Orlické přehradě hrozí vypuštění. Mohla by lépe chránit před povodněmi

Kategorie: Všeobecné

Povodí Vltavy chce zabránit škodám způsobeným častými povodněmi. Současný systém neodpovídá současným potřebám a měl by se změnit. Jedna z variant studie o přehodnocení účelů Vltavské kaskády přitom počítá i s prázdnou Orlickou přehradou.

http://ekonom.ihned.cz/c1-62221060-orlicke-prehrade-hrozi-vypusteni-mohla-by-lepe-chranit-pred-povodnemi

fotojakes, 22.5.2014

Diskuse k bleskovce

Ratatan - Profil | Ne 8.6.2014 12:25:07

Nejdriv vsechny toky se snazily narovnat,vsechno pomalu vybetonovat,mokrady vysusit a kdyz to maji tak se divi ze ta voda pacha skody.No a nez opravit to co bylo spatne tak vymysli jeste vetsi hovadinu.
Priklad:V Havlickoem Brode opravovali most~dobry~no ale nezapomeli hned zkulturnit tu reku takze takovy ty brehovy partie s rakosim kde se voda rozlila kdyz se zvedla je pryc,ted to vypada jak plavebni kanal.To je pak tezky.U toho rakosi na melcince dovadel a vyhrival se poter treba,ted tak jedine ze by skotacil na lavicce.

Dart Ness - Profil | Ne 8.6.2014 12:06:52

Chlapi,kdo neposlouchal rádio a má čas na poslech nebo na čtení,tak tady je odkaz,kde v Radiožurnálu byl u Veselovského ředitel Povodí Vltavy a rozebíral se tam Orlík a jakési ty studie.Velmi zajímavé to bylo (teda pro mě určitě,i když jsem ze SM kraje).

http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/dvacetminut/_zpra​va/bude-z-prehrady-orlik-suchy-poldr-odpovidal-gene​ralni-reditel-povodi-vltavy--1358757

kusan - Profil | So 31.5.2014 7:52:39

A zase nic nového.Dráha v okolí Košetic,Senožat a dalších obcí byla aktuální již ve třicátých letech minulého stoletíTřeba ze Senožat což bývalo jedno z přirozených středisek našehoZálesí se na vlak chodilo(auta byla v obci 3)do Pelhřimova,Pacova nebo Humpolce,Ledče a Zahrádky.Několik takovýchto pochodů mám za sebou.Jenže tehdy se počítalo že se bude stavět pro lidi.Dnes se budou moci tamní obyvatelé pokochat za svoje peníze tím,jak třeba profičí rychlovlak.A zase nic nového.Podle pana Hamzy,spisovatele(Šimon kouzelník,Svatý Fábera a Želivské romance)byli tamní poddaní jen člověci u církevní vrchnosti.Dnes jsou zálesáci sice občané demokratického státu ale vztah vrchnosti k nim se nezměnil.Ti,kdo mají k tomuto kraji vztah by se měli ozvat.

švihov - Profil | Pá 30.5.2014 22:30:36

A takové zhovadile nápady zaplatí daňový poplatník, tedy každý z nás. To tady na Vysočině má vést rychlodráha která zasahuje do okolí Želivky tedy do ochranného pásma. Zvůle která nemá obdoby.Zase někdo lobuje pod vidinou tučného sousta.

elhierro - Profil | Pá 30.5.2014 21:40:19

standas >> Nemám, jen karavan. :-) Nicméně moje máti je hydroložka a mám tedy dosti fundovaný názor na věc. Pokud si někdo myslí, že by se Vltava vrátila do svého koryta jako tomu bylo v padesátýyh letech, je na omylu, je totálně zanesené. Řeka by si našla koryto jiné. Avšak příroda okolo by byla ve stavu náměsíční toxické krajiny. Kdo toto chce, je magor. Miluji pořad "Vltava v obrazech", rád se dívám na dobové záběry, které jsou 50-60 let staré. Jen nikdy už příroda okolo Orlíka by nebyla taková, jako tenkrát. Dnes se blbě získávají finance na rekultivace malých ploch, kdo by zaplatit rekultivaci povodí Vltavy?

TEZAR - Profil | Pá 30.5.2014 21:12:27

kusan >> Mám podobný pocity i když tolik nepamatuju.Pokud by pod nějakou záminkou získali unijní dotace,je možná kdejaká šílenost,postrádající logiku i zdravý rozum.Tady u nás je možné vše.

kusan - Profil | Pá 30.5.2014 20:30:48

Vážení.Mrazí mě v zádech.Děláme si naděje,že je to hloupost,že k tomu nedojde.Zažil jsem to co se dělo při Slapech.Na Želivce jsem byl i akterem odlesnění a svědkem všech zhůvězilostí které výstavbu doprovázely.Vím o co šlo při výstabvbě Orlíka.Lidé,přečtěte si román Rybí krev a uvidíte oč se jedná.Hydra,která se rozjede nerada zastaví.Starou Vltavu u které jsem rostl a Želivku,ktrá mě provázela dlouhá léta nikdo nevrátí.Já se smířil s menším zlem.To je stávající stav přehrad.

standas - Profil | Pá 30.5.2014 19:19:25

elhierro >> máš tam chatu co? :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

elhierro - Profil | Pá 30.5.2014 8:17:19

standas >> Jistě, bude to nádhera po vypuštění. Především ta měsíční krajina, plná sedimentu, rozvalin starých stavení, zvětralých skal, shnilých pařezů, bordelu, komárů a další havěti. Kde se vezmou peníze na rekultivaci těch ohromných, zdevastovaných ploch? Tedy představa, kdy v krásném "kaňonu" plném vegetace a romantických stavení z počátku 20. století teče řeka Vltava je odvážnější, než kdejaký Spielbergův sci-fi film. Tedy jedině jako v Matrixu se vrátil o 60 let zpět do původní podoby krajiny nebo použít selský rozum a neblbnout.

standas - Profil | Čt 29.5.2014 23:12:46

Jednoznačně vypustit a basta!!! Potom hned Orlík a pak i Štěchovice atd..... Bude to nádhera až Vltava opět celá zamrzne a při jarním tání půjdou ledové kry Prahou. A pak se začnou pomalu vracet parmy a podoustve a lososi. Bude to prostě pecka. :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

dany1 - Profil | Ne 25.5.2014 19:04:43

Tohle napadne jedině snad někoho..kdo není při smyslech... ..jde jen o nesmyslnou uřednickou činnost...aby se jako něco konalo....je snad lepší být připraven a včas upouštět,aby voda nenadělala velké škody.Timto by vzniklo více škody,než užitku...škoda slov..stači použit mozek.... k čemu tam ty lidi jsou?

elhierro - Profil | So 24.5.2014 20:17:08

vahaj >> Já myslím, že zpráva o vypuštění Orlíka je tak pravděpodobná, jako že naše ekonomika bude tou nejsilnější na světě a že Koruna bude nejtvrdší měnou světa.

vahaj - Profil | So 24.5.2014 20:11:22

elhierro >> Chtělo by to nějakou protestní akci. Přivázat se řetězy k zábradlí, zatopit strojovnu a hráznýho hodit do vody:-)))

Rybatorstr - Profil | So 24.5.2014 20:10:32

vahaj >> A postaví zpět vísky a mlýny :-))

marmyš - Profil | So 24.5.2014 20:10:26

vahaj >> Bourat budou zadarmo naši indiáni,až se dozví,kolik je tam železa:-)

elhierro - Profil | So 24.5.2014 20:07:38

vahaj >> No jistě, AL Kajda pohrozila teroristickým útokem. Hlásili to na rádiu Jerevan. Proto budeme rychlejší, přehradu vypustíme a pak tu haldu betonu mohou rozstřelit. Tím nám ušetří prachy za demolici.

vahaj - Profil | So 24.5.2014 20:05:26

marmyš >> Já jsem slyšel, že přehradu dokonce zbouraj :-)))