Ohlédnutí: březen 2019

Kategorie: Všeobecné

Letošní březen byl z pohledu rybářů na události velmi bohatý. Proběhlo zasedání nové Pstruhařské sekce Hospodářského odboru a dokonce dvě zasedání Republikové rady, jejichž výsledkem je jednomyslně schválený nový model redistribuce financí z prodeje celosvazových povolenek.

První zasedání Pstruhařské sekce Hospodářského odboru Rady ČRS (https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/119-vseobecne/428-zasedala-pstruharska-sekce-hospodarskeho-odboru-rady-crs )
4. března proběhlo první jednání nově vytvořené skupiny, jejímž hlavním cílem je dlouhodobý strategický plán na zvrácení nepříznivého stavu pstruhových revírů, zejména ubývající populace pstruha obecného a lipana podhorního. Předsedou sekce byl na ustavujícím zasedání zvolen MVDr. Miroslav Kulich, který byl ve funkci následně potvrzen Republikovou radou ČRS. V rámci prvního zasedání byly diskutovány zejména podobnosti a rozdíly na pstruhových revírech jednotlivých územních svazů, zarybňovací postupy a problematika nízké míry přirozené reprodukce na pstruhových revírech a odchovných kapilárách díky vlivu predátorů a velmi nízké hladině vody v posledních letech.

Vyhlášení soutěže Příroda kolem nás
V průběhu března byla vyhlášena ojedinělá soutěž, na které se podílí zájmové spolky z celé ČR - rybáři, myslivci, včelaři, zahrádkáři i chovatelé. Jedná se o vědomostní soutěž pro děti mezi 10 a 16 lety, probíhající prostřednictvím online testů. Uzávěrka je 15. dubna, takže soutěžící z řad dětí a mládeže mají poslední možnost se do soutěže zapojit! Více na následujících stránkách: http://www.souvnasavrky.cz/elektronicka-soutez

Zasedání Republikové rady ČRS
Stejně jako každý měsíc proběhlo pravidelné zasedání Republikové rady ČRS. Rada jmenovala nové předsedy sportovních odborů (Muška, Feeder, Přívlač, RT), předsedou Hospodářského odboru se stal předseda Východočeského ÚS Václav Horák a předsedou právní komise předseda Severočeského ÚS JUDr. Jaroslav Holý. Proběhly také nominace zástupců územních svazů do nově vzniklé Komise pro výběrová řízení na zakázky, k dalším nominacím se Rada vrátí na svém dubnovém zasedání. Aktuálně otevřená výběrová řízení je možné prohlédnout také na tomto odkazu. Otevřeno bylo také výběrové řízení na nového jednatele ČRS, nový jednatel nahradí ve funkci Ing. Jana Štípka, který plánovaně odchází 1. července do důchodu. Více informací z březnového zasedání Rady najdete v aktualitě: https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/aktuality/rada-crs/430-ze-zasedani-republikove-rady-crs-brezen-2019

Mimořádné zasedání Republikové rady ČRS na téma redistribuce
V průběhu března proběhlo mimořádné zasedání Rady na téma nového systému redistribuce financí z prodeje celosvazových povolenek mezi územní svazy. Toto téma bylo v posledních měsících (a letech) velmi často skloňováno - dosavadní systém redistribuce, vycházející z prosté finanční úhrady ulovených ryb držiteli celosvazových povolenek nahrazuje nový systém, zohledňující mimo úlovků i počty docházek na revíry (nezapočítávají se vlastní rybáři na vlastních revírech územního svazu), rozdílné náhrady podle ponechaných rybích druhů a odstraňuje disproporce mezi pstruhovou a mimopstruhovou redistribucí. Republiková rada po důkladném projednání návrh podpořila, a to jednomyslně. Poprvé začne platit v roce 2020. Více podrobností o novém systému redistribuce naleznete zde: https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/119-vseobecne/439-novy-system-redistribuce-financi-z-prodeje-cs-povolenek

Jarní zarybnění revírů Rady je v plném proudu (https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/aktuality/zarybneni-reviru-rady-crs/437-jarni-zarybnovani-reviru-rady-crs-je-opet-v-plnem-proudu )
Tradiční jarní zarybnění revírů Rady (na kterých platí kromě celosvazových povolenek i povolenky všech územních svazů) bylo v letošním roce ještě intenzivnější než obvykle. Důvodem je plánované snížení hladiny Trnávky a Orlíku z důvodu nutných rekonstrukcí. Vysazen byl amur, kapr a candát v lovných velikostech. Zarybněn byl také Veslařský kanál Račice, rybník Dolejší a připravované je také zarybnění pstruhového revíru Morava 24.

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/119-vseobecne/444-ohlednuti-brezen-2019

MAXXSKATER, 4.4.2019

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.