Z březnového zasedání Hospodářského odboru při Radě ČRS

Kategorie: Všeobecné

13. března 2019 zasedal pod vedením jeho nově jmenovaného předsedy Václava Horáka Hospodářský odbor při Radě ČRS. Hlavním tématem jednání byly navrhované změny systému redistribuce financí z prodeje celosvazových povolenek.

Tato problematika je v posledních měsících jednou z nejvíce diskutovaných. Současný model redistribuce vychází z principu přerozdělení prostředků mezi územní svazy podle množství úlovků, které byly na jejich revírech dosaženy držiteli všech celosvazových povolenek. Vzhledem k celé řadě diskuzí a sporů je současný systém stále méně přijatelný a je předmětem připomínek. Na toto téma bude ve středu 20. března 2019 také mimořádně zasedat Republiková rada ČRS. Cílem jednání Hospodářského odboru bylo poskytnout podklady a doporučení Republikové radě.

V současnosti bylo zástupci územních svazů navrženo šest modelů redistribuce, většina z nich nese společné prvky. Na základě jednání odboru doporučuje Hospodářský odbor zohlednění následujících parametrů:

Kategorizace výše náhrad podle druhu ryb
Náhrady za úlovky budou vypláceny podle tří kategorií. V první kategorii s nejvyššími částkami navrhuje Hospodářský odbor candáta, úhoře, pstruha obecného, lipana podhorního a hlavatku. Druhá kategorie zahrnuje štiku, sumce, pstruha duhového, sivena, lína, mníka a okouna říčního. Třetí kategorie pak kapra a ostatní druhy ryb. Cena náhrad za kilogram je navržena jako pevná pro první a druhou kategorii, třetí kategorie bude dle návrhu dopočítána podle zbývajících nerozdělených financí a výše úlovku těchto druhů.

Sjednocení výše náhrad na pstruhových a mimopstruhových revírech
V současnosti jsou náhrady za kilogram úlovku kalkulovány zvlášť na mimopstruhových a pstruhových revírech. Navrhovaná úprava zahrnuje sjednocení těchto náhrad při zachování výše zmíněných kategorií – v současnosti je například téměř 20 % pstruhů obecných odloveno na mimopstruhových revírech. Důvodem jsou i další skutečnosti, například vysazování pstruha duhového a sivena do vhodných mimopstruhových revírů, povodně nebo migrace ryb v období sucha do nižších částí řek.

Zohlednění počtu docházek na revíry
Množství úlovků není jediný směrodatný údaj, kterým se návrh systému redistribuce řídí; nově navrhuje Hospodářský odbor zohlednění počtu docházek držitelů celosvazových povolenek na revírech daného územního svazu. Odráží to skutečnost, že i návštěva revíru bez ponechání ryby představuje pro revír a uživatele revíru určitou zátěž (nájemné, rybářská stráž, sekundární úmrtnost ryb po jejím puštění, atd.).

Parametry se týkají pouze úlovků a docházek držitelů CS povolenek, kteří nejsou členy daného územního svazu
Velmi důležitou částí návrhu je, že počet docházek i náhrady za úlovky se budou započítávat pouze, pokud jsou dosaženy na povolenku člena jiného územního svazu. Jinými slovy, do redistribuce nebudou započítány úlovky ani docházky „vlastních“ rybářů na „domácích“ revírech. Při odvodu finančních prostředků do rozpočtu redistribuce tak územní svazy odvedou částku, sníženou o cenu jejich územní povolenky max. však průměrné ceny územních povolenek s cílem zamezit „umělému“ zdražování územních povolenek. Ta jim zůstává pro pokrytí nákladů na úlovky a docházky vlastních členů na vlastních revírech podobně jako je tomu u územních povolenek.

V dalších bodech jednání proběhlo vyhodnocení plnění zarybňovacího plánu na revírech Rady ČRS a činnosti rybářské stráže. Hospodářský odbor konstatoval výrazné zvýšení aktivity rybářské stráže na revírech Rady v uplynulém roce, částečně i díky intenzivní komunikaci a zlepšení podmínek pro výkon její funkce. Byl předložen i návrh zarybnění revírů Rady na letošní rok.

Na závěr zdůrazňujeme, že uvedený návrh nastavení parametrů redistribuce je pouze doporučujícího charakteru pro jednání Republikové rady ČRS. Úpravy Statutu celosvazového rybolovu a navazujících metodik jsou výhradně v kompetenci Republikové rady ČRS.

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=759&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 18.3.2019

Diskuse k bleskovce

FRANK71 - Profil | Čt 21.3.2019 8:39:39

Mrknato >> hele ono jezdí na pražské revíry dost lidí ze Středních Čech. Připočti k tomu dělníky co zde makají a ono to pár peněz navíc hodí. 😊

Mrknato - Profil | Čt 21.3.2019 8:28:45

FRANK71 >> To máš pravdu, protože získá balík z CS povolenek před dělením na redistribuci, ale z redistribuce bude získávat procentuelně minimum, jako doposud. Ona Praha by na tom byla dobře, i kdyby žádný CS rybolov nebyl.

FRANK71 - Profil | Čt 21.3.2019 8:22:58

Mrknato >> Praha na tom bude za nové situace dobře. Prodává nejvíce CS povolenek a její rybáři jsou největší poušťáci. Už nyní vím minimálně o pěti rybářích, kteří Praze v minulosti do rozpočtu nic nepřinesli a nyní budou přispívat. Ty čísla tady byly.

Mrknato - Profil | Čt 21.3.2019 8:15:36

FRANK71 >> Tento pokřivený výpočet se týká procent, ale ne peněz. Praha měla nejvíc prodaných CS povolenek a dostávala tedy zcela jistě nejvíc v absolutní hodnotě, protože to táhly úlovky domácích členi......Zcela jisté podvody Jč. na MP a Sev.Č. na P měly být řešeny jinak.

FRANK71 - Profil | Čt 21.3.2019 8:06:05

Uvidíme jak se to projeví, oproti minulosti. Dovolil jsem si vložit zkrácený příspěvek z fb ze stránek ČRS

Nejméně přispívá ÚS pro S. Moravu a Slezsko, logicky má nejméně prodaných CS povolenek vzhledem k geografické poloze. Následují Jihočeši.
4) V rámci redistribuce Vám mohu poskytnout data o tom, z kolika procent se ÚS vrací to, co do redistribuce (v Kč) vložily. MP revíry: Jihočeši (356%), Východočeši (123%), Severočeši (89%), Morava (81%), Středočeši (79%), Západočeši (70%), Praha (56%). P revíry: Severočeši (350%), Východočeši (178%), Středočeši (141%), Morava (92%), Západočeši (66%), Praha (15%).

Mrknato - Profil | St 20.3.2019 20:19:17

rybomil >> Nebo by se legáti mohli losovat na závěr členské schůze......))))

Kdyby svaz nevandroval do VRP stanoveného státem, tak je mi celá svazošaráda u ...... . Za stávající situace, kdy si svaz hezky zakous do legislativy by to byla hloupost, stejně jako tam posílat WaM, závodníky, rybníkáře, atd.

rybomil - Profil | St 20.3.2019 19:31:58

Mrknato >> bych klidně viděl jako jeden bodů stanov, že na krajskou konferenci a pak taky dále sněm nebude moci být vyslán opakovaně stejný delegát, jednou a dost.

Tarn - Profil | St 20.3.2019 17:35:18

FRANK71 >> Mrknato by udělal monarchii, samozřejmě demokratickou a pak by šel makat na panský rybník aby na vánoce dostal kapra :))

Mrknato - Profil | St 20.3.2019 17:27:01

FRANK71 >> Já bych ze svazu udělal monarchii...... Členi by taky měli svého zástupce, včici jednoho a o to demokratičtější by to bylo....))))) Nemuselo by se hlasovat.

FRANK71 - Profil | St 20.3.2019 17:21:55

Mrknato >> členi tam mají od toho své zástupce, aby je zastupovali a ty se domluvili. Je to demokratické.

Mrknato - Profil | St 20.3.2019 17:19:27

FRANK71 >> To je ale dost blbý, ne? Já bych čekal, že jestliže je ČRS proklamován jako "demogradycký", měli by o tom rozhodovat členi. Na co je vlastně svaz má? Podle čeho hlasovala Rada?

FRANK71 - Profil | St 20.3.2019 17:07:19

Mrknato >> propočet bude zveřejněn o něco později.

FRANK71 - Profil | St 20.3.2019 17:06:33

Thomic >> kolik Praha prodala CS povolenek?

Mrknato - Profil | St 20.3.2019 17:05:20

Bylo by ale dobré vidět propočet..... Jestli mají být ceny ryb I. a II. kategorie pevné, kolik zbyde na Radu a kapř a jak s tím zahýbe "bonus" za docházky?

splávkař - Profil | St 20.3.2019 17:02:03

Thomic >> Je to pár let nazpátek, co se jeden mladý, zapálený, vedoucí rybářského kroužku rozhodl ukázat dětem parmu kterou možná sám nikdy neviděl. Šel na to fikaně- našel si které MO ve VČ ji mají v ZP a kontaktoval jednotlivé hospodáře a výsledek ho šokoval- většina z nich ji taky viděla jen ve výkazech co podepisovali........
Sám jsem byl léta členem MO co se pyšnila zásadním přínosem ČRS v chovu PO kterého pak po slovení agregátem vysazovala do revírů. Když jsem v té MO končil, byl agregát tři roky mimo provoz, agregátníci ty roky pstruha nevylovili ale plán se s vypětím všech sil i přes ty sucha, volavky vždy takřka na kus splnil......
Ty VČ čísla třeba brát s rezervou....

Mrknato - Profil | St 20.3.2019 16:51:54

rybomil >> Asi jo... Ale pak musí být jasně vidět, kdo to blokuje a proč. Rozhodně by o tom neměl psát Kočica, ale dát jasně na papír kdo o čem a jak hlasoval. A je to tady....... ani se nemusí zvonit klíčema. Stačilo jiné složení HO.

Pedro1 - Profil | St 20.3.2019 16:47:01

Mrknato >> Tohle už vyšší dívčí,navíc na MRKu se nikdy nelže:-)