Vodní dílo Kružberk slaví 60 let

Kategorie: Všeobecné

Praha 3. prosince - Vodní dílo Kružberk na řece Moravici blízko stejnojmenné obce je nejstarší přehradou na severní Moravě a ve Slezsku. Funguje jako zdroj pitné vody pro ostravskou aglomeraci, pokrývá asi polovinu potřebného množství. Pomáhá také snižovat povodňové vlny na řekách Moravici a Opavě. Do zkušebního provozu byla přehrada uvedena před 60 lety, 5. prosince 1955.

Se stavbou betonové hráze přehrady, umístěné do skalního podloží, se začalo v roce 1948. První údolní nádrž v povodí řeky Odry měla původně sloužit jako zdroj energie a chránit oblast proti povodním. Časem se ale s ohledem na stále se zvyšující potřeby pitné vody v Ostravě a okolí její účel změnil.

http://www.rtvplus.cz/novinka-259-Vodni-dilo-Kruzberk-slavi-60-let

MAXXSKATER, 6.12.2015

Diskuse k bleskovce

Dr. Greenthumb - Profil | Ne 6.12.2015 21:09:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já u týhel přehrady vyrůstal. Od 4 let jsem tam už jezdíval do vedlejší vesnice na chalupu kterou dodnes má Babča.Trávil jsem tam pokaždé celé prázdniny. Děda mě učil na řece muškařit a i dokonce jsem dvakrát měl tu možnost si přímo zachytat na přehradě. Měl jsem štěstí i v tom že mě hrázný povozil na člunu po celé přehradě, kdy jsem byl svědkem toho jak se prováděly údržby hráze. Poprvé jsem viděl potápěče jak se připravují a tu práci kolem toho. Další nádhernou věcí byl ta že mi bylo umožněno se podívat do útrob této přehrady. Prostě je to nádhera a jsem rád že se tam občas vracím. Má to své kouzlo.

Honza7 - Profil | Ne 6.12.2015 20:56:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Trochu se nám s to s těmi opravami vodních děl na severu Moravy rozmohlo. Vodní dílo Kružberk je určitě krásná přehrada, která je rybářům zapovězena, jako většina zdrojů pitné vody. Možná je to velká škoda, že na Kružberku se chytat nesmí, když na další nádrži Slezské Hartě je rybolov povolen.
V každém případě by bylo velmi dobře, aby opravy proběhly rychle a bez komplikací, poněvadž jak se ukazuje budeme v letních měsících potřebovat každý kubík vody v našich přehradách.