Lesy ČR zpevnily břeh Rokytenky poškozený velkou vodou

Kategorie: Všeobecné

Letošní povodňové škody na Rokytence v Rokytnici na Vsetínsku tento týden odstranily Lesy České republiky. Náklady podniku přesáhnou milion korun. Další projekt se plánuje na Rokytence příští rok.

Přívalová srážka vyvolala koncem května v povodí říčky Rokytenka, jihozápadně od Vsetína, bleskovou povodeň. Voda se rozlila z koryta a poškodila břehy. Vytvořily se nánosy a zátarasy. „Nejzávažnější škody vznikly v Rokytnici u panelového sídliště, kde se vytvořil třímetrový výmol a kde voda porušila na pravém břehu zeď. V Liptále zase poškodila levý břeh u silnice. Tam bylo třeba omezit provoz,“ řekl Pavel Pernica, vedoucí správy toků pro oblast povodí Moravy z Lesů ČR.

Podnik coby správce toku hned po květnové povodni rokytnický výmol sanoval těžkým kamenným záhozem a vodohospodáři projekčně připravili opravu opěrné zdi. Zářijová přívalová srážka ale zeď ještě více narušila a vše bylo třeba řešit okamžitě. „Kamenný zához se prolil betonem. Práce v těchto dnech skončily. V Rokytnici je okolí říčky opět přístupné bez jakýchkoli omezení,“ dodal Pernica.

Zásah v Liptále je kvůli nepřístupnému terénu složitější. Projekčně připravenou stavbu by měly Lesy ČR zahájit v příštím roce. Odhadované náklady mohou dosáhnout až 20 milionů korun. Do té doby zůstane provoz na komunikaci omezen – zejména vozidel nad tři a půl tuny.

Zdroj: https://lesycr.cz/tiskova-zprava/lesy-cr-zpevnily-breh-rokytenky-poskozeny-velkou-vodou/

MAXXSKATER, 23.9.2019

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.