Do naší krajiny patří vlk i vydra

Kategorie: Všeobecné

Pro ty druhy živočichů, jejichž přirozený návrat do naší krajiny přináší konflikty s hospodáři, připravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR takzvané programy péče.

Tyto managementové plány popisují nejdůležitější kroky, které je třeba udělat, aby se konflikty s hospodáři, zejména pastevci a rybáři, minimalizovaly. Výsledky programu péče o vydru, který byl schválen v roce 2009, se nyní vyhodnocují (http://www.zachranneprogramy.cz/vydra-ricni/ ). Program péče o vlka prošel složitým připomínkováním řadou subjektů (včetně chovatelských svazů a myslivců) a je nyní těsně před schválením (https://www.navratvlku.cz/ ).

Stát se snaží hospodářům pomoci – škody působené vlkem na hospodářských zvířatech se proplácejí, stejně jako škody vydrou na rybnících. Zároveň mají k dispozici finance na preventivní opatření, jako je zabezpečení stád či rybníků, která mohou pomoci škody výrazně snížit (https://www.opzp.cz/nabidka-dotaci/detail-vyzvy/?id=113 ).

Vydra u nás byla v minulém století téměř vyhubena, od konce století se počty vyder díky její ochraně zvyšovaly a šířila se do míst, kde ji lidé vyhubili. Její hustoty odpovídají danému typu prostředí (vyšší v nížinných rybníkářských oblastech, nižší na pohorských a horských tocích s minimem rybníků) a ve vydrou osídlených a sledovaných oblastech se nemění. Roste ale počet vyder, které hynou vlivem nárůstu dopravy. Škody, které vydra působí na vodních tocích, jsou mnohdy dány tím, že v nich ryby nemají vhodné podmínky – technickými úpravami zmizely úkryty, místa pro rozmnožování. Často se také vysazují geneticky nevhodné ryby, problémem je i stále účinnější rybářské náčiní. Rybami se neživí jen vydra – loví je třeba invazní norek americký a další predátoři.

Pro naši krajinu jsou extenzivní chovy hospodářských zvířat důležité, protože ji pomáhají udržovat, aby nezarůstala. V programu péče o vlka proto AOPK ČR navrhuje například úpravu zákona č. 115/2000 Sb. o náhradách škod, která předpokládá zahrnutí vícenákladů (např. veterinární posudek, kafilerie, náhrada za zaběhnuté kusy a farmové chovy jelenovitých) do systému vyplácení náhrad, jakož i celé jeho zjednodušení. Důležitým bodem programu je financování preventivních opatření či problematika tzv. nápadně se chovajících jedinců. Ostatně již v rámci stávající legislativy lze zažádat o výjimku a jedince s problematickým chováním odstranit. V přírodě plní vlci důležitou roli – pomáhají totiž snižovat počty přemnožených prasat divokých, jelenů a srnců, kteří působí velké škody v lesích a na polích.

http://eagri.cz/public/web/mze/dotace/operacni-program-rybarstvi-na-obdobi-1/priority-unie/priorita-unie-2/x2-2-produktivni-investice-do-akvakultury/x2-2-produktivni-investice-do-akvakultury/

Zdroj: http://www.ochranaprirody.cz/o-aopk-cr/aopk-cr-informuje/aktuality/do-nasi-krajiny-patri-vlk-i-vydra/

MAXXSKATER, 3.3.2020

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Po 6.4.2020 10:28:26

tomvec >> Máš pravdu, trest mají přijít rychle a má být na tolik motivující, že příště si to viník hodně rozmyslí zda-li by ho opakoval.
Problém není jenom v ochotě úředníků něco změnit, ale v totálně neschopné justici. Každý viník se stejnou skutkovou podstatou svého činu, dostane úplně jiný trest.
Luxusní platy soudců a vícestupňový systém justice nevede vůbec k jistotě naplněného práva.

tomvec - Profil | Ne 5.4.2020 22:32:26

Nechci házet všechny ochranáře do jednoho pytle, ale u některých je jejich arogance do nebe volající. Prostě argumentaci stylem "to je váš problém, to mě nezajímá" neberu. Nebo že drží kvůli nějakému křečkovi nebo kytce v šachu padesát tisíc obyvatel nějakého města, tam musí jít bezbřehá ochrana stranou.

valcha186 - Profil | Ne 5.4.2020 22:25:24

tomvec >> Nějaké petice, někam psát, to je pro nudili, co nemají nic na práci. I vyčůraní Češi se v Indii báli jít na ulici. Kdo vyšel, policie ho hned zmlátila bambusovými holemi. Jak jednoduché. Nemáš tam co dělat, už tam nepůjdeš, bolí to.

tomvec - Profil | Ne 5.4.2020 22:08:50

valcha186 >> Ano, trest má přijít rychle, jinak nemá účinek. A na místě zabavovat věci, se kterými byl spáchán přestupek nebo trestný čin. To by bolelo víc, jak pokuty.

valcha186 - Profil | Ne 5.4.2020 21:57:49

PanTloušť >> Nevím co bys chtěl dokázat, podívej se na jízdy na motorkách v KRNAPU,. jenom co by, kdy by, možná pokuta do 100000,- Kč a to vše je k ničemu. Chytili je, hned na místě ta pokuta a sebrat motorky. Jinak je to o ničem. Viz roušky, rychle odjet na lyže, i když už to vše běželo a vědělo se kde to je. Než opilci seberou auto, řidičák, tak klidně chlastá dál, je to něco jako 20x soudně trestaný. Není vůle, věci řešit hned na místě.

PanTloušť - Profil | Ne 5.4.2020 20:25:07

Chápu nadávání na ochranáře, sám je nemám v lásce, ale říkám si není na čase proti nim a jim podobným vytáhnout do boje. Nechci se jen tak dívat na to jak je naše příroda ničena sakra. Chtělo by se to stmelit, vytyčit si nějaké cíle a začít je řádně propagovat. Nevim třeba sepsat nějakou petici, zahájit masivní letákovou kampaň, něco prostě dělat.

Mirek.V - Profil | Ne 5.4.2020 18:52:57

tomvec >> Ano, taky souhlasím. Mediální moc, ovlivňování veřejného mínění, nebo přímo záměrná manipulace s ním, to jsou metody k dosažení úspěchu a zbraně dnešní doby. Na všech úrovních.
Vydrýska přece mají rádi skoro všichni. Je to savec, má krásný kožíšek, čumáček. Je lidem mnohem bližší než nějaké ryby, žáby ap. Vždyť kolik lidí se o ty studené potvory zajímá? Řekl bych, že i ten vlk je většině lidí sympatičtější, než ryba. Funguje to, stačí to využít. Je to, pro ryby bohužel, dobře vymyšlené. Těch, které více než příroda zajímá "přítelova" fotka večeře na facebooku, je totiž čím dál, tím víc.

Denny - Profil | Ne 5.4.2020 16:19:53

tomvec >> Hezky napsane,souhlasim. Snad jen,ze I ti dobri ochranari,kteri to vidi I z te druhe strany jsou semleti celym tim kolotocem a budto nemohou,nebo si netroufnout neco v tom podniknout.Delat neco proti vlastnim,to je jako by Kalousek pri volkach dal hlas Babisovi :-))))

Knapík - Profil | Pá 3.4.2020 21:46:21

rybomil >> krasný příběh, to je jak myslivecká latina nebo tohle ...

petrikveprik - Profil | Pá 3.4.2020 15:31:39

tomvec >> naprostý souhlas, vnímám tuto sebranku úplně stejně, perfektně jsi to vystihl.

rybomil - Profil | Pá 3.4.2020 15:15:20

1Mara >> jednomu známému rybníkáři tohle dělají trvale. a trvale s nimi tedy bojuje. za těch cca 10 let to u něj ods.alo kolem 15 těchto milejch zvířátek. prostě se zařídil podle svýho a vůbec se s nima nemazlí...