Spí kapři v zamrzlé řece?

možná budu vypadat jako blázen ale opravdu nevím co dělají kapři v řece pokud má hloubku kolem tří metrů a řeka plně zamrzne...nevím jestli třeba jen pomalinku poplouvají nebo lehnou na dno a chrápou jako jejich kolegové ve stojatých vodách...?
Autor diskuse: špaky - Profil , 9.2.2009 kaprařina - revíry, cestování

Lauri - Profil | Po 9.2.2009 19:10:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

špaky >> na Rozkoši každý rok před zimou hýbou s hladinou směrem dolů,takže je možné že tam byla hlubší voda když si vytloukali lože. A jestli spali to nevím,ale až půjdu kolem tak se jich zeptám :))

Lauri - Profil | Po 9.2.2009 18:39:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Myslím,že kapři ,,spí" i v zamrzlé řece,najdou si hlubší klidnější místo a vytlučou lože. Musí být v klidu,protože by spotřebovali energii,bez které by nevydrželi do jara. Letos v lednu jsem viděl zimující kapry ve své loži na Rozkoši u přepadu,kde se jednalo spíš o klidnější vodu,ale mírné proudění tam bylo. Mohla tam být tak půlmetrová hloubka. Nad nimi byl odtávající led. Nevím jestli kolegové níže nemluví právě o mé fotce. Tady ji posílám.

Tomáš - Tom - Profil | Po 9.2.2009 18:03:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Fullnek >> A kolik měla v té době voda teplotu ono totiž to je rozhodující a né jestli je zrovna prosinec či leden.Další zde nezmíněný fakt je ten, že kapří násada a plůdek přijímá potravu i při mnohem nižších teplotách než větší kapři.Pokud totiž má voda třeba v lednu teplotu kolem 4 stupňů tak kapři ještě i když míň žerou.V rybnících kde přezimují má ovšem voda pod ledem jen 0,3-1,5 stupňů.

standas - Profil | Po 9.2.2009 18:01:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

špaky: kapr,toho v řece moc nenaspí,kor když se mění průtok vody,osobně jsem několikrát kapra v zimně chytil což říká za vše,napříkld pod přehradou je voda + 4stupně a to i v mrazech,takže záleží hodně na okolnostech.

Tomáš - Tom - Profil | Po 9.2.2009 17:53:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pavel68 >> CHovám ryby 18 let a ještě mě nenapadlo fotit ty lože na vypuštěném rybníce natož lézt někde v zimě pod led takže se ani nedivím,že takové fotky nejsou k dispozici.Jestli někdo vyfotil kapry na Hartě v 50 cm hloubce s tím že jsou na loži a přezimují tam tak nevím to je dost nepravděpodobné.

Fullnek - Profil | Po 9.2.2009 17:51:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

a tady máš kapra 4.1.09

pavel68 - Profil | Po 9.2.2009 17:25:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

JTr >> každá ryba spí i několikrát denně a to i v létě.
Reofilní druhy /proudomilné/ jako pstruh,si zdřímnou třeba na pár vteřin,ale kaprovití všeobecně klidně na pár hodin a ve dne...
Možná,že i stavy "strnulosti" u štik,které lze vlétě pozorovat,kdy si plotičky doslova na jejím zobáku hrajou fotbálek,je spánkem...
To samý se týká sumce.

Řeka v našich podmínkách promrzne max.do 30ti cm.Pakliže je na třech metrech hloubky dostatečné proudění,kapr se pohybuje celou zimu a s těma "ložema" to není tak vařící ani na stojácích...

Četl jsem článek v Rybářství,kdy chtěli na 2ha rybníce /chovným/ nafotit zimující kapry v loži.
Člověk kterej ten rybník znal nejlíp a straral se o něj celej život označil potápěčům tři místa,o nichž předpokládal,že tam budou "zimovat".Vlezli do vody dírou,kde bylo vzduchování a nebyl tedy led a šli na to.NIKDE NEBYLA ANI ŠUPINA....

Ono to s tím zimním spánkem není tak horký a na řekách už vůbec ne :)))

Jovánek - Profil | Po 9.2.2009 17:24:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jednou jsem lovil pstruhový rybníček a když už bylo sloveno,tak jsem chtěl ještě vybrat žáby z kaluže.Nebylo to u výpusti,ale asi metr od břehu.Byla to jáma asi 30 cm hluboká a když jsem tam hrábnul,tak se tam ukrývalo asi 40 kaprů.To znamená,že si kapři své lože nemusí vždy vytloukat v těch nejhlubších místech,ale tam,kde nejlíp přečká zimu.A nezavrtává se,to dělá karas.

SAHIB - Profil | Po 9.2.2009 17:20:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nazdar,
nejsu žádnej rozumbrada,ale určitě kapři na zimu ztrácejí na aktivitě,musí také zimovat...
sjíždějí se do "výtluků","vybouchané" díry v blátě až na tvrdé dno ,kde je jich vícero pohromadě.a potravu de facto "odsávají" ze svých tělesných tukových zásob,.....které během roku naberou,.ale to neznamená, že se nehýbou vůbec,že nejezdí..,že nežerou..jen nejsou tak aktivní..

Roh1!ck - Profil | Po 9.2.2009 17:17:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jeden článeček o spaní ryb
.........Některé druhy ryb, v naší přírodě jsou to například kaprovité, snižují svoji aktivitu v zimě a upadají do jakési letargie. Zalehnou do bahna nebo do listí na dně a nepohybují se. Jejich metabolismus se zpomalí a ryby v klidu přečkají chladné období, kdy se ve vodě nevyskytuje hmyz, larvy a další potrava, kterou se živí. Pokud takto odpočívající rybu někdo vyruší, například vydra nebo jiný přirozený lovec, může to pro ni mít tragické následky: zrychlí se její metabolismus, ryba má větší výdej energie a rychleji zpracuje tukové zásoby, které jí měly vydržet až do jara. V takovém případě může snadno uhynout........

http://www.lidovky.cz/jak-a-kde-spi-ryby-0ey-/ln_noviny.asp?c=A080202_000141_ln_noviny_sko&klic=223754&mes=080202_0

Tomáš - Tom - Profil | Po 9.2.2009 17:06:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Určitě leží v nejhlubších místech mimo hlavní proud a šetří energii.Do bahna se určitě nezavrtavají i na rybnících si vytlučou tzv. lože to znamená,že očistí dno až na tvrdý podklad a tam zimují.Zkušený rybníkář tyto místa pozná i podle toho že tam rybník zamrzá nejpozději.Na jaře při výlovu jsou tato místa jasně viditelná na dně.

wtfkiss - Profil | Po 9.2.2009 17:05:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Velrybář Martin >> NN řeknu vám něco jinýho, jesttli si někdy viděl výlov po jaru tak koukni tam kde sou nejhlubší místa a uvidíš tam plno jam do bahna pravidelný asi tak 10 - 20 cm hluboký . Je jich tam víc po hromadě ale slyšel sem o otm že se zahrabavaj ale podle mě je to blbost páč ryby i přes zimu prřijímaj potravu to bych jinak nechytil na dírkách kapra před tejdnem na jedno soukromáči

bik kapr - Profil | Po 9.2.2009 16:52:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já si myslim že kapři jsou v klidu ležej při dně občas se trochu proplavou a to je tak vše co dělaj -Nevidim duvod proč by umírali takovádle hloubka určitě nepromrzne.