Pstruhová sezóna je za dveřmi!

Kategorie: Všeobecné

16. duben je datum, ke kterému se upínají myšlenky většiny milovníků muškaření a pstruhové přívlače. Zítra v 6:00 si budou moci letos poprvé nahodit držitelé územních, celosvazových i celorepublikových pstruhových povolenek.

V roce 2018 bylo vydáno celkem 10.351 územních, 1.949 celosvazových a 172 celorepublikových povolenek, opravňujících jejich držitele k lovu ryb na pstruhových revírech. Ve srovnání s držiteli mimopstruhových povolenek jsou tak pstruhaři ve výrazné menšině - mimopstruhových povolenek je každoročně vydáno více než 190 tisíc.

V současnosti se Český rybářský svaz stará o 510 pstruhových revírů s celkovou délkou přes 6300 kilometrů. Každoročně do svých revírů vysadí přes 800.000 kusů pstruha potočního o váze téměř 20 tisíc kilogramů, 356 tisíc pstruhů duhových o váze přes 100 tisíc kilogramů, 34 tisíc sivenů o váze 8,6 tisíc kilogramů a 306 tisíc lipanů o váze 3,8 tisíc kilogramů.

Úlovky na pstruhových revírech i přes intenzivní nasazování dlouhodobě klesají, částečně vlivem sníženého samovýtěru (suchá období posledních let, chemické a farmaceutické látky ve vodě), predátorům a částečně stále populárnějšímu přístupu Chyť a pusť, který do určité míry statistiky ponechaných úlovků deformuje. Bližší podrobnosti o statistikách vysazování a dosažených úlovcích v článku.

Začátek pstruhové sezóny je také dobrou příležitostí zopakovat nejdůležitější základní pravidla a omezení, která se vztahují k pstruhovým revírům; upozorňujeme, že je nutné před návštěvou revíru zkontrolovat bližší podmínky uživatele revíru, uvedené před soupisem revírů a zároveň popis revíru.

Pstruh obecný, duhový a siven mají nejmenší lovnou míru stanovenou na 25 centimetrů, pokud nestanovil uživatel revíru míru vyšší.
Denní úlovek lososovitých ryb (a lipana) je stanoven na 3 kusy.
Pozor na počet docházek – většina územních svazů omezuje počet docházek (na lososovité ryby, označeno zakroužkováním data před započetím lovu) na 3 docházky týdně.
Ponechané úlovky lososovitých ryb je nutné zapsat do povolenky ihned po ulovení.
Míra lipana je zvýšena na 40 centimetrů na všech územních svazech s výjimkou Severočeského (30cm) a Západočeského (30cm) územního svazu.
Mezi povinnou výbavu (kromě nezbytného rybářského lístku a povolenky k lovu) patří podběrák, peán a míra.
Mezi povolené techniky lovu lososovitých ryb (a lipana) na pstruhových revírech patří pouze přívlač a lov na umělou mušku.
Lipan podhorní je stále hájen – sezona lipana začíná až 16. června (trvá do konce listopadu).

Na závěr bychom rádi poprosili všechny rybáře o šetrné zacházení s ulovenými rybami, zejména těmi, které nedosahují lovné míry nebo které si nechtějí ponechat. Samozřejmostí by měla být manipulace mokrou rukou a zabránění kontaktu s kameny a břehem. Na zvážení je i používání háčků bez protihrotů (na většině revírů zatím nepovinné) nebo výměna trojháčků za jednoháčky u nástrah na přívlač. Ulovená ryba, puštěná v dobrém stavu zpět do revíru, vás může potěšit nejen nyní, ale s trochou štěstí i v sezónách příštích.

Všem milovníkům pstruhařiny přejeme hodně štěstí během nadcházející sezóny (a jistou dávku trpělivosti s členy rybářské stráže, na jejichž časté kontroly jsou zejména po zahájení pstruhaři již zvyklí).

Petrův zdar!

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/119-vseobecne/468-pstruhova-sezona-je-za-dvermi

MAXXSKATER, 15.4.2019

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.