Do řek z čističek tečou i antidepresiva, ryby jsou méně ostražité

Kategorie: Všeobecné

Pstruhy v tocích, kam vyvěrají čističky odpadních vod, ovlivňují psychoaktivní látky jako antidepresiva, jejichž zbytky se do vody tímto způsobem dostávají. Ryby se méně bojí, což může vést k tomu, že se včas neukryjí před predátory. Ukázal to výzkum Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.
Zdroj: https://budejovice.idnes.cz/antidepresiva-voda-cisteni-cisticka-zivotni-prostredi-leky-ply-/budejovice-zpravy.aspx?c=A171201_102207_budejovice-zpravy_mm1#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=zpravodaj&utm_content=main

Miraryb, 2.12.2017

Diskuse k bleskovce

Rožnovák - Profil | So 2.12.2017 19:27:26

Chemie rybám nesvědčí o tom žádná. Vypouštěním zbytku léčiv může podle studie stvořit z ryb hloupé mutanty kteří se nebojí a ukrývají se pozdě před predátory, stejně tak jako od mala na granulích odchováná ryba která se sadí toků kde je po regulacích úkrytů poskromnu. Ryba která reaguje na predoše tak jak má nemá na růžích ustláno, na ty úkryty je někde pořadník. Potěšující je že už se někde blýská na lepší časy a úkryty se budují uměle ať jsou to rybáři, AOPK či jiné subjekty. Výzkumy potvrzující již obecný fakt že farmaka ve vodě jsou a není to pro nás nic dobrého se množí, ale stále tu není aplikovné učinné řešení. Snad se naše vědecké, legislativní i politcké špičky semknou a brzy něco vymyslí.

Serjoža - Profil | So 2.12.2017 18:37:43

Takže K70ky jsou vlastně časované bomby.

Miraryb - Profil | So 2.12.2017 18:11:56

Mám obavy, že rozvojem chemie se do těl vodních živočichů dostávají takové látky, které nedokáží čističky zlikvidovat. A to nejsou jen prací a čistící prostředky, ale jedná se také o léčiva včetně antikoncepce, které lidé nejen vylučují ze svých těl, ale bohužel je někteří splachují do záchodu. Dlouhověké ryby ve svých tělech musejí mít v sobě takového svinstva, že jejich konzumace bude pro člověka životu nebazpečné.

Serjoža - Profil | So 2.12.2017 17:18:49

Eště že nad naši přehradou nejsou narkomani,to by vypadelo po obědě!!

drvoštěp - Profil | So 2.12.2017 16:34:20

Maxi Sob >> ;)))))

Maxi Sob - Profil | So 2.12.2017 15:53:41

Jak to říká ta mladá maminka deset let jsem omylem brala antidepresiva místo antikoncepce ,mám sice sedum dětí ale je mě to u prdele 😀jinak jak píše Honza7 látky se budou v rybím těle akumulovat, ryby budou jedovatý a potom konečně bude všude chyť a pusť a budou všechny druhy a v trofejních velikostech akorát jim to bude tak nějak fuk 😂😂

Honza7 - Profil | So 2.12.2017 14:47:59

To co teče z čističek odpadních vod je koktejl nejrůznějších látek, které se dostaly do kanalizační sítě. Problém je o něco větší, protože nikdo neví, které látky ještě spolu vytvořily sloučeniny, které mohou mít ještě rizikovější povahu pro vodní živočichy, než původní látky, které se dostaly do stoky.
Vliv těchto sloučenin nemusí působit na všechny druhy ryb stejně a proto některé ryby budou ohroženější skupinou.
Většina těchto látek se bude kumulovat v orgánech, které mají v těle úlohu v likvidaci nebezpečných látek. Ledviny a játra jsou ty orgány, které tuto úlohu plní. Možná, že by stálo v rámci monitoringu kontrolovat takové druhy ryb, které plní v našich tocích funkci vrcholových predátorů a dá se tedy očekávat, že hromadění těchto nebezpečných látek u těchto druhů ryb bude výrazně vyšší, než u jiných druhů ryb.
V mnoha případech musím smeknout před tím co naší šupinatí krasavci musí zvládnout k tomu aby přežili.

retrívr - Profil | So 2.12.2017 13:54:27

Saddám >> Asi máš dobrou teorii.Je třeba hledat pozitiva.

Saddám - Profil | So 2.12.2017 12:05:19

Na druhou stranu zas nebudou velekapř tolik deprimovaní z chyť a pouštěcího kolotoče a ti menší z toho, že dostanou po hlavě a skončí na pánvi.