Blokové pokuty pro rybáře - Městský úřad Písek zavede nové postupy při řešení přestupků

Kategorie: Všeobecné

Písek jako jedna z prvních obcí s rozšířenou působností začne využívat zákonné možnosti ukládání blokových pokut za přestupky na úseku rybářství přímo na místě členy rybářské stráže. Od 1. dubna tohoto roku budou moci rybářské stráže při kontrole v revíru vyřešit zjištěný přestupek, aniž by bylo nutné rybáři zadržet povolenku a zahajovat s ním přestupkové řízení, jež bývá často zdlouhavé.

Celý článek: https://www.mesto-pisek.cz/mestsky-urad-pisek-zavede-nove-postupy-pri-reseni-prestupku-na-useku-rybarstvi/d-37670/p1=29518

Martin M., 23.3.2021

Diskuse k bleskovce

Kolben - Profil | Ne 28.3.2021 22:47:32

boticar >> Kdyby jen 1000,-pokuty , tak je to dobrý. Já jsem měl kdysi stejný průser a stálo mě to povolenku od srpna do konce roku a 500,-Kč pokuty. Kámoš, který byl se mnou, přestupek nepřiznal, protože pruty, které tam RS našla, nebyly jeho. Tak mu daly úřady pokutu 30 tis. + 1 tis. Kč správní poplatek ( ŽP KNV Zlín ) za to, že neměl proškrtnuté řádky na předchozí straně na docházkovém formuláři.
Kdyby měl advokáta a dal to k soudu, podle mě by to musel vyhrát. Bylo to v roce 2004, když vyšel nový zákon 99/2004 Sb.
Zákon totiž povinnost proškrtnout řádek nenařizuje. Je to nařízeno v Bližších podmínkách, ty ale nejsou zákon. Ty jsou podle mě v některých bodech v rozporu se zákonem a dosud to asi nikdo nedal k soudu. Rybářská organizace může některá ustanovení Bližšími podmínkami měnit, ale ne vytvářet nová. Může změnit například ponechání si povoleného množství ulovených ryb pouze ze zákonem vyjmenovaných důvodů a po dobu, kdy tento důvod trvá. Nebo například stanovit odlišnou míru ryb, než stanovuje zákon, ale zase jen ze zákonem stanovených důvodů a po dobu, po kterou tyto důvody trvají.
Kdo by se ale soudil, když mu odeberou povolenku třeba na pár měsíců, když tato doba je krátká s porovnáním s dobou třeba několika let, než rozhodne soud . Co je to platné, když soud pravděpodobně vyhraješ, ale nebudeš mít povolenku po dobu, než soud pravomocně rozhodne !

boticar - Profil | Ne 28.3.2021 9:06:44

Kolben >> No on dostal cca 1000 kč pokutu, papíry mu po nějaké době vrátily a nepřišel o vercajk. Kdyby se nepřiznal, tak mu ty pruty zabaví. Největší smůlu by měl, kdyby to přes noc měl stažený a když spal, tak by to někdo cizí nahodil. :)

Kolben - Profil | Pá 26.3.2021 23:00:47

sven >> Ten rybář na videu je trubka. Copak on může za to, že v blízkosti jeho stanu měl někdo cizí nahozeno a nebyl přítomný ? :-)

Kolben - Profil | Pá 26.3.2021 22:57:24

To není žádná novinka, že RS je oprávněná udělovat pokuty.

99/2004 Sb.
ZÁKON
§ 16
Oprávnění rybářské stráže
e) ukládat a vybírat pokutu v blokovém řízení za spáchání přestupku podle tohoto zákona a podle
zákona o přestupcích.

Danda05 - Profil | St 24.3.2021 11:30:51

Takže zase dostane pokutu nejakej jouda, kterej zapomene zapsat nasadaka, ale veselé lovici a vše beroucí Ukrajinci, nebo Vietnamci.. Jo tak to budeme dělat že tam nejsou..

dun - Profil | St 24.3.2021 11:10:36

tomvec >> tak to bych se asi odstěhoval nebo nosil tmavý brejle i v noci páč za to měl jít někdo do tepláků.

tomvec - Profil | St 24.3.2021 10:43:17

dun >> To byla spíš řečnická otázka. Když tam zavolám měšťáky, tak dostanou na budku, jako v jiné situaci, kdy měšťákovi dokonce sebrali služební zbraň, když přijela zásahovka, tak ju vrátili a tím to skončilo. Státňáci při náznaku problému zhasnou světla na služebně, nebo naskáčou do aut a ujedou na opačnou stranu. RS by taky dostala na budku a skončila by ve vodě. Takže jak to řešit?

dun - Profil | St 24.3.2021 10:37:28

tomvec >>Chodit s prutama po městě není přestupek :-) U nerevíru by to mohlo zajímat majitele nebo toho kdo tam chová ryby (jde vyhledat v katastrální mapě) u revíru výbor hospodařícího spolku pokud nemá v kontaktech kontakt na RS.U nás se polomáčení normálně oznamujou ale násobně víc je cizinců (Ukrajina,Rumunsko,Bulharsko)

tomvec - Profil | St 24.3.2021 10:25:50

dun >> u nás hnědočeši chodí chytat (i na vody které nejsou revír), v klídku jdou přes město s udicemi, pochybuju že mají povolenky a RL. Má to cenu někoho na ně volat?

sven - Profil | St 24.3.2021 9:40:26

Včera jsem právě o tomto psal... o dvojsečnosti dokumentace ...
Kdo z aktérů videa se dopustil trestného skutku, s vyšší mírou společenské nebezpečností..
Zda přestupkem proti BPVRP spaním u nahozených prutů a omylem v zápisu nebo trestnýn činem, neoprávněným nakládáním s osobními údaji...
http://zakony.centrum.cz/trestni-zakonik/cast-2-hlava-2-dil-2-paragraf-180


dun - Profil | St 24.3.2021 5:56:28

Možná by pro začátek stačilo kdyby na místě dávala pokuty PČR-přivolaná například ke ztotožnění lovícího bez povolenky.Nedává pokuty ani za tak jasnou věc kdy u sebe cizinec nemá doklad.Když se nechce je to horší než když se nemůže.
Někdy a někde to jde...

https://www.policie.cz/clanek/policiste-predvedli-dva-cizince-bez-dokladu.aspx

sven - Profil | Út 23.3.2021 21:47:53

Martin M. >> Zapnutá kamera je určitě dobré řešení.
Ale především v případě, kdy RS postupuje přesně v duchu zákona, což se ne vždy děje, jak známo.
Takto se může snadno přihodit, že kamera svému majiteli prokáže medvědí službu.. .-)
To může být i jedním z důvodů, proč raději nepokutovat..aby se nemuselo dokumentovat

Martin M. - Profil | Út 23.3.2021 20:05:46

Dohledal jsem v SZ zkusenosti RS s pokutovymi blocky:
---------------------
realita je taková, že RS sice může ukládat pokuty, ale je tam několik ale:
- RS nese zodpovědnost za všechny bloky, které nafasuje. V případě ztráty nebo poškození to platí ze svého. Přitom za výkon RS nemá žádnou odměnu.
- potrestaný musí s uložením pokuty souhlasit (v okamžiku, kdy souhlasí, se současně přiznává ke spáchání přestupku) což je pro něj nevýhodné. Když mu RS uloží pokutu 1000 korun, nemá proti tomu žádnou obranu.
- spáchání přestupku vyřešené pokutou stejně spadá pod projednání Kárné komise, takže pokuta a třeba zadržení povolenky na půl roku.
Byl jsem ty bloky nafasovat na magistrátu, a když jsem viděl, co všechno se musí, za co všechno chlapi budou zodpovídat a co nám to přinese, nechal jsem je ležet na stole. Za to to nikomu z RS nestojí. Neumím si představit, že rybář řekne, jo, já jsem se dopustil přestupku, zaplatím 1000 korun.
Kdybys viděl, jak jsou schopni si ke Kárné komisi nebo i na úřad dovést svědka, který byl údajně na rybách s nimi a dokazuje, že se kontrola neodehrávala tak, jak tvrdí RS, pochopil bys, že jediné rozumné řešení je vzít povolenku a předat na úřad. A celou dobu mít puštěnou kameru s nahráváním zvuku a na začátku na to hlasitě a výslovně upozornit.

Cejnek 2 - Profil | Út 23.3.2021 18:38:47

Martin M. >> Ona ta bloková pokuta od RS je šíleného papírování, a já si myslím, že je lepší řešit buď domluvou nebo sebrání povolenky (podle přestupku). Ale na nějaké rybáře ta Bloková pokuta může platit.

Martin M. - Profil | Út 23.3.2021 18:01:06

Jinak co si pamatuji, tak pokuty muze RS ukladat jiz delsi dobu, ale nevyuziva se to - udajne RS nechce prebirat na sebe zodpovednost jak za blocky samotne (ztrata blocku....) tak za sva rozhodnuti. Navic vice papirovani. Doposud RS prestupek jen "zaznamenala" a skutecne rozhodnuti o vine a trestu se konalo jinde a pozdeji. Nevyplynulo mi z toho, ze by RS pokuty nedavala proto, ze to je rozhodnuti mestskeho uradu.

Martin M. - Profil | Út 23.3.2021 17:43:37

Az nekdo po 1.dubnu budete vedet o nejake pokute, budu rad, kdyz nam sem napisete, za co a kolik. Teoreticky to muze byt dobra i spatna zprava, zalezi na prisnosti RS a vysce pokut.