Populace našich raků říčních decimuje sucho i amatérští ochránci

Kategorie: Všeobecné

Horké léto snížilo na Vysočině počet původních raků v potocích a řekách. Informovalo o tom vysílání Českého rozhlasu s tím, že vzácní raci říční neměli dost vody a kyslíku, který potřebují k životu.

Ve velkém hynou také kvůli moru, který přenášejí jejich exotičtí příbuzní. Jejich počet klesl nebezpečně kvůli horkému počasí. Připravilo totiž o vodu potoky, ve kterých raci žili. Raci umírali také v rybnících.

http://www.nase-voda.cz/populace-nasich-raku-ricnich-decimuje-sucho-amatersti-ochranci/#more-38040

Bláža, 24.9.2015

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Čt 24.9.2015 15:41:34

Článek by měl mít název : POPULACE NAŠICH RAKŮ DECIMUJE SUCHO A LIDSKÁ LHOSTEJNOST S BLBOSTÍ. Tady nejde o selhání amaterských ochránců přírody, ale ochránců, kteří se této činnosti věnují profesionálně. Současné léto mohlo nahrát ochráncům přírody, kteří se věnují rakům. Populace raků říčních, kteří žili v jednom vodním toku s rakem signálním mohly posloužit k studii a možná i k získání několika jedinců raka říčního, který je odolnější račímu moru.
Chtělo to jenom raky sesbírat, roztřídit a sledovat. Ti co byly v kontaktu s rakem signálním chtělo delší dobu sledovat a pokud by se onemocnění u nich nevyskytlo, tak se je pokusit co nejvíce rozmnožit. Škoda je že jsme jednu možnost propásli.