Průtoky některých řek v Česku se pohybují na historickém minimu

Kategorie: Všeobecné

Ačkoli na jaře bývají řeky obvykle plné vody po tání sněhu, letos se průtoky řek na mnoha místech České republiky pohybují na nejnižších historických hodnotách. V povodí horního Labe, horní Vltavy, Berounky, Ohře a Opavy byla zaznamenána historická minima. Nejvíce míst, které ohrožuje sucho, se v současnosti nachází na jižní Moravě.

O aktuálním vývoji a riziku sucha dnes vládu informoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Odborníci varují, že pokud nezačne pršet, hrozí Česku jedno z největších such v jeho novodobé historii.

Zdroj: http://www.ovodarenstvi.cz/clanky/prutoky-nekterych-rek-v-cesku-se-pohybuji-na-historickem-minimu

MAXXSKATER, 2.5.2018

Diskuse k bleskovce

55 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NAttila - Profil | Po 7.5.2018 22:23:38

Já si paradoxně myslím, že za komunistů díky tomu ,že se stavěli přehrady se udělalo dost . Protože nějaká ta voda se dá zadržet a potom v suchu upustit . A jinak je to všechno soukromníka už skoro 30. let a nic nikdo měnit nechce . Protože hospodařit na malém políčku není finančně zajímavé .Je třeba říct , že sucha už v minulosti také byly . Každopádně vody je míň , což jsem viděl včera na Žirovničce a dnes na Sázavě . A docela o dost .

NRavachol - Profil | Pá 4.5.2018 13:19:58

Honza7 >> Jasně, každej to vidíme trochu jinak - někdo viní nejvyšší funkcionáře, jinej členskou základnu kterou funkcionáři reprezentují...Já si prostě myslím, že většině členů bylo nějaký hospodaření z vodou v posledních x letech úplně šumák a konstruktivní podněty k řešení podávali svazu minimálně...Zas je dobrý že se všichni neshodneme, to by bylo jak v čínským parlamentu :)

NExPr3v1t - Profil | Pá 4.5.2018 12:29:09

ať žije centrálně řízené odvodňování krajiny...co komanč domrdal, kapitalista nechá ležet...přitom je to tak jednoduchý, ale to by nesmělo bejt tolik lidí...

NHonza7 - Profil | Pá 4.5.2018 12:25:18

Ravachol >> Rozumím tomu co napsal potočák a souhlasím s tím co uvedl. Máme asi v tomhle státě v rámci volnočasových aktivit nejmasovější členskou základnu. Jsou tady jiné spolky, které ve svých organizacích mají lidí výrazně méně a přesto všechno dokážou v rámci legislativních změn, být daleko nejen aktivnější, ale především efektivnější.
Do dnešního dne ČRS není důstojným partnerem při jednáních a rozhodování zainteresovaných stran, v základních věcech, které mají přímý vliv na život ryb a blízkého okolí kolem vodních toků a nádrží. V mnoha případech spíš vypadáme jako rozhádaný pytel blech, kde nemáme vyřešeny pořádně vnitřní priority. Jak jak pak máme být vnímáni zvenku?
Máme ve svých řadách určitě dost právníků, ale v mnoha organizacích to vypadá, že je pro nás důležitější poplatek od těchto lidí za brigádu - než je využít k řešení celé řady problémů, které se týkají ČRS.

NRavachol - Profil | Pá 4.5.2018 8:31:07

kaprus >> to je dalsi uplne absurdní věc- zemědělcům se hradí za škody za sucho, ale že by na ně někdo efektivně tlačil, at na obrovskejch plochách který obhospodařují efektivně hospodařili s povrchovou vodou, to néé...fakt jak v mateřský škole :)

Nkaprus - Profil | Pá 4.5.2018 8:19:29

Pojišťovny uhradí zemědělcům 2000 000 000kč za škody. Stát investoval do prevence 140 000 000. Když si vemu kolik stojí bagr/hod. A v Česku. Tak tu máme jeden nový rynzálek 🙌

Nu x a - Profil | Pá 4.5.2018 8:17:06

včera k večeru jsem si byl lehce zašnorchlovat na Radbůze kde jsem ještě před 14ti dny normálně šnorchloval jsem včera drhnul o dno břuchem,navíc voda kalná spíše až do žluta..

NRavachol - Profil | Pá 4.5.2018 8:14:09

kakr >> ono se to skládá z hodně střípků, komerční zemědělství, neustálý betonování a asfaltování tisíců hektarů, hutnění půdy těžkou technikou...nikdo nemá zájem to řešit nějak uceleně a dát tomu koncept, hospodaření s vodou prostě není vládní priorita ani teď, ani v posledních dvaceti letech. Hraje se na aktuální ekonomickou bilanci a získávání voličů. Co bude za deset, dvacet, tricet let má vláda těžce u prdele :) Pro průměrnýho čecha pořád není voda v krajině téma k volbám .)

NRavachol - Profil | Pá 4.5.2018 8:08:34

Paul Delpiaz >> ten příměr s tou motorovkou sedí, ještě rozdávat koblihy k takovejmhle dotacím a bude to dokonalý :) hlavně kolem sebe házet stovkama milionů který jim nepatřej a reagovat na aktuální volčský témata. na co ve finále stovky milionů jsou už běžnýho voliče netrápí. Tohle je fakt škoda, bejt to na vsakovací opatření pro přívalový a dlouhotrvající deště, otevřu si šampáňo, takhle je z toho dost hořká pachuť na jazyku :/

Nkakr - Profil | Pá 4.5.2018 8:07:01

potočák 62 >>
Většinou s tebou souhlasím, ale za stav řek a potoků skutečně rybáři nemohou. Naprostou prioritu mají "protipovodňová opatření" a pod ně se schová cokoli. Navíc rybáři při jednáních jsou v pozici "náhradního radního" a jsou až poslední v řadě na jejichž připomínky se reflektuje. V žádném případě nechci rybáře obhajovat, vždy je možnost něco zlepšit.
Ale kategorické odsouzení apriori všech podle mého názoru není na místě. Navíc katastrofální sucho nám do řek vodu nepřidá a potoky jsou už suché.

NRavachol - Profil | Pá 4.5.2018 7:58:26

potočák 62 >> tohle mě přijde jako hodně černobílý tvrzení. Když to není priorita absolutní většiny členů svazu, jejich "zástupci" v CRS hlavním viníkem stavu řek na území republiky být prostě nemohou. Pro absolutní většinu členů byly v posledních dvaceti letech daleko, daleko důležitější věci než namáhat mozek a přemýšlet jak na koho tlačit, aby se hospodářství ČR ubíralo směrem, který zohlední rozumné hospodaření s vodou v přírodě na úkor zisků v podnikání těch nejmocnějších. Pokud je voda na napuštění bazénu, tlačí běžnýho občana (i svazoobčana) daleko víc cena vajec,ojetý oktávky a kolik se nasypalo duháků, než kolik je vody v berounce.

NHonza7 - Profil | Pá 4.5.2018 0:06:04

WsaW >> Díky za odkaz.

NWsaW - Profil | Čt 3.5.2018 23:34:37

Honza7 >> Zdravím, pokud koukals na pana Štefana Vaľa, tak tohle možná pro Tebe bude "další díl do skládačky":




NPrsk15 - Profil | Čt 3.5.2018 23:07:21

Honza7 >> Díky za odkaz na Štefana Vaľo.

Nmlíčnák - Profil | Čt 3.5.2018 21:36:12

potočák 62 >> Castecne mas pravdu ,dle me za to mozu komunisti napric stranama ...a "mistri" s povodi .. Svaz (CRS aMRS ) sou jen nevyznamni divaci ...