Střílení kormoránů nepomáhá.

Kategorie: Všeobecné

S obavami sledují rybáři letošní výlovy. Informuje o tom moravskoslezská mutace deníku Mladá fronta DNES s tím, že teprve až po vytažení všech kaprů, amurů a dalších ryb rybáři zjišťují, o kolik ryb přišli vinou nenasytných kormoránů.

„Lze říci, že první hodují kormoráni a pak teprve lovíme my,“ povzdychl si Jiří Mižďoch, vedoucí střediska Dolní Benešov na Opavsku, při víkendovém výlovu rybníku Nezmar. Chovatelé odhadují, že z nasazených asi padesáti tisíc kaprů přišli zhruba o patnáct procent. Rybáři tak jen nostalgicky vzpomínají na nedávnou praxi, kdy za škody způsobené chráněným kormoránem dostávali finanční náhradu. Výši určovaly znalecké posudky, kontrolovala se velikost hejna a jak často se slétávalo na rybníky.

Loni ochrana kormorána skončila a rybáři mohou ptáka s nezkrotným apetitem regulovat odstřelem. „Ale to je velmi složité,“ poznamenal Alois Kopečný, jednatel Rybářství Hodonín, pod které dolnobenešovský rybník patří. „Pokud hejno dosedne uprostřed rybníku a začne ryby plundrovat, máme jen málo šancí jim v tom zabránit,“ dodal Kopečný a poukázal na rozlehlost pětašedesátihektarového Nezmara.

Navíc letos při mírné zimě nebránil až šestisethlavému hejnu v hodování led. I proto rybáři zvažují změnu chovatelských tradic. „Ryby jsme do rybníku nejčastěji nasazovali už několik týdnů po výlovu. Nyní zvažujeme, že tak učiníme až na jaře,“ vysvětlil Kopečný.

zdroj: nase-voda.cz

Chosé 2, 3.11.2014

Diskuse k bleskovce

Chosé 2 - Profil | Pá 7.11.2014 20:46:14

nofish >> :-o)))

nofish - Profil | Pá 7.11.2014 20:45:02

Chosé 2 >> by mě zajímalo, jestli tam humálně likvidují i myši a psí blechy :-)

Chosé 2 - Profil | Pá 7.11.2014 20:43:28

nofish >> Lýčka jsou svaly žvýkací, takže tam se parazité okamžitě při vstupu zachycují.S těmi parazity je to všeobecně známý koloběh. Jak zde psal Hraji o hubení mláďat Kormorána ve Švédsku. Patrně to ztroskotává na způsobu provedení směrem k humánnosti v severských zemí, obzvláště ve Švédsku.

nofish - Profil | Pá 7.11.2014 20:29:42

Chosé 2 >> se vším co píšeš souhlasím. Bohužel i znám a věřím. On ale i obsah těch breberek v zažívacím ústrojí je o něčem jiném u dma chovaného čuněte a u toho z velkochovu, kde se přece jenom nějaká prevence dělá. Už proto, že zdravé prase víc žere a rychleji z toho naroste.
Akorát fakt netuším ty svalovce, jak to hledají. Teda teď už jo. Jinak, k tomu kormoránovi, ta ryba funguje jako mezihostitel toho parazita a kormorán jako konečný hostitel, vajíčka jdou do vody, tam plankton, ryba a pak kormorán.

Chosé 2 - Profil | Pá 7.11.2014 20:20:24

nofish >> Obsah žaludku a střev zaměstnanci veterinární správy nikdy neprohlíželi. To, že jsi je viděl možná přebírat střeva, tak jen proto, že tam hledají mízní uzlinu do které, po říznutím nožem poznají, zda zvíře není nemocné. Prohlíží se takto např. játra i srdce. Nebo se nařezávájí líčka, takto se zjišťují svalovci. Každé zvíře je opatřeno číslem a po takové kontrole případně odstaveno pro další možné zpracování, nebo likvidaci do kafilérie.

Za sebe se odvažuji tvrdit, že maso v marketech, které je poráženo na větších porážkách je v pořádku. Jiné to bude v menších porážkách a tam, kde se pracuje v pozdní denní dobu např. v noci.

Viděl jsem konkrétně u tebe zmíněné zvěřiny, jak bylo každý den vystahováno, vybouráno a v kartónech uskladněno přes noc až 50 ks černé a vysoké zvěře. Na ráno ponecháno pro odebrání vzorků veterináři 8-10 ks..Důvod je ten, že takto majitel takového zařízení ušetří peníze, který je povinen SVS hradit. Je fakt, že maso bylo uskladněno v kartónech v mrazáku, kde bylo více než -70°C což zajišťuje např. zničení burelu (zárodku tasemnice).

To jsme odbočili. Škrkavky o kterých byla u Kormorána původně řeč, má běžně prase v žaludku. Žaludky se obrací a čistí např. v myčkách už na jatkách a pak se tepelně upravují. Jsou nebezpečné pouze pro živočicha tím, že ho obtěžují a zeslabují.

Takže, když to vemu logickou úvahou u Kormorána, když je napaden parazity které vyživuje, má bohužel ještě větší tendenci lovit více ryb :-(




nofish - Profil | Pá 7.11.2014 19:00:26

hraji >> samozřejmě. Třeba tatarák z divočiny bych neriskoval od doby, co jsem viděl fotku, co je to svalovec. Ale přece jenom člověk prostě věří tomu, že kupované mas jde přes veterinu. Doma taky nenacpeš jitrnice do střev ve kterých byli červi, protože jsou narušená a popraskalo by to.
Jako, prostě na rovinu. Fakt jsi mi tím dotazem nahrál. Oni lidi fakt spoléhají na to, že je to všechno ohlídané a "čisté". Teoreticky by taky mělo, jenže jsme v ČR...

hraji - Profil | Pá 7.11.2014 18:49:09

nofish >> po zkušenostech z drůbežárny, kde se denně zpracovalo i 40 000 kuřat, bych na tu kontrolu nepřísahal. A co se týče laické kontroly, řada lidí nerozezná řemenatku od střev. A předpokládám že víš, že na některé parazity, a i zatraceně nebezpečné, je veterinární kontrola krátká. Takže tepelná úprava je asi pojistka numero uno.

nofish - Profil | Pá 7.11.2014 18:44:43

hraji >> já neříkám nic, jen to, že jak ses ho ptal, jestli kotroluje obsah zažívacího traktu u zvířat co konzumuje (zjednodušeně) tak se vsadím, že kontroluje. Prostě už tím, že by to za něj měla dělat veterina a doma to kontroluješ taky.

hraji - Profil | Pá 7.11.2014 18:42:31

nofish >> počkej, ty tu rozvíjíš nějaké divné teorie. Já napsal, že ve světě, a pak jsem to upřesnil na Faerské ostrovy, protože o tom jsem četl článek, který byl přímo o jednom konkrétním člověku, který se sběrem mladých kormoránů živí, a nic víc. Jo a taky byla řeč o sběru vajec. Do toho vstoupil kolega OVA a fotkou vnitřností kormorána plnými parazitů. Jen jsem zopakoval fakta. A napsal jsem, že předpokládám, že se i v tomto případě nějaká veterinární prohlídka dělá. Nic víc. Tak co vím a co vlastně chceš říct ty?

nofish - Profil | Pá 7.11.2014 18:31:24

hraji >> ale ty moc dobře víš, jen se snažíš slovíčkařit.
Paraziti v zažívacím traktu jsou prostě problém a to "vždy kontroluješ?" bylo docela plácnutí mimo. Protože ano, vždy by mělo být zkontrolováno. To, že se přivírají oči a spoléhá se na tepelnou úpravu, je věc druhá...

hraji - Profil | Pá 7.11.2014 18:23:43

nofish >> ale jistě že vím, že se kontroluje, právě na těch zabíjačkách jsem to nejednou zažil. A dokonce i když jsem pracoval na lince v drůbežárně. Ale co to mění na tom, co jsem napsal?

nofish - Profil | Pá 7.11.2014 17:42:12

hraji >> nic proti, ale kontroluje se, co mělo zvíře v žaludku a střevech. Jak u komerčního, na veterině, tak i při domácí zabíjačce. Pokud jsi doma zabíjel prasata, tak víš, o co jde a proč, pokud ne, tak "vaříš z vody" a jen jsi tak plácnul.
Paraziti ve střevech jsou totiž problém a to z "X" důvodů, od chovu až po jitrnici...
Takže, člověk možná nezjišťuje, co ten řízek z kaufu měl ve střevech, když to bylo ještě zvíře, ale spoléhá na dohled, který je.

Chyšky - Profil | Pá 7.11.2014 17:13:45

Každý pták, který v době hnízdění přijde o vejce, hnízdí znova, takže sběr nic neřeší. Leda odstřel dospělců v době hnízdění ale to nikdo nepovolí. Chce to, aby rybáři požadovali náhradu po státě jakýmkoliv způsobem včetně mezinárodních soudů. Ale pokud pozorujete co se u nás děje, mám tím na mysli rádoby ochránce přírody tak jsem skeptik. Je trend upřednostnit určité druhy na úkor ekosystému a pak když nastane průšvih tak to zamést pod stůl a nechat pár kusů odstřelit, že se jako něco děje. Viz bobr apod. Jo to kdyby kormoráni létali denně přes Prahu a exkrementy mohutně kropili chodce, auta apod. tak to by je dovolili lovit i letadly s tryskovým pohonem a celoročně a všude a ještě by myslivcům dali zdarma patrony.

PYTLAKS - Profil | Čt 6.11.2014 15:22:06

vanvan >> my za to taky nemůžeme,že byl skoro vyhuben a následně bezmezně chráněn,u nás vše zamrzalo a létal do teplejších oblastí,teď nezamrzá u nás většina řek a některé vodní plochy,tak proč by letěl dál,náš ekosystém není přizpůsoben na tento typ predátora a bez pomoci by se rybí populace ve většině řek po jeho náletech sama nevzpamatovala,po nástřiku vejce zmodrala a bylo to znamení,že je po nich,kormoši se to asi naučili rozpoznat a proto další snůška

Rasto. - Profil | Čt 6.11.2014 14:15:19

Honza. >> ked v rokoch okolo 1985 preletel nad Moravou kormoran sledoval som palice...vzdy prisiel zaber....teraz by som potreboval feederku

CarpHouser - Profil | Čt 6.11.2014 14:11:33

frank >> No, jen kdyby to takhle šlo i s komoušema :o)