Další generace malých lososů vypuštěna do Kamenice

Kategorie: Všeobecné

Ve čtvrtek, 26. dubna 2018, vyplulo do řeky Kamenice v Českém Švýcarsku 60 tisíc malých lososů. S tradičním jarním vypouštění letos pomohli studenti Střední školy zahradnické a zemědělské E. A. Komerse z Děčína, spolu se svými zahraničními hosty, studenty ze Španělska a Dánska. Do vypouštění se zapojili také klienti ústecké společnosti ENVIROCONT s.r.o., která v darovací kampani také shromáždila prostřednictvím Ústecké komunitní nadace částku 14175,- Kč. Shromážděné peníze budou použity na nákup malých lososů, kteří budou vypuštěni na podzim tohoto roku.

Zdroj: http://www.npcs.cz/dalsi-generace-malych-lososu-vypustena-do-kamenice

MAXXSKATER, 7.5.2018

Diskuse k bleskovce

Sa(l)micka - Profil | St 9.5.2018 22:01:21

computerfish >> No vida, někde z toho mají byznys, u nás je to řešený vyhláškou, takže posudky fakt nejsou třeba. Klidně se může zateplit, jen se pod okraj střechy na bok baráku fíkne budka pro rorýse, a hotovo dvacet. Nadto je to až od určitýho počtu podlaží. Projektanti ani žadatelé s tim nemají potíž. Jde to holt i jednoduše.

sven - Profil | St 9.5.2018 18:48:25

computerfish >> Ahoj. Je moc dobře, že se ochrana zlepšila ale nic by se nemělo přehánět.
A to my rádi......jak se říká: "od zdi ke zdi"..
Tady je ta ochrana, poměrně podrobně řešena: http://www.rorysi.cz/rorysi/index.php?id=zateplovan​i

computerfish - Profil | St 9.5.2018 15:44:30

sven >> Dnes ´je všechno jinak. Bez posudku ornitologa ohledně hnízdění rorýse nezateplíš ani ajnclík. U nás je rorýs na každém paneláku a ornitologové z rorýse a nejen z něj mají slušný byznys.

Rožnovák - Profil | Út 8.5.2018 12:09:38

já 2 >> Ochrana několika vybraných druhů popř jejich lokalit dotovaných státem a EU, vede ke stabilizaci stavu. Občasné vyhlašovaní cenných lokalit za maloplošné chráněná území v rámci CHKO a NP taky mají smysl.
Ale pokud se na celém území státu povětšinou nevalně užívá zemědělská půda, pokulhává lesní a vodní hospodářství a v rámci CHKO a NP se pod zástěrkou veřejného zájmu i v celkem zajímavých loalitách někdy povolí co se povolí nemá první odstavec velký význam.
Ještě k vydře, tam kde se vyskytují raci tak létě můžou tvořit až 30% jejího jídelníčku, tak bch tu chranu raků přes vydry raději moc nezefektivňoval, loni u nás v každé druhé vydří značce byl zbytek raka.

sven - Profil | Út 8.5.2018 11:06:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj. Také sdílím názor, že ..."široké veřejnosti je z větší části osud lososa v ČR lhostejný a politické hry se točí kolem peněz"....
A dodal bych, že totéž platí nejen u lososa...
O to horší je, že do množiny "široké veřejnosti", je možné zahrnout i množinu rybářů a myslivců, kteří se ochranou přírody holedbají ve svých stanovách a dokonce i některých ochranářů, včetně těch profesionálních.....
A jako obvykle, přihodím po příkladu abych nepadl v podezření, že vařím z vody ...:-)
Za rybáře vzpomeňme např. jarní a často zbytečné výlovy v době rozmnožování obojživelníků.....,
za myslivce např. trávení opeřených dravců a černý odstřel vlků a rysů ...
Jeden příklad i za ochranáře, v tomto případě profesionální..
V roce 2004, kdy byl Rorýs obecný vyhlášen Českou společností ornitologickou „Ptákem roku 2004“, http://oldcso.birdlife.cz/index.php?ID=607 probíhalo na nejmenovaném panelákovém sídlišti tzv. "zateplování fasád" .
A to práve v době hnízdění rorýsů, kteří po několik desetiletí využívali větrací otvory v podstřešním prostoru, jako hnízdiště. Nutno dodat, že prostory byly hojně obsazeny i několika druhy netopýrů..
Snažil jsem se přesvědčit stavební firmu i investora aby po dobu vyhnízdění otvory nezazdívali ale marně.
Tedy jsem oslovil i hlavního zoologa a ornitologa Sev. muzea Liberec
http://www.muzeumlb.cz/?page=pracovnici
a CHKO Liberec
http://jizerskehory.ochranaprirody.cz/
s poukazem na zákonnou ochranu ohroženého živočicha http://www.rorysi.cz/rorysi/index.php?id=zakonna_oc​hrana
No ...nakonec to dopadlo tak, že mě obě instituce poslali slušně do prdele a celá generace rorýsů a netopýrů, zůstala zazděná pod polystyrenovou fasádou....
Přeživší část dospělců se po několik málo příštích let marně vracela do původních hnízdišť až nakonec se vracet přestali...

Honza7 - Profil | Út 8.5.2018 10:39:32

já 2 >> Tak pokud nechápeš je to pouze tvůj problém. Dobrá práce se chválí sama, nepotřebuje komentář. Ti co ji neodvádí asi nejsou na svých místech.

kakr - Profil | Út 8.5.2018 10:37:47

já 2 >>
Proč by se vlk měl honit po lese za prasaty,když má naservírována stáda oveček přímo pod nosem?
Vydra odlovuje staré a nemocné kusy? Já bych řekl, že vydra ze sportu zakousne ostroretky a ani je neochutná, jsou to zřejmě takové vydry chyťapusťačky. Kapříka to jo, vykousne mu pajšl a jde na dalšího.
Staří rybáři moc dobře věděli co umí, také se zdravili pozdravem "vydrám zmar".

já 2 - Profil | Út 8.5.2018 10:37:16

Mějte se tu hezky sokolíci, já se jdu někam, bohužel, pracovně vyžít. (kdo četl pochopí)

Můžem pokračovat později, baví-li vás to, ale mě už úplně nee

A zkuste pochopit, že s přírodou to myslím opravdu dobře a nesleduji žádný svůj zájem, protože v tomhle ohledu mám jeden a to je aby to už kur..a nějak vypadalo a to i za cenu mého vlastního omezení. Jen moc nevím co s tím můžu udělat já sám.

Jo a opravdu nejsem ekoterorista

sliver - Profil | Út 8.5.2018 10:36:06

já 2 >> neminim zabredavat do této diskuze už poněkolikáté. Na většině našeho území nemáme žádný funkční ekosystém. Takže se budeme radovat z ochočených vyder, které by zdechly bez krmení, které jim dodáme pravidelně jako v té Zoo. Díky za školení a měj se 😁

Honza7 - Profil | Út 8.5.2018 10:34:51

já 2 >> Vypouštět stádo zubrů v Praze na Václavské náměstí, protože tam před spousty tisíci let žil je opravdu hloupost. Vypouštět vydru v místech, kde je zregulovaný tok a ryba se nemá kde schovat je asi to stejné co jsem uvedl v první větě.

já 2 - Profil | Út 8.5.2018 10:34:40

Honza7 >> A jak bys to chtěl dělat jinak? Zkritizoval jsi ve dvou odstavcích práci několika desítek lidí, kteří ví co dělají a myslí to opravdu dobře. Vím, že za vším jsou prachy...
Jak by jinak náš premiér v demisi, mohl jen vypustit z huby, že by rád nechal splavnit Odru, na jejíž břehy se z důvodu ochrany nesmí ani vystoupit z lodi.

ČRS se..e na ochranu rybích druhů. Nic pro to nedělá. A do svého čela ani nestaví odborníky na ochranu přírody, ale úplně jiným směrem orientované lidi. Ochrana přírody je v kompetencích úplně někoho jiného.
A bohužel zrovna u té vody se naráží na hodně zájmových skupin a hodně velkých hromad peněz a proto do toho mele spousta lidí sledujících svůj vlastní zájem a to vedu k pomalým, zdlouhavým a nákladným procesům.

já 2 - Profil | Út 8.5.2018 10:29:01

kakr >> Nic takového jsem nikdy, nikde nenapsal, ale nepatřím mezi zaslepené rybáře, kteří mají pocit, že by se vydra měla vybýt jen proto, že žere ryby. Už jsem to jednou napsal. Proč nevybijeme PO? Vždyť taky o nic nejde.
Vydra je i v ČB a je to špatně. Nicméně dostat jí ze seznamu chráněných živočichů, ne který se dostala právem, není BOHUŽEL otázka jednoho ani dvou......... let.

Největší problém je, že začaly žít v rodinách, ze samotářského zvířete, které se bálo lidí samo regulovalo svoje stavy tím, že vyhánělo mladé se vlivem chovů stalo zvíře kolektivní.

Nikde jsem nenapsal, že situace s vydrou je v pořádku, přečti si to prosím ještě jednou a přemýšlej u toho. Děkuji