Podpořte petici pro ochranu Lososů obecných

Kategorie: Všeobecné

Podpořte petici, která bude směřovaná Severočeskému územnímu svazu a stejně tak radě ČRS.

Cílem petice je rozšíření zákazu rybolovu od 1.9 do 31.12 vztahující se na všechny rybolovné techniky v useku soutoku Kamenice - Labe, 150m nad a 300m pod soutokem.

Tato petice bude zkompletována ve spolupráci se subjekty podporující návrat a ochranu lososů do našich vod.

https://www.petice.com/za_zvyeni_ochrany_v_useku_soutoku_labe_-_kamenice_-_losos_obecny_atlantsky_salmo_salar

mannice, 18.12.2020

Diskuse k bleskovce

1Mara - Profil | Pá 15.1.2021 20:04:20

standas >> tohle je debata do jiné diskuse a podobně , ale souhlasím .-))

standas - Profil | Pá 15.1.2021 19:57:47

1Mara >> Když vidím co se děje např. s Bečvou tak veškeré úsilí s lososy beru jako mrhání všemi prostředky!!!. Dokud tu nebude jistota že nebudou unikat sjačky do řek a potoků........:-(

1Mara - Profil | Pá 15.1.2021 19:39:22

standas >> jo to by bylo rybníčků a pinek zarostlých s Ko a línama :-))

standas - Profil | Pá 15.1.2021 19:33:18

1Mara >> tvl Máro! Ty prachy co to stálo dát na návrat KO!?

1Mara - Profil | Út 5.1.2021 20:38:40

mannice >> Přesně tak ! .-)

mannice - Profil | Út 5.1.2021 20:32:18

1Mara >> To je právě bohužel celý Severočeský uzemní svaz.. Protože dokuď to chytání vadilo pouze jednotlivcům loni, tak se k tomu hrdě prezentovali a chtěli si na to udělat reklamu jak hrom. A jakmile to lidem začalo vadit, tak obrátili pláště a najednou věc chtějí řešit..

To je ubohé jednání ze strany vedení, které papouškuje člověk, aniž by cokoliv byl jeho názor. A ještě za to má zaplaceno.

1Mara - Profil | Út 5.1.2021 4:52:57

mannice >> jediný kdo mě tady v tom nesedí je Skalský, kam vítr tam plášť....👍

mannice - Profil | Po 4.1.2021 22:46:09

mpl - Profil | St 23.12.2020 12:39:39

Bacha San >> Jo, ono to spolu uzce souvisi.
Velky potocaky jsem chytal vetsinou na MP na malou rybicku - typicky hrouzek 8 cm. Na P byvali taky, ale chytit je na musku - jen nahodou - pri rannim nebo vecernim sberu kdyz se na chvili zvedli. Tam kde byly strevle, mihule, vranky, maly rybicky - hrouzek, ploticky, mali okouni,... - vždycky byli velci potocaci. Na Loucny jsem kdysi na jare chytaval potocaky, ktery byli narvany az jim cumeli z huby - mihulema ve treni. Na Jizere jsem chytal lipany, pod nima byly strevle - strevle mi vzala blesouna a jak jsem ji prizvedl ze dna tak mi ji sebral potocak ktery vylitl z kameni. Na Kamenici bezne - v hloubce lezel potocak 50, povyjel si k melcine kde sbirali maly 15cm potocaci - vlitl mezi ne, jednoho sebral a jasne jsem sledoval jak ho umackava a posunuje, az si ho natocil hlavou do huby a bylo hotovo. Kdysi jsem i na MP bezne chytal na podzim velky lipany na privlac - 00mepps, 6cm twister.
Jak pises - losos je hezka medializovana vec, ale bez toho ze se zmeni podminky za velke penize je to jen chimera.
Orly morsky jsem pozoroval i u nas na Doubrave. Navic tam chodim koukat na rarohy - to je nadhera zjara kdyz se predvadeji.
Bylo by lepsi se venovat vic necemu, co by mohlo mit realnejsi prinos.
Ted jsem obchazel u nas reku a rybnik - tolik vytahanejch a vybranejch skebli, racich krunyru na brehu jsem uz dlouho nevidel. Vsude nam ochranci nacpali vydru, tak treba priste zacnou vysazovat ve velkym i skeble a raky aby mela vydra co zrat.
To jsou veci ktery jsou palivejsi nez losos.
Mozna se treba vratit k zakazu brodeni v dobe treni lipana (coz na rade reviru byvalo), nedavat tam zjara PD ktery jde po lipani jikre,....
Kdysi jsem toho delaval dost, ale uz jsem nejak zmozenej a unavenej.

Bacha San - Profil | St 23.12.2020 11:09:38

mpl >> Křivance samozřejmě znám. Zůčastnil jsem se za totáče celostátních muškařských seminářů, kde přednášel, ale přednášeli tam i tací jako Šimek, Sláma, Zelinka, Kurnocik, Vrablec a další... Nepamatuji se, že by se tam probíral návrat lososů do českých řek. Můj děda je normálně chytal (ročník 1902) a nijak o nich nebásnil. Byla to prostě součást tehdejší, a opakuji tehdejší, rybařiny.
Nicméně bych návratu i fandil, pokud by to vypadalo tak, že po prvotních vysazováních by nastal spontánní tah bez dalších investic, kromě budování přechodů.
Losos je mediální ryba, takže ostatní ohrožené a přežívající jaksi nemají nárok. Do lososa se sypou peníze, které se nikdy nevrátí. Jenom organizace, která se o to stará, má deset zaměstnanců a roční mzdové náklady se pohybují kolem pěti milionů korun (dle jejich účetních uzávěrek).
Pak se stane, že ve stínu medializace tohoto megaprojektu vymizejí mihule a vranky ze Střely a na druhé straně se mihule záhadně vyskytnou v druhotném pstruhovém pásmu pod jednou přehradou (nebudu jmenovat, páč blbi jsou všude), kde pstruhové pásmo ani vyhlášeno není, přestože to je pro salmonidy ideál. A nikde se o tom nepíše a zajímá to jenom srdcaře. No, alespoň se tam nebrodí. Ale potočáci a lipani tam jsou krásní.
Já připravuji také jeden svůj projekt. Mám to do důchodu "zapár" a chytám déle jak padesát let. Rozjedu se do míst, kde jsem dříve lovil a srovnám si, co se kde dokurvilo. A možná o tom někde napíšu.
V současné době mám radost třeba z toho, že jsem na Labi pozoroval pár dospělých Orlů mořských. Vím, že to nejsou to ryby, ale nikdo je tady nevysazoval.
A ještě jedna důležitá věc, na kterou bych málem zapomněl. Lososi nejsou vraceni do původních podmínek! Za posledních 30 let stoupla průměrná teplota tekoucích vod v Česku o téměř dva stupně celsia. A to není málo. Nebyla revidována jednotlivá rybí pásma. Vše včetně zarybňovacích plánů se jede bez koncepce, bez revize přírodních podmínek. Teď nekritizuji pěšáky v organizacích, taky jsem jím byl a vím, o čem píšu.
Pokud ale budu u vody neustále potkávat cizozemce bez papírů, je pro mě nějaký losos celkem vedlejší záležitostí. Taková perla zahrabaná kdesi v hnoji.

hering - Profil | Út 22.12.2020 22:58:51

mpl >> Kamenice v lese v tom kaňonu je dost hladová voda a i tak tam šedesátka nebyla vzácnost. Lipaní hranice tam bývala cca 40cm kdežto na Ploučnici to bylo 50cm.