Profil | St 27.6.2012 19:32:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jaryn82 - >> Boilis jeho cena a cena surovin z které se tato atraktivní nástraha dá vyrobit bude tak dlouho vysoká dokud bude lov na boilís řeknu upřimně nejůspešnější......Je to marketinkový tah......Je pravdou že suroviny na přípravu této oblínené rybářské nástrahy nejsou zrovna nejlevnější ale trh si tuto cenu drží pořád vysoko a možná už i uměle..........A jen tak dolů nepujde.............Hotové boilís kupované u renovovaných firem jsou toho jen důkazem........Doma připravené boilis vyjde samozřejmě na menší náklady ale zase nákup surovin na jeho přípravu nejsou ůplně nejlevnější......................Firmy které distribují suroviny na jeho přípravu nepujdou dolů z cenou dokud bude tahle TOP nástraha nejůspěšnější...............Je to začarovaný kruh a byznys z kterého profitují nejen prodejci ale další výrobci a firmy rybářských potřeb zaměřené na prodej výrobků se zaměřením techniky chytání boilísem ale i peletami..............

Kocháč - Profil | St 27.6.2012 19:31:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jaryn82 >> Protože by je s tím maloobchodníci hnali od krámů s klackem. Tohle si nemohou výrobci dovolit. Uvedu příklad. Než krachla firma CDB, tak prostě něco podobného udělal její majitel a troufám si říct, že mu to taky trochu dopomohlo ke zlomení vazu. Zavezl maloobchodníky a na svém e-shopu rozjel cdb club, kdy měli zákazníci za pár kaček koule za prachy co maloobchodníci zhruba dávali jemu. Potom obchodníci na krámě poslouchali, že jsou v krámech drazí, že si to raději koupí na e-shopu cdb. Prostě takové podřezání větve, na který jako výrobce seděl. Obchodníci se nasrali a značku přestali na obchody brát.
Je to fakt jednoduché, kdo chce fungovat po celé ČR a být velkej a fungující, musí být v uvozovkách drahej. Velkých dominantních firem je u nás málo. Největší je Mikbaits. Druhej Jet fish a třetí Nikl, potom je díra a pár středních firem a nakonec levné garážovky co mnohdy neudrží kvalitu.

Hunter 1 - Profil | St 27.6.2012 17:16:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kulihrášek >> navrtej si doma do zdi pořádné madla pevně se jich přidrž a vytni tou svoji palici do stěny,ono to možná povolí.....

kulihrášek - Profil | St 27.6.2012 14:29:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jaryn82 - >> Hotovky jsou jen biznys a totálně předraženej, jestli že stojí kilo nutriku 550 kč , tak výrobní cena je tak 50:-D,koule za 550 prostě udělat nejdou, leda že bys do nich mlel zlato. Jinak levný verze koulí, většinou nazvaný ekonomik nebo tak nějak nejsou nic jinýho než obarvená navoněná sojová mouka, to je náhraška kterou se všechno nastavuje,aby toho bylo hodně. Sice mi to trvalo dlouho než jsem na to přišel, ale přišel jsem na to. A ted už si koule dělám doma sám. A kupuju jen plovky.

Franc49 - Profil | St 27.6.2012 13:30:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jinak reknu to strucne ja jsem lenoch a koule nedelam neumim a nemam cas kupuji zkousim mam to rad zkouset nove veci ale vim ze na kazdou vodu co znam funguje neco jineho proste kdyz jsem nekdo prijede a neudela dva dny zaber a ty si vedle nej sednes a udelas jich 12 za odpoledne tak ten vedle rika na co chytas ja rikam ani nevim on ti rika ja mam meinline maji nejlepsi chemiky co se staraji o vyrobu ale neni to vo tom jestli je to meinline nebo nejakej srac nevi odkud ryby prijizdi a toho je vic neco o tom vim ale treba malo nejsem zadnej profik chytam za sebe a rad a bavi ùme to jen toho casu je malo:)))))))))

Franc49 - Profil | St 27.6.2012 12:22:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

http://www.decathlon.fr/wellmix-boilies-10-kilos-id​_8176361.html nevim jestli je to drahe ale chytam na tohle funguje to a stoji to 25euro ale ne kilo ale 10kilo:)))))))))))))))))

Zavira - Profil | St 27.6.2012 11:13:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak první rok jsi dělám boilie sám ikdyž není moc času a vždy u toho strávím tak 4h ale prostě mě výjde boilie maximálně do 200kč/kg a to jen když tam dávám fakt to nejkvalitnější a přitom to normálně chytá proto nevidím žádný důvod kupovat např Nikla C4 přes 500 kč/kg a podobné navíc mám dobré zkušenosti i s docela levnýmy hotovými boilí např od Lukáše krásy řada Euro economic která vychází 166kč/kg máte to bez práce a jezdí to na ní :)
Tak at to jezdí i vám a nebojte se výroby :)

Jakuza - Profil | St 27.6.2012 7:27:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jaryn82 - >> Zabývám se výrobou boilie už řadu let a troufám si tvrdit, že cena do 300,-/kg je hraniční. Když vemu v úvahu nákup těch nejlepších komponentů od zahraničních velkododavatelů, kde nakupuje 99% všech českých výrobců tak se dostanu s výrobou TOP mixu na nějakých 150,- K tomu připočti práci a náklady na dystribuci a jsi na zmiňovaných 300,-/kg. Všechno co je nad tuto cenu, je už jen rozežranost tuzemských výrobců srovnatelná s naší politickou scénou...

agig - Profil | St 27.6.2012 7:02:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jaryn82 - >> Ahoj boilie kupované je přemrštěně drahé žádné boilie nemá takovou hodnotu za kterou se prodává proto nekupuji dělám si sám záleží za kolik nakoupíš a kolik do toho chceš investovat ale velice slušný boilie se nechá pořídit tak do 160 kč 1 kg a to na ničem nešetřím a i funguje ;-) komponenty nakupuji zde www.delikapet.cz a www.vasr.cz baví mne experimentovat