Statistika úlovků za rok 2017 je k dispozici

Kategorie: Všeobecné

V rámci odkazu „Statistika úlovků“ na www.rybsvaz.cz je nově všem rybářům dostupná sumární statistika úlovků dosažených na MP a P revírech ČRS v roce 2017 a pod odkazy na jednotlivé revíry dále podrobná statistika úlovků na všech revírech Rady ČRS (ÚN Orlík, ÚN Trnávka, VK Račice, rybník Dolejší a Morava 24).

Z porovnání sumárních úlovků plyne, že úlovky dosažené v roce 2017 byly ve srovnání s předchozím rokem nepatrně vyšší. Nárůst zaznamenaly především úlovky na MP revírech, zatímco na P vodách byl naopak zaznamenán mírný pokles. Na MP revírech stojí za povšimnutí nárůst úlovků amura, lína, pstruha duhového (nevyšší úlovky za sledované období) a setrvale vysoké úlovky sumce, naopak dlouhodobý pokles úlovků je patrný například u cejna či okouna. U P revírů stojí za meziročním poklesem úlovků zejména pokles úlovků u pstruha obecného.

Zaměříme-li se na konkrétní revíry Rady ČRS, můžeme konstatovat, že na ÚN Orlík zůstaly úlovky prakticky na stejné úrovni jako v předchozích létech. Potěšil nás nárůst úlovků candátů, který byl v minulém roce třetí nejvyšší za sledované období (od roku 1991) – celkem ulovili rybáři přes 9 tisíc ks a téměř 16 tisíc kg candátů. Velký nárůst v porovnání s předchozím rokem jsme zaznamenali také u štiky (1 613 ks, nárůst o více než tisíc kusů). To je dobře, neboť vysazování násad dravé ryby věnujeme v posledních létech velkou péči, ať již je řeč o kvalitě a velikosti násad, nebo o jejich distribuci.

Rovněž ÚN Trnávka vykázala v loňském roce dlouhodobě vyrovnané úlovky. Poměrně hojné byly úlovky cejnů, nárůst zaznamenaly úlovky okouna, pěkné byly i úlovky lososovitých ryb.

Výrazný nárůst úlovků můžeme konstatovat i na Veslařském kanálu v Račicích, kde byl zaznamenán nejvyšší počet ulovených kusů ryb v celé historii. Zvláště potěšující je nárůst počtu lovených candátů. Zdá se, že se nám díky pravidelnému vysazování kvalitních násad podařilo založit stabilní populaci této mezi rybáři populární ryby (dříve se zde candáti nevyskytovali). V porovnání s předchozími roky byly vysoké i úlovky okounů. Opravdu velký nárůst úlovků bylo možné sledovat u lososovitých druhů ryb, kde bylo dosaženo nejlepších výsledků za celé sledované období, a to zejmnéna s důvodu příznivých podmínek pro lov ryb pod ledem v lednu a únoru minulého roku. Podobně jsme na tom s úlovky štiky. Opět padl historický rekord, přinejmenším co se týče celkové hmotnosti zde ulovených štik (86 ks, 230 kg).

Také náš oblíbený rybník Dolejší vykazuje vyrovnané množství chycených ryb. Pěkné byly především úlovky kapra (druhé nejvyšší v historii) a amura, ale domníváme se, že na rybáře čeká pod hladinou ještě řada překvapení – především v podobě druhově pestré obsádky vč. dravých druhů ryb.

A to nejlepší jsme si nechali na konec: jediný pstruhový revír Rady ČRS, Morava 24, v loňském roce přímo exceloval a padly veškeré myslitelné rekordy. Zvláště nás potěšily vysoké úlovky pstruha obecného a dále vysoká průměrná kusová hmotnost lovených salmonidů: 0,44 kg u pstruha obecného, nebo 0,6 kg u pstruha duhového.

Přejeme všem našim rybářům, aby vstoupili do nové sezóny pravou nohou a dosáhli přinejmenším tak dobrých výsledků, jak to naznačují statistiky za poslední rok.

Hospodářské oddělení sekretariátu Rady ČRS

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=617&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 3.4.2018

Diskuse k bleskovce

Deawon - Profil | Po 16.4.2018 12:25:24

kakr >> Ta naše MO bohužel ne. Právě kvůli jejich stylu jednání u nich nejsem.

Deawon - Profil | Po 16.4.2018 12:24:48

hraji >> Myslel jsem si, jestli nejsou tato data vyvěšena na RS.

kakr - Profil | Po 16.4.2018 10:28:23

Deawon - 16.4.2018 10:12:13 >>
Každý slušný PS (MO) má své webovky. Na nich se obvykle dočteš co se na jejich revír vysadilo a ulovilo.

hraji - Profil | Po 16.4.2018 10:22:43

Deawon >> a kdo si myslíš, že jen tak pro info, shromažďuje informace o sumarizaci na konkrétním revíru? Tak se zkus zeptat u vás v konzumu.

Deawon - Profil | Po 16.4.2018 10:12:13

hraji >> Měl jsem na mysli jenom něco rychlého. Jenom tak pro info.

hraji - Profil | Po 16.4.2018 10:02:23

Deawon >> pokud se nechceš ptát v místní MO, tak si můžeš vyžádat informaci na územním svazu.

Deawon - Profil | Po 16.4.2018 9:40:50

Jde někde online dohledat konkrétní MO? Je někde možnost zjistit kolik bylo čeho chyceno na konkrétním revíru a případně i co bylo nasazeno? Ptát se v místní MO nebudu, protože to jsou takový *******

Mrknato - Profil | Po 9.4.2018 21:14:43

Willow >> Hele, co má ČRS s vydrou? Co mééédvědi, losi, varani a lososi?

Mrknato - Profil | Po 9.4.2018 21:12:43

Tom - Tuk >> Ty chčiješ, ale Karlos se podílí na těch půjčovnách........ Možná že léčba prostaty zabrala, jen chčij.......

Mrknato - Profil | Po 9.4.2018 21:10:10

Rožnovák >> Máš ode mne líbiče ne za to, že vysazovat 1/2kg ryby je špatné, ale špatné je , vysazovat je jen do M24. Co na to Thomic? Ani prd...... přiznal se. Co jiného mu zbývá......

Tom - Tuk - Profil | So 7.4.2018 19:05:15

kakr >> tvl "...půjčovna velkých kaprů..." chčiju smíchy, děkuji děkuji děkuji =)))))))))

Willow - Profil | So 7.4.2018 12:37:50

Thomic >> Máš líbí za to že jsi napsal pravdu a nesnažil se to nějak ,,okecávat".;-) Zároveň jsi potvrdil můj zápis,vím jaká tam panuje situace ohledně vydry.

Rožnovák - Profil | Čt 5.4.2018 23:03:31

Thomic >> no, více méně jsem to tušil, ale přinejmenším mě to zaskočilo že do vody se vysadí půlkilové ryby potom se chytají půlkilové ryby a je to prezentováno jako úspěch :.-). Vydra a volavka je i jinde a neřeší se to jen tržním PO,PD a SI a to ty revíry co se regulace toků a úkrytů pro ryby týče vypadají hůř. Důvodů je podstatně víc než jen oblíbení predátoři. Osobně si myslím že čistě systém vysaď a chyť je pro predátoryj jako dělaný zvlášť když se intervaly mezi vysazovaním zkracují na minimum aby ve vodě byla aspoň nejaká ploutev. To už je na jinou diskuzi.

Thomic - Profil | Čt 5.4.2018 21:45:36

Rožnovák >> Zcela na rovinu bych Vám moc rád řekl jak se do M24 vysazují ryby v různém věku s genofondem odpovídajícím dané lokalitě, ale nevěřil byste mi. Pravda je, že z 99 % jsou tam ryby nasazeny s tím, že budou relativně rychle odloveny; vzhledem k velmi silné populaci vydry a volavek v této lokalitě ani nic moc jiného dělat nejde- ty pokusy tam proběhly, včetně malých lipanů, ale zimu nepřežilo takřka nic. Chápu že tu asi rozpoutam diskuzi že to není hospodaření- realita je ale taková, že dokud se nepodaří změnit Vydří legislativu, je jakýkoli jiný přístup než vysaď a chyť na tomto revíru pouze drahé vykrmování predatora, kterého bychom se rádi zbavili. Při takto silné populaci nepomůže ani budování umělých úkrytů.

Fishky - Profil | Čt 5.4.2018 21:32:52

milanpindryc >> Svitavu neznám, chytal jsem tam snad jen dvakrát, no pokazde jsem chytil duhaky, co splav to magnet na tuhle rybu. A to samé na Svratce. Jen tam jich tedy bylo ještě o poznání víc a pochybuju, že bych zrovna trefil vysazovani. Ba naopak mi ty ryby přišly celkem zkušené a nedobiraly nastrahu, což by hladova násada asi nedělala...