Fotky: Orlík upustil vodu. A ukázalo se, co lidé naházeli do přehrady

Kategorie: Všeobecné

Hladina orlické přehrady byla třináct metrů pod svým maximem. Kvůli opravám i nedostatku vody.

„Ukliďme Česko,“ vyhlásili ochránci přírody a dali se do sběru odpadu z břehů přehrady Orlík. Ve středu se na jihu Čech sešli zaměstnanci Povodí Vltavy, členové Českého svazu ochránců přírody a Českého rybářského svazu, aby uklidili zanesené břehy. Především se ale připravovali na to, co přijde 15. února, kdy se do úklidu zapojí veřejnost. Svoji účast nahlásil i ministr zemědělství Miroslav Toman.

Není náhoda, že se akce koná právě nyní. Ke 4. únoru byla hladina přehrady snížená o třináct metrů od maximální výše. Příčinou je částečně nepříznivá hydrologická situace, ale především rekonstrukce lodního výtahu a prohrábky plavební komory na druhé straně břehu. Obě stavby se mají dokončit do konce března tak, aby nenarušily turistickou sezonu.

Mírná zima rekonstrukce urychlila. Přehradu tak mohou znovu pomalu napouštět a zvyšovat její hladinu. To znamená, že dříve než obvykle budou například naplněné studny. Dřívější napouštění pomůže i jiným aktivitám, které se vážou na vodní ekosystém. Na druhou stranu pro doplnění povrchových, ale především spodních vod je nedostatek sněhu a mírná zima problém.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fotky-orlik-upustil-vodu-a-ukazalo-se-co-lide-nahazeli-do-prehrady-88414

MAXXSKATER, 9.2.2020

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.