Do přírodního koupaliště nasadí 1,5 tuny línů

Kategorie: Všeobecné

Lidem se po koupání v jinak průzračné a čisté vodě objevila na kůži svědivá vyrážka. Návštěvnost i při tropických dnech klesla na minimum. „Sokolovsko zažívalo to opravdové léto, které si koupaliště po dvou slabých sezónách přálo už roky. Bohužel návštěvnost klesla na zhruba 15 procent," posteskl si Pavel Valta z koupaliště Michal. To během tropických dní, kdy se teploty šplhaly přes třicet stupňů, navštěvovaly sotva tři stovky lidí. Běžně přitom Michal navštěvují dva až tři tisíce lidí denně. Koupaliště podle Valty mrzí série negativních informací, které se šířily například na sociálních sítích. „Často šlo o nepravdivé zprávy," konstatoval.

Poukázal přitom na to, že koupaliště ihned přijalo sérii opatření, aby se dalšímu šíření cerkárií zamezilo. Odborníci sbírali tisíc mlžů, aby přesně určili, co za svědivou vyrážkou stojí. Následně poskytlo návštěvníkům mazání, které bránilo zásahu cerkárií. „Bohužel cerkárie jsou problémem čisté vody. Mlži, kteří cerkárie přenáší, nemají ve vodě přirozeného predátora. Budeme se s tím muset vypořádat," pokračoval. Michal chce v příští sezóně problémům s cerkáriemi předejít. Už nyní začne vodu pozvolna upouštět. „Necháme dno vyschnout a v příštím roce budeme muset do vody vysadit 1,5 tuny línů," doplnil.
Zdroj: http://sokolovsky.denik.cz/zpravy_region/cerkarie-odradily-tisice-lidi-od-koupani-koupaliste-nasadi-liny-20150818.html

kerek, 18.8.2015

Diskuse k bleskovce

aleš vavřina - Profil | Út 18.8.2015 13:11:37

Líní monokultura ... - no snad to přehodnotí. Tohle mohl vymyslet jen člověk co o rybách nic neví. Lín je velmi vhodnou rybou pro polykulturní obsádky s nízkou mírou plošné produkce, ale monokultura mu svědčit nebude, stejně tak jako dané vodě.