Děti zvedla od počítačů rybařina

Kategorie: Všeobecné

Jak dostat děti od počítačů? Existuje ještě vůbec něco, co je může přimět opustit virtuální svět a vyměnit ho kupříkladu za pobyt v přírodě? S jedním takovým nápadem přišli sportovní rybáři na západě Čech a školákům od šesti do patnácti let nabídli povolenku k rybolovu na rok zdarma. A nestačili se divit.

http://www.novinky.cz/domaci/364289-deti-zvedla-od-pocitacu-rybarina-prebila-virtualni-svet.html

splávkař, 15.3.2015

Diskuse k bleskovce

zdevac - Profil | Čt 19.3.2015 15:00:09

Tak mi to nedá, abych sem na téma děti a dospělí ještě nenapsal.

Samozřejmě existují výjimky, ale obecně mi přijde, že děti mají k přírodě přeci jen šetrnější vztah, než dospělí, tak nějak samy o sobě. Sám jsem rybařil jako dítě a za poslední rok dva viděl rybařit jen děti. A celkem v pohodě, žádné zásadní výtky bych neměl.

Co mám povolenku a chodím od února k vodě mezi dospělé, nestačím zírat. Kromě toho, že se řada lidí chová jako idioti, tak jsem u dětí neviděl takové pohrdání přírodou, okolím a rybama. Přijde rybář, roztáhne vozík, naháže do vody půlkilové stračky, za sebe pověsí tranzistorák a pustí dechovku přes půl rybníka, a do toho začne sprostě nadávat, že berou jen malé ryby, ale žádný kapr. Podobných nadávajích jsme slyšel několik. Hezký záběr, on sekne jak hovado, přitáhne hezkého cejna okolo třiceti, vytáhne ho z vody do výšky za hubu, plácne ho na hliněnou cestu, přidrží, vyrve háček a ze dvou ze tří metru ho flákne zpátky. Fakt, nestačím žasnout. Podobné chování jsem od dětí nezažil, naopak, když tam klučík vzal rybku suchou rukou, hned dostal od kamarádů vynadáno, že takhle se to nedělá. Na vesnici v požární nádrži na náměstí. Žádný kroužek, žádné vzdělání, ale obyčejná slušnost.

U dospělých se to nějak vytratilo. Nemyslím si, že by to dospělí nevěděli, ale pokud to není kapr, mají to za škodnou. Možná, že větší množství děti by u vody opravdu nevadilo, třeba by se dospělí alespoň trochu před nimi zastyděli.

Anýzový dědek - Profil | Út 17.3.2015 21:22:16

zdevac >> tož to potom máme stejný názor. Darovat známým ještě občas jo, ale prodávat je pod mou čest.

zdevac - Profil | Út 17.3.2015 21:06:32

Anýzový dědek >>

Jakou to má souvislost s chytáním dětí?

Ale ok, podle mne se nic nemá přehánět. Takže chytit si rybu pro vlastní aktuální potřebu chápu. Ale nacpat si tím plný mrazák nebo to prodávat známým a do restaurací, to už ne. Ačkoliv to není proti pravidlům, tak se mi to nelíbí.

zdevac - Profil | Út 17.3.2015 21:02:52

nofish >>

V poho... :-) Stejně bychom asi nenašli styčný bod, kdy by byl důvod mi děti svěřovat. O děti se sice starám, ale ve výkonnostním sportu, a ty bys asi neměl zájem o mě a já o tvé děti :-)

Anýzový dědek - Profil | Út 17.3.2015 20:42:35

zdevac >> Mě by jen zajímalo jak bys definoval masaře? :-)
mám pocit že je to podle tebe každej, kdo si vůbec dovolí přivlastnit rybu :.....:-D

nofish - Profil | Út 17.3.2015 20:42:33

zdevac >> to je mi úplně jedno, protože zde se vyjadřuješ a chováš tak, že bych ti nesvěřil ani vlastní myši domácí, natož nějaké děti.
Hotovo, šlus, upřímnost nade vše.

zdevac - Profil | Út 17.3.2015 20:39:00

nofish >>

Kdybych všechny zaučoval já, byl by u vody rajský klid, nevěděl bys, že tam moji svěřenci jsou. A jestli chytí perlína nebo cejna je mi opravdu jedno. Ohleduplné chování považuji za přednější.

zdevac - Profil | Út 17.3.2015 20:36:35

Anýzový dědek >>

Samozřejmě, já také nepsal, že ti lidé dělají něco nezákoného. Jen jsem to dal jako námět k zamyšlení, kdo se na vodě projeví negativněji. Zda pdoobní masaři, nebo kluk, co jednou blbě sekne rybu nebo chytne, co nemá.

A zbytek je také irelevantní - kdo chce pytlačit, bude tak dělat bez ohledu na to, zda povolenku dostal, nebo ne. Stejně tak vypustí rybník z hlouposti bez ohledu na to, zda má nebo nemá povolenku.

rover - Profil | Út 17.3.2015 18:55:12

kakr >> Já bych ty "tvé" sumáře nechal raději u ledu, nejenže zde vlastně prezentuješ smrt živého tvora formou "odebrání života", ale de facto navádíš ty ještě slušné k větší odvaze to vyzkoušet ... :-)

nofish - Profil | Út 17.3.2015 18:41:47

kakr >> o to vůbec nejde. Jde jen o to, že co jsme zjišťoval, tak u nás, po přelomu, kdy se zavedly limity, se nic nezměnilo, oproti stavu předešlému. Takže jsou prostě k ničemu (nějaká omezení).
PS: Ať si dá, když mu chutná.... známe lidi, dkyž je to zadarmo, bereme za každou cenu.

kakr - Profil | Út 17.3.2015 18:39:25

nofish >>
Nebuď troškař, 100 ryb domácích dokáže v pohodě nalapat jeden borec a ani se nezapotí....