Studie odpoví, Jak reagují ryby na technické úpravy v korytech řek

Kategorie: Všeobecné

Práce v korytech vodních toků představují pro vodohospodáře významnou náplň práce. Jak stavební úpravy ovlivňují rybí společenství ve vodních tocích a jak by měla restaurace vodního toku probíhat, bude zkoumat mezinárodní tým vědců. Povodí Moravy, s.p. se bude na projektu podílet.

http://www.pmo.cz/cz/media/tiskove-zpravy/studie-odpovi-jak-reaguji-ryby-na-technicke-upravy-v-korytech-rek/

fotojakes, 5.5.2016

Diskuse k bleskovce

Stilet - Profil | Ne 8.5.2016 9:30:34

Čtu si reakce a hledám někoho. kdo o věci něco ví...
Bleskovka je jen o reklamním článku Povodí...ale protože na každém šprochu...opravdu se chystá studie o stavebních úpravách...a je jen na "přísedících" kam to nasměřují. Pokud máte konkrétní nápady, ozvěte se, spojím Vás s kompetentními lidmi. Spolek (Zachraňme Lipana a PO) se samozřejmě zůčastní...
Nechce se mi vysvětlovat...dnes se prostě všude chodí oklikou přes dotační politiku (jinak se nejde nikam :-().
Petrův zdar.

nofish - Profil | Ne 8.5.2016 8:17:53

Za nějaký ten milionek zjistíme, co už je všem jasné nyní... jupí...
Upřímně? Takto vypadá plýtvání penězi v praxi.

rybomil - Profil | Ne 8.5.2016 7:23:28

Už můj děda o právnících a takových výzkumnících říkával " Zabte to, než to snese vejce " :§)

Iza - Profil | So 7.5.2016 9:33:53

Des a hruza, to jim nestaci ze uz tolik toku znicili a ted budou vymyslet blbosti ve jmenu vedy. Staci koukat kolem sebe.

kareldj - Profil | Pá 6.5.2016 22:37:02

snad když budou rychlí možná zachytí unikátně přesný pohyb vyder v povodí,protože ve chvíli kdy se daný pohyb načipované ryby zastaví neznamená že uhynula,znamená to že už prošla trávícím traktem vydry a je z ní H---O.

arnošt - Profil | Pá 6.5.2016 22:36:23

Co asi tak můžou slovutní vědci zjistit?Že očipované ryby peláší z pro ně nepřirozeného prostředí pryč?Že pokud nemají přirozené úkryty,nebudou se na takových místech zdržovat a budou je hledat kdekoliv jinde???
Možná by bylo lepší ušetřit peníze za studie nesmyslů a poptat se po takových informacích žáků na nějaké nejbližší základní škole...

Honza7 - Profil | Pá 6.5.2016 21:06:50

V případě podobných pokusů na lidech by jsme takové chování jedince - jedinců považovali za nehumánní. Televize nás krmí informacemi o tom jak někde trápí živočichy za hranicemi naší vlasti jako něco úděsného. V případě rádoby " našich vědců a to i s mezinárodní účastí " jde podle uvedeného článku o odborné studie. Není tedy nic lepšího než to otestovat na takových rybách jako je pstruh obecný a vranka. To že potočáci se pomalu stávají raritou a vranky jsou celoročně hájeny nikoho nezajímá.
Místo toho aby se vytvářeli místa, která těmto rybám budou co nejvíce vyhovovat, tak raději se použijí dotační prostředky na rádoby "studii" jak ještě víc ku+vit lokality kde ještě žijí bez větších problémů.

otoš - Profil | Pá 6.5.2016 16:47:15

...během prací a úpravy na vodním toku dojde k urychlené evoluci....ryby vylezou z vody na souš a za zděšeného kvákání odletí do jiného revíru, kde jim doroste srst a poprvé promluví lidskou řečí: ,,Dejte nám konečně pokoj!"...

petrikveprik - Profil | Pá 6.5.2016 16:07:33

No ty vole....„Na daném úseku vodního toku budeme s pomocí těžké techniky rýpat do břehů, kalit vodu, popojíždět, přeorávat dno nebo přehazovat kameny, zatímco vědci budou při této činnosti sledovat chování očipovaných ryb v dané lokalitě a jejím bezprostředním okolí,“......

jako by těch rozmrdaných vod nebylo už i tak dost, proč něco nedomrvit ještě navíc v rámci testů.. Největší sranda je, že to chtějí testovat na potocích, které jsou komplet betonové a zregulované. NO napadá mě jen spousta sprostých slov. S takovým výzkumem ať jdou doprdele. Jo a ten starozuberský potok byl komplet vyschlý minulý rok, tak ty vysílačky si mohou strčit do anusu a sledovat se vzájemně.

VíD - Profil | Pá 6.5.2016 14:26:21

rybomil >> Řádně tendenčně koncipovaná studie nám úplně v klidu dokáže opak :-D

rybomil - Profil | Pá 6.5.2016 13:54:18

studie netřeba, u takových průtoků víme rovnou co tam bude