Ryby z Rokytky obsahují rakovinotvorné látky

Kategorie: Všeobecné

Analýzy zadané spolkem Arnika odhalily v rybách z Rokytky na soutoku s Vltavou téměř dvojnásobné množství karcinogenních látek, než připouští limit stanovený evropskou legislativou pro ryby jako potravinu.
Zdroj: https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/kratce-ryby-z-rokytky-obsahuji-rakovinotvorne-latky-20180217.html

JaMi, 19.2.2018

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Út 20.2.2018 19:44:17

Svacimir >>
Je dosti velký rozdíl mezitím, že informuji ( a to taky do jaké míry ) a nebo něco plním co mám v náplni práce.
Zde máš přímo odkaz : http://www.pvl.cz/planovani-v-oblasti-vod

a pokud by jsi měl problém si to otevřít, tak ti ten úvod i posílám.

" Historie plánování v oblasti vod

Vodohospodářské plánování má v České republice dlouhou tradici. Již v 19. a v první polovině 20. století byly zpracovány souhrnné dokumenty v regionálním rozsahu, které řešily jednak problémy ochrany před povodněmi jednak využití vodní energie nebo plavby a další vodohospodářské otázky spojené s odvodňováním nebo zásobováním vodou. V letech 1949-1953 byl zpracován první celostátní dokument – Státní vodohospodářský plán republiky Československé (SVP 1953). Zákon č. 11/1955 Sb., o vodním hospodářství návazně stanovil, že s povrchovými a podzemními vodami je nutno plánovitě hospodařit technicky a ekonomicky nejvýhodnějšími prostředky a způsoby tak, aby byla udržena rovnováha mezi kapacitou vodních zdrojů a potřebou vody a zároveň aby byla zachována, respektive zlepšena jakost vody."

Přečti si pořádně poslední větu a pak si odpověz co tedy uvedené povodí dělá za posledních třicet let.

Svacimir - Profil | Út 20.2.2018 15:27:04

Honza7 >> To, že je Rokytka plná chemikálií se ví už minimálně 30 let a souvisí to s chemickými provozy, které jsou podél toku už od První republiky.

Povodí o tom pravidelně informuje.

To jenom náš Mirek Dušín je z toho pokaždé vyvalenej a ze všeho obviňuje "staré struktury"

Siven Polní - Profil | Út 20.2.2018 15:00:53

Honza7 >> Ty dostaneš kartáč....

Honza7 - Profil | Po 19.2.2018 23:55:57

Bohužel uvedený článek je dosti strohý na informace. Pár základních údajů zde se dá najít :
1) stará ekologická zátěž - ve své podstatě asi naše toky nejsou cíleně monitorovány na nebezpečné látky. Jde pouze o náhodné projekty, které zadá nezisková organizace.
2) Povodí - co tato organizace vlastně dělá? Jedním z významných úkolů Povodí je péče o kvalitu vod v povodí. "Důležitým podkladem pro tuto činnost jsou informace získané z monitoringu jakosti vod v tocích i vodních nádržích. Vzorky jsou odebírány na řadě profilů a následně jsou v nich analyzovány ve vodohospodářské laboratoři : fyzikálně-chemické, chemické, biologické, mikrobiologické i radiologické ukazatele. Získané informace jsou následně vyhodnocovány a zpracovávány a slouží jako podklad pro vyjadřovací činnost, plánování v oblasti vod, provádění opatření na zlepšení stavu, hodnocení současného stavu apod. Získané údaje jsou využívány v souladu s legislativou".
Uvedená citace je přímo z PMO, dá se tedy očekávat, že uvedené laboratoře má i další Povodí. Je tedy nutné se ptát zda-li je vůbec prováděn odběr vzorků a analyzován, pokud ano, tak kde uvedené výsledky končí a proč lidé nejsou informováni a jaká je vlastní náprava? Mám z tohoto podniku stále větší pocit, že neopustil totalitní éru, kde se nikomu nikdy nezodpovídal ze své činnosti.