Zasedal Odbor životního prostředí a čistoty vod

Kategorie: Všeobecné

Dne 5. března 2019 zasedal Odbor životního prostředí a čistoty vod při sekretariátu Rady ČRS. Na počátku prvního letošního zasedání představil předseda Miloš Martínek nového člena odboru, kterým je Ing. Karel Němec za Východočeský ÚS. Spolu s Ing. Vránou poděkoval odstupujícímu členovi odboru Ing. Josefu Brátovi za vynikající spolupráci v předchozích 10 létech a předal mu diplom a drobné ocenění. Následovalo projednání zprávy o činnosti za rok 2018 a informace z jednotlivých územních svazů. Dále se odbor zabýval tvorbou strategického materiálu pro Radu ČRS, tedy materiálem, který analyzuje rizika a hrozby v oblasti životního prostředí a čistoty vod a nabízí jejich možná řešení. Byl projednáván výskyt rybožravých predátorů, zvláště kormoránů a vyder, na území jednotlivých územních svazů. Projednávány byly stávající žádosti, opatření obecné povahy (hromadně účinná povolení na odstřel kormoránů na území kraje), nové žádosti, požadavky, přístup a stanoviska orgánů státní správy, spolupráce s ČMMJ a praktické dopady schválených výjimek na zimující populace kormoránů. Diskutovány byly i ztráty na obsádce odchovných kapilár a revírů působené umělým zasněžováním sjezdovek a černými odběry vody, vliv vypouštěné studené vody ze základů přehrad, zvyšování retence vody a navyšování úkrytové kapacity toků prahováním (jízkováním) a možnost instalace inkubačních boxů pro polopřirozený odchov lososovitých ryb:

http://www.boite-vibert.com/presse-media-us.html

https://www.bioeconomy.fi/stocking-streams-with-salmon-and-trout-eggs-in-biodegradable-boxes/

http://lmfrfoundation.org/brown-trout-eggs/

https://flylordsmag.com/2018/07/09/experimental-trout-stocking-program-in-europe/

Členové odboru dostali předběžnou informaci o postupu státní správy ochrany přírody ve věci invazních nepůvodních druhů ryb a chystaném setkání s pracovníky AOPK ČR ve věci ochrany původních druhů raků a prevenci zavlékání račího moru (http://www.ochranaprirody.cz/res/archive/396/063586.pdf?seek=1528360831)

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=758&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 18.3.2019

Diskuse k bleskovce

Widl_CZ - Profil | Út 19.3.2019 8:26:26

Hm, bylo diskutováno. Je ze schůzky i nějaký závěr, tedy doporučení? Zajímá mě to právě s ohledem na pstruhovky.