Konference stav populace a možnosti zlepšení populace lipana podhorního a pstruha obecného

Kategorie: Všeobecné

Ve dnech 4.-5. října 2014 proběhla v Hotelu STUDÁNKA u Rychnova nad Kněžnou konference ČRS, na které se diskutovaly otázky managementu pstruhových vod se zvláštním ohledem na pstruha obecného a lipana podhorního. Konference se zúčastnili přes sto zástupců ze všech územních svazů ČRS, především pak hospodáři z místních organizací, kteří se zabývají hospodařením na pstruhových revírech, zástupci MRS a zástupci věděckých institucí a Povodí Vltavy. Součástí konference byla i návštěva vybraných rybích líhní v rámci Východočeského ÚS ČRS (druhý den, 5. října).

rámci živé diskuze k tématu byla hodnocena především míra vlivu rybožravých predátorů na populaci pstruha a lipana, míra současné přirozené reprodukce, vhodnost vysazování jednotlivých věkových kategorií násad a vliv genetické eroze na celkový stav populací lososovitých ryb.

Účastníci konference se shodli na tom, že současný pokles populace lipana podhorního a pstruha obecného je zapříčiněn komplexem faktorů, ze kterých můžeme zmínit globální změny prostředí reprezentované poklesem průtoků a zvýšením teplot, chemickým znečištěním, poklesem množství živin v tocích, narušením přirozeného splaveninového režimu, dále nevhodnými úpravami koryt, sníženou migrační prostupností, vysokou početností rybožravých predátorů (zejména kormoránů, vyder a volavek) a změnami v průtokovém a teplotním režimu v pásmu pod přehradami.

Bylo konstatováno, že bez ochrany před působením rybožravých predátorů se veškerá další opatření minou účinkem. Dále bylo řadou účastníků doporučeno zvýšení míry lipana podhorního i pstruha obecného tak, aby se podpořila přirozená reprodukce těchto druhů.

Celý článek,bližší info a foto zde: http://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality&lang=cz&fromIDS=&je_aktuality=ano

foxxx, 13.10.2014

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.