Fakulta rybářství ve Vodňanech se hodlá zaměřit na akvaponii

Kategorie: Všeobecné

Fakulta rybářství ve Vodňanech se hodlá zaměřit na akvaponii
Vodňanská Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích se nově zaměří na akvaponii. To znamená, že spojí chov ryb a pěstování rostlin bez půdy. Systém akvaponií spočívá v tom, že jedna část systému využívá odpad druhé jako zdroj živin. Fakulta rybářství usiluje o výstavbu zkušebního zařízení, které je známé z různých oblastí USA či Austrálie.


"Podle našich představ budou moci být akvaponie umístěné například na střechách domů nebo průmyslových budov," řekl ředitel Ústavu akvakultury a ochrany vod Jan Mráz. Akvaponie využívá rostliny, které nepotřebují půdu, ale vystačí si například s keramzitem nebo jiným vhodným materiálem. "Celý systém má velmi malé nároky na zdroj vody a znamená minimální vypouštění odpadních látek do životního prostředí. Potřebným vstupem do systému je přitom pouze krmivo pro ryby, které se získá zejména z městského odpadu rostlinného a živočišného původu," uvedl.
http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fakulta-rybarstvi-se-hodla-zamerit-na-akvaponii

yvana, 23.11.2015

Diskuse k bleskovce

Tomáš - Tom - Profil | Út 24.11.2015 19:41:53

Fakulta by se hlavně měla zabývát tím co trápí produkční rybáře a správce revíru v ČR. Bohužel dnes díky nesmyslné grantové politice se věnují tomu co nikdo nepotřebuje. S úctou ke všem pracovníkům této instituce jejich práce v porevolučním období nepřináší pro rybářskou praxi téměř nic.