Otevřen transparentní účet na obnovu Bečvy

Kategorie: Všeobecné

POMOZTE NÁM OŽIVIT ŘEKU BEČVU
Koncem září postihla řeku Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov ekologická havárie, kdy prozatím neznámý pachatel vypustil do řeky kyanid. Došlo k poškození celého vodního biotopu a podmínek pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku.
Pro náš územní svaz je to také ztráta citová, neboť při péči o toky využíváme lidských zdrojů bez nároku na finanční ohodnocení a mnohdy při plnění zákonných povinností produkujeme rybí násady vlastními silami s cílem vytvořit vhodné podmínky pro výskyt a zdárný vývoj a udržení jednotlivých rybích druhů, zachovat vyváženou věkovou a druhovou skladbu a strukturu rybích společenstev s důrazem na podporu původní a přirozené rybí obsádky.
Jelikož dosavadní odhad škod jen na rybí obsádce, včetně našich nákladů na likvidaci uhynulých ryb jdou již dnes do desítek miliónů korun, obrací se výbor našeho územního svazu na všechny, kdo mohou přispět jakoukoliv finanční částkou s prosbou o pomoc.
Vaše finanční dary lze zasílat na náš transparentní účet u Raiffaisenbank 35036038/5500
Veškeré finanční prostředky na tomto účtu budou čerpány výhradně na pokrytí vzniklých škod na řece Bečvě.

Pohyby na transparentním účtu jsou přístupné všem na webu:

https://www.rb.cz/povinne-zverejnovane-informace/transparentni-ucty?path=transactions&accountNumber=35036038

Případným dárcům předem děkujeme.

Za Český rybářský svaz, výbor územního svazu pro Severní Moravu a Slezsko.

Ing. Pavel Kocián
Předseda

Ing. Rostislav Trybuček
Jednatel
[text z FB - Severomoravský Rybář]

Diskuse k bleskovce

Nagano - Profil | Čt 26.1.2023 11:46:13

Ahoj,
jdou někde dohledat platby zobrazené na transparentním účtu pro Bečvu? 14 000EUR a 17 000EUR do zahraničí je co? Co jsou ty tři faktury hrazené v posledním kvartále 2022?
Díky za osvětlení

nofish - Profil | Ne 18.10.2020 8:32:06

Specialista >> Já to nemyslel proti tobě. Ale osobně bych použil naprosto jiný výraz. Pravdivější. "Nahradili". Kde není ryba, najde si prostor jiná. Kdyby tam byly hromady pstruhů, nejsou tam tloušti. A z jakého důvodu to tak je? To je druhá věc.

Specialista - Profil | So 17.10.2020 22:07:10

nofish >> odborník nejsem, tak je to v pořádku.
Ale obě pstruhové Bečvy znám nazpaměť a krom tohoto výrazu, v němž je jisté, z mé strany, citové zabarvení, mě jiný nenapadl. Ale jsem rád, že jsi mu porozuměl. Ono když na místech, kde byli odjakživa pstruzi a lipani, chystáš a vidíš samé tlouště, nazveš to prostě trochu hanlivě spíše, než odborně.

nofish - Profil | So 17.10.2020 20:12:58

Specialista >> Zaplevelily? tak to je výraz odborníka....

nofish - Profil | So 17.10.2020 20:11:20

Pedro1 >> Nešpekuluj, elektrika nesterilizuje. Špatná manipulace možná.
Přirozená reprodukce potřebuje i přirozenou potravu atd....
Ale vím o tom prd, na mrku o tom nepsali, tak nevím jak to nastudovat....
Podle mě, osobně, je základ počkat jak se voda sama vzpamatuje, ale mě se nikdo neptá a asi je to dobře.
Je tu víc, větších odborníků, co ví jak na to.

Pedro1 - Profil | So 17.10.2020 19:08:03

nofish >> Teď nevím,jen spekujulu,když na jaře slovis rybu a presadis ji jinam,bude se trit, nebo bude ten šok tak velký,že se ten rok nevytre,nepopluje na trdliste,...?
V tomhle bych viděl lepší řešení nasadit na podzim,aby stihla najít zimoviste a na jaře by se mohla vytrit.
Přirozený vyter je jediné co tu řeku muze zachranit.

Specialista - Profil | So 17.10.2020 15:33:10

nofish >> pstruhové Bečvy se postupem let odspodu zaplevelily tlouštěm. Nejdříve lipanové úseky, pak i pstruhové. Já bych řekl, že co napsal Rožnovák, je zabití dvou much jednou ranou. Že jsou na to tamní organizace vybavené, to jsou. Pamatuji odlovy agregátem k 30 rokům zpět...

nofish - Profil | So 17.10.2020 14:25:59

Rožnovák >> Já se s tebou nehádám, že by se nedalo někde dostat k rybám a převézt je, ale už původně jsem Pedrovi psal, že si nemyslím, že tady okolo máme tak přerybněné revíry, že je rozumné tam ryby odlovovat, tedy v rámci záchrany jedné vody, jiné poškodit. Ale třeba se pletu a jen neznám vody, kde jsou taková množství ryb.

Rožnovák - Profil | So 17.10.2020 14:22:30

nofish >> Na většině P toků se tloušť vyskytuje a od středních toků má navrch celkem z pochopitených důvodů. Udělej z toho MP a rybáři ti vytahají zbytek PO na žížalu.
Záchrané přelovy jsme uváděl jako příklad pro odlovy populačních hejn nikoliv pro rekolonizaci vytráveného úseku, když si se obával drancovaní revírů. Na odlovy chodím vím že i přes protimigrační překážky nejsou stopro a na větších tocích jsou bariéry nerealizovatelné, takže migrace udělá své. Takže sis vlastne sám potvrdil na přikladě odlovů že s okolních úseků se do loveného ryba dokáže natáhnout, takže drancování by se konat nemuselo.
Počítám že nikdo nebude tak marný aby louskal zimoviště či trdliště reofilek s agregátem a nechá připadné odlov na vhodný čas.
Co se táká vysázených několik tísic ročka, bohužel se nesešel s vodou, jinak šlo ale v podstatě o test a každý rok stejně množrtsví jde do vody v +- v rámci ZP.
No radši zase du.



nofish - Profil | So 17.10.2020 13:19:46

Rožnovák >> TAk pokud je na P víc tloušťů, než pstruhů, je to ještě pstruhovka? Myslím, že po tomto týdnu, jsou jakékoli spekulace předčasné. Zatím není jasné, co, kde, vlastně plave. To se uvidí až opadne voda.
Se záchrannými odlovy a obnovou populací bych si nebyl úplně jistý. Je to obnova populace, nebo je to migrací ryb- jak přirozená, tak velká voda. Věř tomu, že slovéš úsek a stejně tam ryby zůstanou a další tam budou migrovat.
Myslím, že jako první, reálné, rozumné, by se mělo počkat na jaro na obnovu přirozené potravy, ale to je jen má myšlenka.
U zdroje se klidně poptej, zamýšlet a realizovat jsou rozdílné věci.

Rožnovák - Profil | So 17.10.2020 13:02:28

nofish >> jen doplním že P revíry na R a vs Bečvy jsou plné tlouště, V minulosti se tloušť odlovoval s P a transportoval do MP. Výsledky v P revirech byl ten že do 5 let se populace tlouště obnovila na původní stav. Počítám že kdyby se odlovy skutečně realizovaly populačních hejn či selektované generaček či juvenilů, neodebíraly by se každá třeti ryba a od požadvaného druhu ale jednoduše by se slovil vytipovaný úsek revíru v dostupné vzdálenosti a stejném povodí v takové délce který je schopen se v dostatečné době sám rekolonizovat a spojilo by se to pochopitelně i s hajením daného úseku. Hledal bych inspiraci v záchraných přelovech na tocích kdy musely být přemístěny dále od místa prací a ryhclost rekolonizací daných úseků. Za posledních 5 let jsme u nás jsme měli asi dvě takové akce na hlavním toku. Slovy by pochopitelně dělala mateřská MO po dohodě s uživatelem reviru a mo kam ryby přijdou. Nebo si můžem 20-30 let počkat a ono to půjde taky ale rybář je hladový a bude vyžadovat lovitelnou rybu-granulku, jaký to bude mít dopad na přirozený dopad na vývoj rybích společenstev je otázka. Jak dlouho uhajime hajení MP Bečvy. Aby se opravdu nenasypal kapr a duhák a na rok chytáme, no a roček reofilek z rybníčků to bude mít hodně těžké. U nás máme tři chro na P tam tloušť zrovna cílová ryba není hodilo by to velmi pěkné populační hejno od juvenilů přes urostlé generačky. U nás je někteřé stále hážou do křoví, tak co je lepší.No optám se asi pro klid duše u zdroje co se zamýšlí :-)

Dědek - Profil | Ne 11.10.2020 21:15:30

Pedro1 >> přidej...

Pedro1 - Profil | Ne 11.10.2020 21:07:34

nofish >> Ve vašich vodách si to představit nedokážu.Zkus si zjistit kolik reofilek plave v moravských řekách.A to se nebavim o cejnech, kterých je na NM 987 miliard.

nofish - Profil | Ne 11.10.2020 15:26:39

Pedro1 >> Zdar. Upřímně. Myslíš, že je rozumné, narušit někde stávající obsádku, která tam je roky, desetiletí a ryby převézt jinam? Nejsem si vědom, že by v našem ÚS byly toky, kde se dá na druhou stranu přejít po rybách a je nutné provézt tzv. hospodářskou těžbu, ryb ubrat a v tom případě je převézt jinam.
Něco se dá nakoupit, jsou podzimní výlovy, pokud jde o cejna, plotici, perlína, dravce jako takové, i ti boleni se občas někde objeví. Ale Zajet někam vyplundrovat tok, abych jinde pomohl, mi nepřipadá jako řešení. Reofily lze i trošku odchovat, ale musí to být finančně rentabilní. Po pravdě si fakt neumím představit, jak komando z MO Vsetín, třeba, naskáče do aut a zajede si k MO Krnov pro každou třetí ostroretku co jim tam plave a to samé udělají u MO Ostrava s parmou. A někde vyčistí náhon tekoucí mezi loukami aby měli tlouště.

Pedro1 - Profil | Ne 11.10.2020 15:11:31

potočák 62 >> Ahoj,myslíš že by byl problém aby se dotyčná MO domluvila s US a celou akci za pomoci domovských lidí zorganizovala?
Dle mého by byl US sam proti sobe,kdyby podobným aktivitám bránil.

Pedro1 - Profil | Ne 11.10.2020 15:08:15

Dědek >> Děkuji za upřesnění,máš pravdu.Zbytek viz můj zápis kakroj.

Pedro1 - Profil | Ne 11.10.2020 15:07:34

kakr >> OK,ma chyba,ale zastával tady názor, že to je legislativne v pořádku,což by z pohledu cilimnika mel znát.Ty píšeš že to legislativně v pořádku není.Nekdo tedy nemluví pravdu.

Honza7 - Profil | Ne 11.10.2020 14:35:42

kakr >> Karle i takové ostroretky se dají sehnat na našem trhu, bohužel zkušenosti místních chovatelů s ČRS nejsou zrovna dobré a tak spolupráce je opravdu minimální.