HNV návnady

- BCG

Zřejmě nejznámější a také nejstarší směsí na boilie, jaké moderní kaprařina zná. Tyta HNV směsi prošly třicetiletým vývojem a není sezóna, kdy by se na HNV návnady neulovili kapří obři po celém světě. HNV směsi se dobře rolují a mísí s jakoukoliv příchutí. Vlastní směs má vynikající chuť a díky rozpustným mléčným proteinům i dokonalou přitažlivost. Zatímco dříve se za HNV návnady považovaly směsi složené pouze z mléčných derivátů, vývoj návnad pokročil tak daleko že na dnešním trhu jsou HNV směsi k dostání s ptačími zoby a rybími moučkami. Ale věnujme se klasickým HNV návnadám tak, jak je známe. Dříve bylo dosti typické dělit proteinové směsi na HNV (směs s vyšším obsahem proteinu) a na HP (směs s vysokým obsahem proteinu - 90%). Časem se ale zjistilo že je jedno jestli má směs 50, 6o nebo 9o% proteinů. Kapr nedokáže rozpoznat množství proteinu obsažené v boilie, navíc jeho tělo je schopno zpracovat pouze 30 - 4O % proteinů, což v praxi znamená, že HP mix, tedy směs s vysokým obsahem proteinů, jsou téměř zbytečné a pokud přihlédneme k tomu, že jsou hůře stravitelné a jejich cena příliš vysoká, na rozdíl od klasických HNV návnad, je zbytečné je používat, pokud lovíme méně jak dvacet dní na jednom místě.

Pokud lovíme relativně krátkou dobu (7 - 14 dní), bohatě postačí klasické HNV návnady. Ty jsou lépe stravitelné a kapři je lépe a snáze přijímají. HNV směsi, jako například HNV universal, Hi-Nu-Val a Protein plus, jsou složeny ze směsí caseinátů, jako je acid casein, rennet casein, sodium caseinate, calcium caseinate, dále pak ze syrovátkového proteinu, laktalbuminu, albuminu. Jako objemová přísada se používá izolovaný rostlinný protein soja izolat. Čím dál větší oblibu si získává sluis C.L.O., a to jako pojivo. Sluis C.L.O. je ptačí zob, složený z mléčných a vaječných sušenek. Tento, dnes již legendární ptačí zob způsobuje nejen dokonalé spojení vlastní směsi, ale vylepšuje její chuť, stravitelnost a zaručuje vysoký průsak aromat a jiných atraktorů do okolí návnady. Návnady HNV je možno s velkým úspěchem používat celoročně a míchat je s jakoukoliv příchutí, snad kromě rybích. Pro tento účel je lepší použít některý z rybích mixů. Osobně vyzkoušené kombinace jsou:

1/2 kg směs Hi-Nu-Val
10 ml CSL
2 ml sweet cajouser
1 lžička betain HC1 4 ml glyc.esence Butter scotch elite

1/2 směs HNV universal
10 ml bioamino
4 ml glyc.esence banán
2 ml spice cajouser

1/2 kg směs Protein plus Mainline
10 ml Multi stim
3 ml esence Rasberry ripple
5 ml sweed ade

Pokud lovíte v chladné vodě, doporučuji tyto recepty:

1/2kg směs HNV universal
4 ml alkoholová esence tutti fruti nutrafruit
10 ml bioamino
2 ml fruit cajouser
1 lžička fruit super sweet

1/2 kg směs Hi-Nu-Val
2 ml akohol.esence cream
1 lžička chuť. stimulátor fruit
3 ml secret agent

A na závěr ještě velice dobrou kombinaci pro jarní období:

1/2 směs HNV universal
2 ml asence speciál mulberry
1 lžička chuť. stimulátor mulberry
2 ml secret agent
10 ml bioamino
1 lžička robin red koncentrát

S touto kombinací je možno s úspěchem lovit i v zimním období. Mějte však na paměti, že nemá cenu používat kvalitní směs a do ní přidávat esence nevalné pověsti a kvality. Stejně je tomu i naopak.

Autor: BCG

Přečteno: 10 157x
Průměrná známka: 1.52