Pytláci řádí na českolipských rybnících. Porybní na ně líčí i fotopasti

Kategorie: Všeobecné

Pytláci uloví ročně na Českolipsku ryby za několik set tisíc korun. Přestože správce a rybářskou stráž doprovází při hlídkách i policie, často chytí jen ty, kteří pytlačí příležitostně. Velké organizované skupiny se většinou dopadnout nepodaří.

http://www.rozhlas.cz/liberec/informacezliberecka/_zprava/1290122

JaMi, 9.12.2013

Diskuse k bleskovce

rover - Profil | Ne 15.12.2013 15:45:51

Sven >> Nemáš zač, ...vždy si velmi rád přečtu fundovanou "záležitost". :-)

Sven - Profil | Ne 15.12.2013 15:13:57

rover >> díky.

rover - Profil | Ne 15.12.2013 14:21:22

Sven >> Uhnout znamená pokřivit sám sebe, ...člověk s přibývajícími zkušenostmi a věkem může mít s nabitými zkušenostmi paradoxně čím dál tím větší problém. Proto je lepší, si na nic "nehrát", a neuhnout "tuplem" nikdy.

Sven - Profil | Ne 15.12.2013 14:06:55

F.T.M. >> No, proto se to jmenuje diskuse :-))

F.T.M. - Profil | Ne 15.12.2013 13:58:28

Sven >> Tvůj názor na věc respektuji. V některých případech co uvádíš je to na delší debatu, kdy mám na to svůj názor ale tvůj pohled na věc ti určitě neberu, jen to vidím z jiného úhlu pohledu. Určitě se ti ozvu přes SZ . Ať se ti daří.

Sven - Profil | Ne 15.12.2013 13:36:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

F.T.M. >>Jen se ho klidně zastaň :-))) Každý má právo na obhajobu a když už ses toho ujal ex offo, Ježíšek ti to jistě vynahradí :-)
Přesto nemohu uhnout ani o milimetr...
Dufísek takříkajíc nezná mapu a navíc vaří z vody. Několikrát projel okolo, možná i zastavil, poklábosil, či nahodil a už se cítí povolán dělat závěry....
Neznám ho, není to nic osobního proti němu ale nemohu souhlasit s jeho tvrzením.
Činnost RS, je jak známo dobrovolná, tedy neplacená, přitom náročná na čas, psychiku a dokonce i osobní náklady. (benzín, telefon, výstroj atd.)
Povolenka "zdarma" jako kompenzace, je sakra, sakra zaplacená......
Pokud tedy činnost člen RS vykonává jak má, zaslouží úctu a uznání. Zatím se mu dostává zhusta jen kritiky.
Pravda občas oprávněně ale často také ne.
Nakonec co bys chtěl ? Jsou to řadoví členové Svazu jako my všichni a tedy jakýsi vzorek základny. Rozhlédni se ve svém okolí a zkus vybrat vhodného kandidáta.... :-)
Podle mého názoru bys jím nebyl ani ty....:-) RS musí být nestranná a ty jsi zastánce opačného extrémismu: CHaP :-) Nebo se alespoň tak prezentuješ.
Než jsem z vlastního rozhodnutí a důvodů, kterými bych tu popsal tři stránky, placku vrátil, vykonával jsem funkci vedoucího RS 15 let.
Žádná závratná doba ale věř, že "tzv. pytláka", byť s povolenkou, bych na "svých" revírech poznal na první pohled. Nebylo tedy třeba každodenně kontrolovat stálé či domácí návštěvníky, které jsem měl přečtené. Pokud jsme se znali, tak jsme se samozřejmě pozdravili důvěrněji než s někým, koho jsem viděl poprvé. Na tom neshledávám nic neobvyklého.
"Pár" povolenek jsem za ty roky zadržel a to i místním a věř, nevěř i známým.
I několik soudů s opravdovými pytláky ( i s povolenkou), kterým byla svazová voda malá a rozhodli se pokoušet štěstí na chovných.. Inicioval jsem i řadu nočních akcí, v součinnosti s PČR.
Věř, že mezi průseráři byla těch tzv. dědoušků mizivá menšina, spočitatelná na prstech jedné ruky.
Zdaleka nejhorší byli tzv. carp-teamy, tedy přeloženo do mateřského jazyka, horda nic nerespektujících, bordel produkujících, rozeřvaných opilců, chytajících i po závěrečné, následovaní živnostníky v produktivním věku, kteří si na ryby odskočili "v pracovní době" atd.
Ze zbývajích bych ještě vypíchl tři policisty z Jablonce, kteří si přes zákazovou tabuli, udělali na hrázi táborák a navíc jeden z nich při nahozených dvou prutech na třetí vláčel, jednoho zasloužilého mistra sportu z Prahy, který se domníval, že ho titul opravňuje i k lovu do čeřínku na pstruhové vodě a nestačila mu domluva z předešlého dne, "carp team" menšinových spoluobčanů, kteří se v pohodě se svými tripody, usadili v jedno nedělní dopoledne uprostřed hráze, ačkoli nikdo z nich povolenku ani RL nikdy nevlastnil. Navíc si o tom natáčeli reportáž na kameru. Její kvalitu posléze ocenila i poději dorazivši PČR..
Nemohu nevzpomenout ani na nekorunovaného krále: šéfa kriminálky nejmenovaného krajského ředitelství PČR, který zatoužil po několika urostlých generačkách PO z chráněné rybí oblasti. Věř, že bych mohl ještě hodně dlouho pokračovat...
Ovšem co je pár násaďáků proti např. odkanalizování firem a obydlí rovnou do toků, které svaz neřeší, pravidelné odbahňování soukromých produkčních rybníků, rovnou do pstruhového revíru, nad kterým svazoví činovníci přivřou obě oči z titulu, že od nich odebírají na trhu neprodejný "odpad", k zarybňování svazových revírů, rozmáhající se oplocování svazových revírů atd. atd., Opět by to bylo na dlouho.
Takže tímto bych tuto neplodnou debatu ukončil.
Přeju ti hodně pěkných zážitků a chvil u vody. Všimni si, že ne toho nejotylej
šího kapřího geronta....
Proč ?
Když už sis tedy o to svou předposlední větou řekl.......... jednou sám příjdeš na to, že tvůj prastrejda měl svatou pravdu...

Flip - Profil | Ne 15.12.2013 10:38:32

Valuček >> no, jde o úhel pohledu na věc-já bych zase řekl ,že ten kdo si pod rukama nechává rozkrádat společný majetek bez toho aby se nějakým způsobem angažoval o jeho záchranu nemá právo kritizovat někoho a požadovat aby to někdo udělal za něj.
Jinými slovy chceš po rybářké stráži aby vymýtila tyhle kreatury od vody,tak si taky zkus položit otázku jak ba si jí mohl v tomhle pomoci? A nejsi sám.

Valuček - Profil | Ne 15.12.2013 8:41:32

Flip >> No, rybářská stráž toho opravdu mnoho nezmůže, kor když skoro nechodí. A ono do něčeho se míchat si stokrát rozmyslím. Nechci mít propíchnuté kolo nebo rozbité sklo u auta. Je lepší s každým vycházet po dobrém, s opakem už mám, bohužel, zkušenost. Skoro mi připadá, že se řídí heslem - něco tam víceméně jedenkrát za rok nasypeme a ať si to rozeberou /někteří rozkradou/. Je to smutné, ale je to tak.

Flip - Profil | Ne 15.12.2013 8:22:49

Valuček >> měl bych na tebe jeden dotaz.Když přistihneš zloděje jak ti něco krade,tak si taky budeš hledět svého?Myslím že ne.a ti zloději s prutem vlastně taky kradou a okrádají tím i tebe,tak proč dělat mrtvého brouka.Právě na to většina těch podvodníků spoléhá a proto se tak chová.Rybářská stráž není všemocná.Určitě někde by svoji práci měla dělat lépe ale samotná bez podpory řadových členů v boji proti těmto podvodníkům nezmůže téměř nic:-(

Valuček - Profil | Ne 15.12.2013 8:04:28

Dobrý den, jsem členem MRS, k vodě chodím poměrně dost, ale jen tak na 2 hodiny, zcela výjmečně na dýl, a za letošní rok - dopisuju poslední kolonky ve statistice - sem měl 1 kontrolu rybářské stráže. Chodil sem samozřejmě i po podzimním vysazení kaprů na řeku a porybného sem nepotkal, a to máme místního placeného - profi porybného. V té době by se lístků posbíralo a oddělilo pověstné zrno od plev velmi rychle a spolehlivě. A člověk vidí u vody všelico, lepší si ale hledět svého, zdraví Valuček

Flip - Profil | Ne 15.12.2013 7:56:39

Vždycky se musím smát poznámkám některých rybářů ,když po nasazení kaprů a jejich 14 denním hájení docházím jako RS častěji k vodě na kontrolu i v dopoledních hodinách..Zpravidla slýchávám poznámky o tom kolik je tu lidí i dopoledne v době kdy by měli lidé pracovat,že si na to někteří berou i dovolenou atd.Nicméně že i ten dotyčný je v tom okamžiku u vody ačkoliv přes sezonu není vidět a sám je v produktivním věku a že už ho vidím třeba třetí den za sebou dopledne s namočeným vezírkem už však nehovoří.
Pánové sundejme máslo z hlavy a nesvádějme vše na důchodce,kterým někteří závidí více toho času. Začněme, a sami u sebe.Neříkám,že všichni, ale podstatná část těch věčných fňukalů a nepřátel důchodců vlastně nechce bránit tradičnímu vybrání revíru řadami těhto dědulů,oni jsou prostě jenom naštvaní že nezůstalo víc pro ně:-)))

F.T.M. - Profil | Ne 15.12.2013 7:21:34

Sven >> Musím se tak trochu zastat "dufíska" :-)))) V minulých letech jsem měl možnost chytat na revíru Provodín II (revír Česká Lípa) a to vždy několik dní za sebou. Každý den se tam objevil člen místní RS, kdy samozřejmě kontroloval jen tvz. přespolní a to na upozornění místních rybářských domorodců. Po několika málo dnech jsem již také nebyl kontrolován. Člen RS ze stráně nad revírem na mě koukl dalekohledem a já mu zamával :-))))
Jinak po jarním vysazení ryb do toho revíru, to tam fungovalo asi následovně:
- ráno příjezd místních lovců (jak ty píšeš ti co mají odpracované "ty roky")
- následovalo ulovení jednoho kapra a poté druhého kapra
- odchod od vody (kdy jsem si myslel, že je již toho dne neuvidím)
- po obědě skoro ve stejném počtu příchod k vodě
- následovalo ulovení dalšího kapra (ten den v pořadí již 3)
- odchod od vody

Nějak jsem to nemohl ve svém mládežnickém věku rozchodit :-(((( Samozřejmě jsem o tom informoval toho místního člena RS, který mě řekl, že o tom nešvaru vědí a mimo jiné mě vytkl, že nemám stažené pruty, kdy jsem od nich odešel (asi 100m právě za účelem nahlášení místního nešvaru). Je to nazpět asi 5 let, kdy nyní tam již nemám možnost chodit na ryby ač je to krásný revír, Myslím si, že se v tomto směru asi moc nezměnilo, stejně tak jako jinde, páč ti co mají odpracované jak píšeš "ty roky" ve většině případech přepočítávají náklady spojené s rybolovem na peníze a ty se musí přinejmenším vrátit. Vím o čem mluvím otec má 70 letého strýce a ten se chová ve vztahu k popsané situaci podobně a nevymluvíš mu to. Jeho odpověď je, že jsem ještě mladý kluk a až dorostu tak to prý pochopím. A teď máš možnost se do mě pustit :-)))) Ať ti to chytá,

Sven - Profil | So 14.12.2013 23:21:36

dufisek >> ...."taky si přidám, ačkoli na Českolipsku moc nechytám".....

Řekl bych, že sis opravdu přidal a to velmi... (kulantně řečeno).
Píšeš, že tam téměř nechytáš, jen jedeš občas okolo ale přesto znáš tváře a obsah vezírků rybářů a dokonce i za jízdy poznáš, že to jsou místní "dědulové"...a to vše ráno v poledne a večer....
Dubice sestává z revírů I., II. a III. Se silnicí sousedí pouze Dubice I.
A to hrubým odhadem pouze 1/4 obvodu. V tomto úseku sedí rybáří cca 10 m a zády od silnice, místy za porostem....
Přesto máš o místním dění takový přehled ? Tak to klobouk dolů pane Colombo !
Také jezdívám okolo a také tam několikrát za rok chytám ale nic podobně dramatického jsem tam nikdy neviděl.
Naopak, kontroly tam celkem fungují, jak konečně i dole potvrzuje Chosé 2.
Tak nějak z tvého příspěvku spíš cítím nevraživost a snad i závist vůči důchodcům, kteří mohou sedět u vody, zatímco ty nemůžeš. Až si odpracuješ ty roky, co oni, tak si také budeš moci mezi ně v klidu sednout...
Jen pro info. Z cizích revírů si zásadně ryby domů nevozím a tedy jsem si ani odtud žádnou rybu nikdy nevzal.
Přesto by mě ani ve snu nenapadlo šmírovat, kolik si kdo vezme cejnů, protože to je tam nejspíš ulovitelná ryba nebo zda si ponechá násaďáka, který tam byl za tím účelem vysazený.
Pokud dodržuje limit daný BP, je to jeho právo a každému je po tom prdlajs.
Proto ani RS se tím v souladu s platnou normou tedy nijak nevzrušuje.

Jovánek - Profil | So 14.12.2013 21:38:39

My taky líčili fotopast na chovném rybníce a i policie měla jeden. Ti budižkničemové obě dvě ukradli. Lidi neznají hranic a bude hůř. A já, čím víc poznávám lidi, tím víc, si vážím zvířat.

dufisek - Profil | So 14.12.2013 21:21:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

taky si přidám, ačkoli na Českolipsku moc nechytám, ale kolem Dubice jezdím, je k podivu,že jsou tam vidět tváře postarších rybářů-ráno v poledne a večer, ale vezírek mají plný, co na to RS ? asi nic jsou to dědulové-kamarádi, že?
Na jiných revírech to je asi také,... díky své profesi mám sježděnou s prutem skoro polovinu republiky a je to stejné, pokud se tam objeví cizí tvář,ne-li auto už Vás lustrujou ale místňáci si můžou dělat psí kusy,......

Bullteriér - Profil | Út 10.12.2013 18:21:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

No já bych to viděl tak,že pytláci jsou a budou vždy...Nevím jestli udělají tak velkou škodu,ale na 100% můžu tvrdit,že s velké části se na tom podílí členové MO... To že RS sice chodí,neznamená že kontroluje tzv známé kamarády...Několikrát jsem byl svědkem jak si naši pověstný dědulové zásobí mrazáky a otočí se několikrát denně..Ve finále si ten dotyčný pak vypráví zážitky s rybolovu s panem Pecháčkem...Někdy fakt přemyšlím o tom jestli náš předseda nedělá jen mrtvého brouka a přitom o všem ví....
Já už dávno na Dubici apod přestal jezdit a dokud s tím něco nezačnou dělat,tak ani nebudu...

Chosé 2 - Profil | Út 10.12.2013 12:25:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak pytláci k vodě jaksi patří už od dávných věků a těch klasických sedících ráno nebo večer nepozorovaně v rákosí chystajících se vylepšit rodině meny k nedělnímu obědu nějakým tím kapříkem zase až tak moc nebude.
Nejsmutnější na tom je, že řada jich je organizovaných v ČRS a pokud ryba jde, tak pytlují ve své krkavčí zaslepenosti vše co se jim na háček pověsí.
Konkrétně příliš nesouhlasím s tvrzením, jak se chovají pytláci na Dubici. Nějaký ojedinělý případ asi nastal, ale byl jsem tam v sezóně kontrolován dokonce 3x za dopoledne RS. To považuji za hodně velkou preventivní kontrolu revíru a při třetí kontrole, kdy jsem RS navrhnul, že by se měli trochu racionálněji domluvit mezi sebou jsem byl po zbrůnátnění obličejů odbyt poznámkou, že mě můžou kontrolovat třeba 10x.
"Tak o tom alespoň později zapřemýšlejte pánové", zněla odpověď.