Soutok Labe a Orlice se vrátí k podobě, kterou měl před sto lety

Kategorie: Všeobecné

Hradec Králové – Soutok Labe a Orlice čekají od jara rozsáhlé obnovovací práce. „Cílem připravované akce je obnovit průtočnou kapacitu Labe a zároveň vrátit soutoku Labe a Orlice podobu, kterou měl na počátku 20. století,“ informovala mluvčí státního podniku Povodí Labe Hana Bendová.

Soutok, u něhož se nacházejí Jiráskovy sady, je součástí městské památkové zóny a patří k nejkrásnějším místům v Hradci Králové.

Práce by měly začít na jaře a skončit v polovině roku 2020. Zahrnou opravu levého břehu Labe mezi jezem „Hučák“ a soutokem s Orlicí, včetně území přímo na soutoku. Povodí Labe chce v době od jara do poloviny roku 2020 odtěžit sediment z levého břehu Labe, pokácet náletové dřeviny a obnovit opevnění břehu. Pak na břehy vysadí stromy a keře, které budou podle mluvčí respektovat charakter parku.

Kvůli pracím bude pohyb lidí v parku dočasně omezen. „Návštěvníci parku se mohou s akcí seznámit na informačních tabulích, které byly umístěny u obou vchodů do parku,“ upozornila Hana Bendová.

Zdroj: https://hradecky.denik.cz/zpravy_region/soutok-labe-a-orlice-se-vrati-k-podobe-kterou-mel-pred-sto-lety-20181228.html

MAXXSKATER, 2.1.2019

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.