ČRS jednal o rybožravých predátorech se senátory a zástupci MZe a MŽP

Kategorie: Všeobecné

Zástupci Rady ČRS a Východočeského územního svazu ČRS se dnes na základě iniciativy senátora Petra Šilara zúčastnili zasedání podvýboru pro zemědělství Senátu Parlamentu České republiky. Jednání se zúčastnili také zástupci Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí. Tématem byla možnost zmírnění dopadů rybožravých predátorů na obsádku rybářských revírů a rybochovných zařízení. V průběhu diskuze byl za strany ČRS předložen návrh na povolení managementu početních stavů vyder lovem za účelem ochrany obsádky na predaci citlivých druhů lososovitých ryb na nejvíce ohrožených lokalitách (menší toky pstruhového a lipanového pásma).

S pracovníky obou ministerstev byla dále diskutována otázka současného nastavení Programu péče pro vydru, výzkumu, monitoringu a objektivního hodnocení početnosti vyder, podmínek pro umožnění odstřelu a v neposlední řadě také otázka náhrad škod způsobených kormoránem velkým v letošním roce.

Vydry způsobí ročně na revírech a chovných zařízeních ČRS škody ve výši přes 30 miliónů Kč.

Kormoráni způsobí každoročně na revírech a rybochovných zařízeních ČRS škody ve výši 40 - 60 miliónů Kč.

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=700&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 12.10.2018

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.