Omezení olova: další krize zažehnána

Kategorie: Všeobecné

V dopoledních hodinách 4. února se konalo jednání zástupců členských států EU v Bruselu, na kterém Evropská komise předložila „přepracovaný“ návrh na omezení používání a držení olova v blízkosti vodních ploch a mokřadů. Skupina členských států EU, včetně České republiky, kterou na jednání zastupovalo Ministerstvo životního prostředí, návrh na omezení olova úspěšně zablokovala.

O původním návrhu, který Česká Republika rezolutně odmítla, jsme informovali v článcích Společné prohlášení ČRS a ČMMJ ( https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/119-vseobecne/352-tiskova-zprava-spolecne-prohlaseni-ceskeho-rybarskeho-svazu-a-ceskomoravske-myslivecke-jednoty ), Evropská komise přepracuje svůj návrh na omezení olova (https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/119-vseobecne/589-evropska-komise-prepracuje-svuj-dalsi-navrh-na-regulaci-oloveneho-streliva-proti-se-postavila-i-cr ), Hrozící omezení olova: rybáři a střelci si mohou (zatím) oddechnout (https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/119-vseobecne/577-mzp-stahuje-z-jednani-vlady-strategicky-dokument-pozadujici-omezeni-olova-rybari ).

Nový „přepracovaný“ návrh, který dnes EK předložila, byl v dopadech na veřejnost zcela totožný s návrhem původním; v blízkosti vodních ploch EK navrhla úplný zákaz využití olova. Co víc, nejednalo by se pouze o zákaz použití, ale dokonce o zákaz jeho držení.

„Navrhovaná úprava je oproti minulé verzi však pouze kosmetická. Zůstává zákaz používání olova poblíž veškerých vodních ploch, tedy i řek, potoků či strouh všude v krajině, a platí vznik tzv. nárazníkových pásem v okolí vod. V nich by nebylo možné ani střílet ani držet olovo. Jedinou změnou od minulého návrhu je tak vesměs snížení velikosti nárazníkového pásma ze 400m na 300m v okolí mokřadů v širokém slova smyslu, tedy v okolí jakýchkoliv vod. Nelogické a v praxi neaplikovatelné návrhy, které oklikou povedou k plošnému zákazu používání olova ze strany myslivců nebo rybářů, budeme i nadále odmítat.“

(ministr životního prostředí Richard Brabec, ANO)

Dnešní hlasování nakonec dopadlo pro české rybáře příznivě; členské státy EU návrh předložený Evropskou komisí nepodpořily, omezení olova tak alespoň pro tuto chvíli nehrozí.

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/608-omezeni-olova-zastupci-eu

MAXXSKATER, 4.2.2020

Diskuse k bleskovce

Specialista - Profil | Ne 9.2.2020 9:26:56

FockeWulf >> nemusím zvonit, já tam ty děti vozil. Ale díky za radu, byl bych jinak zcela bezradný. No a ty si nech ukazovat, co se ukazovat chce.. Měj se

FockeWulf - Profil | Ne 9.2.2020 9:23:23

Specialista >> Něco ti poradím, seber zbytek iq pod paži, zazvoň tam a zeptej se, rádi ti to ukážou. Lepší než sem psát idiotismy o rasismu, o kterém víš hovno. Tímto k tomu končím, diskutovat s takovým jantarem je zcela zbytečné.

Jéňa-rybář - Profil | Ne 9.2.2020 8:58:00

Specialista >> veškeré ty umělé nesmysly odmítám použít,natož to ještě koupit !!

Specialista - Profil | Ne 9.2.2020 8:54:37

Jéňa-rybář >> tak to máš recht, s těma pěnama a umělýma kukuřicema jsem to taky nepochopil a nepoužívám. I když většinou to rybář vytáhne zpátky. Odpadávací olovo bych z principu zakázal, jen kámen.

Jéňa-rybář - Profil | Ne 9.2.2020 8:49:06

No,myslím si,že pokud lidi nezačnou používat selský rozum,tak ten zákaz stejně Evropská komise brzy prosadí.Zatím děláme vše proto,aby těch zákazů a nařízení přibývalo.Jako příklad nám poslouží : bordel u vody,hlavně plasty,dále stupidní a pro mne nepochopitelná odpadávací montáž ( argument že chráním rybu - tak jí tam proto nasypu hromadu olova....přitom mohu použít kámen) no a na závěr nám výrobci vnucují umělé nástrahy ve formě pěny !!!! No,uznejte,není to šílený.

Specialista - Profil | Ne 9.2.2020 8:42:05

FockeWulf >> kraviny meleš ty a ty víš hovno. Nedávám sem žádný výplod dne. A do nikoho se nenavážím. Právě naopak, myslím, že pokud existuje předškolní či školní zařízení pouze pro židovské děti, jedná se zcela jasně o rasismus, ovšem nikoli z mé strany

Slavíček - Profil | Ne 9.2.2020 8:26:56

Konečně taky někdo dostal rozum. Větší problém vidím v plastovém bordelu než olovu. Na řece běžně tahám silonky plastové tašky hadry. Tenhle bordel může vzít proud až do moře a podle toho pak vypadá jak skládka.

FockeWulf - Profil | So 8.2.2020 22:36:07

Specialista >> Jedno je jiste, meles kraviny. Je podivne, ze sem das vyplod sveho dne a ani nevis, co to je. A nenavazej se do lidi, kteri o tve uvazovani nestoji- napadat zidy je uz za hranici vseho.

Specialista - Profil | So 8.2.2020 9:05:30

FockeWulf >> kvůli hospicu tam asi nebude ozbrojená stráž, závory a masivní variabilní retardéry, které neprojede ani tank... Ale ano, směr je správný, 'hebrejský'.. Oni se už dlouho považují za nadlidi

Danda05 - Profil | So 8.2.2020 0:50:46

sliver >> jsi hloupý člověk

drvoštěp - Profil | Pá 7.2.2020 23:58:10

FockeWulf >> Když už jsme u lyží. EU si něco našla. Zatím na běžkaře. Já že jdu kolem. 😂

FockeWulf - Profil | Pá 7.2.2020 23:41:03

Honza7 >> Myslím, že jich bylo ještě víc, sedí to i na dnešek, těch 30% se někde bere:)

Honza7 - Profil | Pá 7.2.2020 23:37:53

FockeWulf >> To víš bylo jich tu za společné republiky cca 1 000 000 registrovaných a některým ta doba chybí.