Připravme se na snížení hladiny na ÚN Trnávka

Kategorie: Všeobecné

Povodí Vltavy, s.p., připravuje na konec letošního léta postupné snižování hladiny ÚN Trnávka. Účelem opatření je zpřístupnění a odvodnění sedimentů předzdrže ÚN Trnávka, na které bude v průběhu letošní zimy navazovat postupná těžba sedimentů.

S postupným spouštěním nádrže se začne na konci srpna letošního roku. V průběhu září klesne hladina z typické letní hladiny (412-413 m. n. m.) na 411 m. n. m. Postupně bude snižována až na konečných 409 m. n. m. Jinými slovy, hladina bude oproti standardnímu letnímu stavu snížena o 3-4 m. Ryby by se díky pozvolnému snižování hladiny měly samy stáhnout z rizikových lokalit, chráněné druhy mlžů ohrožené zásahem budou sbírat pracovníci specializované firmy. V průběhu šesti měsíců by mělo dojít k odstranění více jak 83 000 m3 sedimentů ze dvou lokalit: v úseku mezi silničním mostem a ponořeným stupněm (délka úseku286 m) a od ponořeného stupně po říční kilometr 6,250. K opětovnému napuštění nádrže by mělo dojít do první poloviny března příštího roku (2020), takže máme šanci, že nedojde k negativnímu ovlivnění výtěrů kaprovitých druhů ryb.

Je jisté, že z krátkodobého pohledu přinese rybářům komplikace (snížená dosažitelnost břehů způsobená jejich obnažením při snižování hladiny, možné reakce ryb na snížení hladiny a těžbu sedimentů, hluková zátěž). Nicméně, je třeba dodat, že hlavní část prací se odehraje mimo hlavní sezónu a navíc v poměrně krátkém časovém úseku. Závěrem je třeba zmínit fakt, že sedimenty ubírají prostor rybám a nepříznivě ovlivňují kvalitu vody v nádrži (produkce rybám toxických plynů – amoniak, sulfan, obsahují fosfor, který se podílí na sinicových květech v letním období), lze vnímat tento zásah z dlouhodobého hlediska jakožto pozitivní.

Na závěr to, co bude rybářskou veřejnost zajímat asi nejvíce: Rada ČRS jako uživatel rybářského revíru č. 421 503, ÚN Trnávka zatím neplánuje žádná omezení spojená s lovem ryb v době odstraňování sedimentů v horní části této nádrže na přelomu letošního a příštího roku. Samozřejmě, že celou situaci sledujeme, jsme si vědomi této mimořádné situace a jsme v kontaktu s příslušnými orgány. Pokud by došlo k situaci, že stav vody bude vyžadovat omezení lovu ryb nebo dokonce zákaz, tak o tom budeme neprodleně informovat rybářskou veřejnost prostřednictvím MO ČRS v okolí ÚN, webových stránek ČRS atd.

V současné době v rámci přijatých opatření přesunujeme hlavní zarybnění nádrže rybí obsádkou (zejména kapra) z podzimních měsíců na jarní období (březen, duben) a do začátku léta (červen, červenec). Dojde tak k odchytáni ryb rybáři (snížení rybí obsádky) ještě do doby plánované mimořádné manipulace s vodou.

Hospodářské odd. sekretariátu Rady ČRS

https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=757&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

fotojakes, 13.3.2019

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.