Návrh hospodaření na P vodách

Kategorie: Pstruzi

Návrh hospodaření na pstruhových revírech.



Na níže uvedeném obrázku je ilustrován návrh možného hospodaření na pstruhových revírech. Na daném nákresu vidíme zakreslenu třikrát jednu a tu samou řeku, vždy rozdělenou na tři úseky, každý s jiným režimem rybolovu. Nejdříve objasním režimy rybolovu:

Ch. a P.

– rybolov stylem chyť a pusť, samozřejmě za upravených pravidel: žádné batohy, košíky, používat mušky bez protihrotu, pokud povolena přívlač tak nástraha s jedním jednoháčkem, také samozřejmě bez protihrotu; součástí pravidel by mohlo být, že tomu, kdo v daný den rybaří pouze v úseku ch. a p., by se tento den rybolovu nezapočítával do povolených tří dnů v týdnu.

X

– oblast zákazu rybolovu; to myslím nepotřebuje objasnění.

Běžný lov

– oblast rybolovu dle běžných pravidel jak jsou zapsána v Bližších podmínkách k rybolovu, ale i zde bych se přikláněl k omezení: ne 3 ale 2 lososovité ryby, pouze 1 ryba nad 50 cm povolena (zní jako sci-fi, ale je to reálné).


Princip tohoto návrhu je, že na dané řece by se tato pásma pravidelně prostřídávala a tím by vznikl jakýsi tříroční cyklus během kterého by ryby měly možnost růst, v klidu se přirozeně vytřít a také by se zvýšil jejich počet v řece.

Princip hospodaření

Do úseků Ch. a P., a X (zákaz rybolovu), by se každý rok nasadila polovina ryb dle zarybňovacího plánu, tedy do každého úseku čtvrtina: tak, že by v té čtvrtině převažovaly více původní druhy: potočák a lipan, duhák by se dával okrajově.
Do úseku běžného lovu by se každoročně nasadila také polovina ryb dle zarybňovacího plánu: s tím, že zde by převažoval duhák nad potočákem a lipanem.
Už v druhém roce vidíme, dle nákresu, že po dosazení jsou počty v úsecích s povoleným rybolovem vyšší a že tím pádem v řece není 100% běžného zarybnění, ale 125% v úsecích s povoleným rybolovem a dalších 25% v úseku zákazu rybolovu. Dalším pokrokem je, že ryby nasazené v prvním roce do úseků Ch.a P. a zákaz lovu jsou už nyní řádově o 8 až 10 cm větší, což při vysazování ryb v lovné velikosti znamená ryby o velikosti 35-45 cm – ne občas, ale výrazné procento: úsek Ch. a P. – 50%; úsek běžného lovu 33%.
Třetím rokem vidíme, že po dosazení jsou počty v úsecích s povoleným rybolovem na 150% běžného zarybnění a stále zůstává oněch 25% v záloze na příští rok. A teď oblast přírůstků:
Úsek běžného lovu: tam je teď tolik ryb co za běžného hospodaření v celé řece. Tady je velikostní rozložení: 25% jsou z předloňského vysazení: 40-50 cm (pododhad, závisí na úživnosti řeky); 25% z loňského vysazení: 35-45 cm; 50 % letošní vysazení – běžné ryby co znáte. Ostatní úseky zde nebudu rozebírat, protože bych se opakoval.
Dalším aspektem zde nerozebraným je přirozený výtěr: v úseku zákaz lovu, a i v úseku Ch. a P. budou mít jak potočáci, tak i lipani možnost přirozeného výtěru a nejen, že budou mít možnost výtěru, ale budou se vytírat ryby větší, než obvykle, což také přispěje k lepšímu zarybnění řeky.

Na závěr jen malou poznámku, možná vám tento plán připadá nereálný: existuje jedna řeka v USA, kde podobný styl hospodaření funguje. Možná vám připadá jako nesplnitelný sen, či pohádka. Vím jedno, stačí jedna organizace, která se odváží do toho jít a věřím, že dané výsledky budou mluvit za sebe. Je jasné, že u nás, v ČR vyžaduje takovéto hospodaření pevný dozor a přísné kontrolování, ale stojí to za to.

bubulák, 14.11.2007

Diskuse k bleskovce

Doktor R - Profil | Čt 13.12.2007 12:01:52

Myslím že takový věci by se měli urychleně adaptovat do praxe a tím myslím i K70 a to na kapry nechodím takřka vůbec, jinak na té vodě nebude zachvíli nic .A co se tyče uvedení do praxe tak to je jen a jen na nás rybářích ,musí se brát v potaz všichni rybáři a ne jen ti kteří by byli pro aby takový věci se zavedli ,vzhledem k tomu že když příjdu na schůzi, je tam 150členů z tisíce kteři jsou v organizaci a přednesu tam něco takovýho tak su přesvěčen že odejdu s rozbytou škeblou jak mě budou kamenovat argumenty že povolenka je stojí dva litry a to se musí z té vody vyndat aby se to vyplatilo.Takže dokud si něco takového všichni rybáři neuvědomí že na ryby se chodí kvůli zábavě a potěšení , a ne aby se to vyplatilo, tak jsou takovýhle zásahy určený k zániku aniž by se to vůbec uskutečnilo .

rybarking - Profil | Ne 18.11.2007 1:34:51

no to je právě to, onen dozor je dost komplikovaný.. sem zvědav jak to bude, u nás je od nového roku tež revír chyť a pusť ale po zkušenostech ze stejných useků vltavy se obavam aparatu s igelitkama.. naditýma....

bubulák - Profil | So 17.11.2007 19:18:24

rybarking-dotyčná MO musí zajistit dostatečný dozor nad těmito úseky.A pytláci budou neustále,tak jak nezodpovědní řidiči po 1.7.2006

rybarking - Profil | So 17.11.2007 14:50:41

To bubulák a LuďaT: A co pytláci, těch chodí i na hajene useky hafo........

Miloš_Dia - Profil | So 17.11.2007 10:49:02

MRKnato:
Po tom je ti úplný hovno...

MRKnato - Profil | So 17.11.2007 10:42:30

MD : ale těch mobilů s tarifem volno, to bude peněz, jak se to té MO vrátí?

bubulák - Profil | So 17.11.2007 10:35:58

Miloši,díky.

bubulák - Profil | So 17.11.2007 10:34:06

MRKnato-ta červená byla omyl,páč jsem sem dával něco prvně a netušil jsem co se stane,když na ní kliknu. Zjistil jsem to,že je něco špatně,až tam někdo napsal v příspěvku,že proč si ji dostal. Tak jsem ji smáznul. Nemělo to nic společného tebou napsanými příspěvky, protože ty tvoje mají hlavu a patu a pasují sem. A že chci jen dobře míněnou změnu? Samosebou,že ano. Jen je to strašně těžké.

Miloš_Dia - Profil | So 17.11.2007 10:27:58

bubulák:

"Vím jedno, stačí jedna organizace, která se odváží do toho jít a věřím, že dané výsledky budou mluvit za sebe"

Dnes mám dobrou náladu, takže mimochodem taková MO existuje a s výjimkou duháka podobný projekt připravuje.

MRKnato - Profil | So 17.11.2007 10:12:40

bubuláku : jestli chceš stavět změnu a obnovu P revíru i sebelepším modelem přes MO, tak jsi v prdeli, i kdyby to mělo fungovat. Agrumentace úseky CHaP je obdobná argumentace K70 a hlavně 99,5% revírů, kde si MO prosadili brutální a ničím nepodložené navýšení násad tržního kapra. Jak že se to provede? Na schůzi přijde 1,5% členů, znichž 5, t.j. 51% je nějak angažováno a pak ÚS změnu servilně provede, jako stejně servilně umožní privatizantovi a rozmrdávači svazů si koupit CS povolenku. Jestli chceš tímto směrem vést a věřím, že dobře myšlenou změnu, jedná se předem o nezdar.
Nebyl bych nerad, kdyby jsi mě zdůvodnil, proč jsi mě dal červenou? Ptám se proto, že si myslím, že ti o změnu jde.

bubulák - Profil | So 17.11.2007 9:59:08

rybarking-takhle od pasu střelit,že je to Paskvil?
-úsek kde nikdo nechytá v čr neexistuje? A co héjená pásma,to jsi nikde neviděl? Bylo by to totéž. Duhák s vodou jde,to máš pravdu,ale ten by se sadil okrajově. V totmto návrhu je priorita Po a Li. Netvrdím,že je toto spása P revírů,ale jestli se to alespoň na jedné ,k totmuto vhodné, řece neodskouší,tak to nezatracujme. Kdo si před několika lety připustil,že na svazovkách mohou být úseky v režimu CHaP?

LudaT - Profil | So 17.11.2007 5:36:58

robarking: no asi právě proto chtějí ty revíry kde nikdo nechytá prosadit, aby tu nějaký existoval :-). A to že duhák splave je asi pravda, ale řešení se přímo nabízí(pokud možno nasazovat PD minimálně). Pokud jsem to správně pochopil, tak tento "model" hospodaření má dát PO a Lipanovy větší šanci dorust a vytřít se.

rybarking - Profil | So 17.11.2007 2:43:08

Uvažoval někdo při konstruovani tohohle pakvilu nad dvěma věcma... a to že usek x kde nikdo nechytá v čr neexistuje... a druhá věc je rychlost jakou splavává duhák dolu s vodou.... a jeho masivní vysazování právě do lovneho useku, ...... zajímavá invence ale nedokáže v této chvíli pomoct populaci potočáka.

Bosanac - Profil | Čt 15.11.2007 23:05:36

bubulak : To ze neco ve svete funguje neznamena za bude fungovat i tady .

bubulák - Profil | Čt 15.11.2007 23:02:48

Marcel, souhlasím. Toto je jen námět,( kterej ve světě funguje.)

sliver - Profil | Čt 15.11.2007 23:00:13

bubulák - ale mám. A kdybych neměl, urči trest.

bubulák - Profil | Čt 15.11.2007 22:58:15

prosím jen k tématu-děkuji

Marcel - Profil | Čt 15.11.2007 22:58:04

bubulák: jde to i bez rotace úseků a podobných komplikací. Chce to jen hlídat, sadit a limitovat odnesené ryby z vody. A funguje to i na totálně zregulovaném toku. Čti a plač... http://www.malawisla1.pl