Pomoc

Kategorie: Všeobecné

Kopíruji sem prosbu o pomoc. Nejsem organizátorem, jen šířím. Myslím, že by se tu mohli najít lidé, kteří se přidají.

Vazeni pratele, prazsti clenove CSOP,
obracime se na Vas s prosbou - klidne ji sirte dale - o pomoc! V noci na pondeli 7. rijna poklesne hladina Vltavy u jezu v Troji o 2,5 metru.
Jsme domluveni s Povodim Vltavy, ze se pokusime zachranit co nejvice skebli ricnich, ktere se ocitnou na suchu. Budou jich pravdepodobne desitky tisic (nikdo netusi, co se zdejsi mohutnou populaci udelala cervnova povoden, ale nejspise ji nijak neovlivnila). V pondeli a utery budeme potrebovat idealne 100 dobrovolniku, kteri z blata skeble posbiraji a prenesou (hodi) do vody. Zrejme nepujde jen o skeble ricni, ale v mensim mnozstvi i jine mekkyse a take uvizle ryby. Ve velkem se zde vyskytuje i rak pruhovany - invazivni nepuvodni druh. Vzhledem k tomu, ze se na dolnim toku Vltavy uz nasi puvodni raci nevyskytuji, asi, bohuzel, uz nicemu neuskodi, budou-li se do vody vracet i tito nalezeni raci. Zachranu skebli bude koordinovat nase Prazska zvireci zachranka, konkretne David Zitek (tel 774155155). Pokud kdokoliv muze pomoci, staci, kdyz v uvedene dny prijde k rece mezi Stvanici a Trojou a vse zive, co objevi v bahne,
odnese na kraj do vody (kbelik se hodi). Ovsem bude lepsi, kdyz se predem spoji s nami (mailem ci telefonem), abychom o nem vedeli a pripadne ho nasmerovali tam, kde bude potreba. Samozrejme nas nasledne bude zajimat, i kolik zivocichu bylo odhadem preneseno.
Vazeni pratele, omlouvame se za tento nevyzadany hromadny mail. Verime, ze pochopite, co nas k nemu vedlo a ze nekteri z Vas nam s touto akci pomohou.
Pekny den
Petr Styblo, Kancelar UVR CSOP

Nerodia, 3.10.2013

Diskuse k bleskovce

Nerodia - Profil | So 5.10.2013 7:12:03

Záchrana škeblí na Vltavě ODLOŽENA!
4.10.2013
Vážení přátelé,
právě jsme dostali zprávu z Povodí Vltavy, že manipulaci s hladinou Vltavy na Trojském jezu v Praze musí z technických důvodů odložit. Akce na záchranu škeblí, svolaná na pondělí 7. října, se tudíž ruší! Novy termin, kdy bude třeba naší pomoci, zatím není znám.
Omlouváme se, ale za tento zmatek opravdu nemůžeme. Díky za pochopení.
Petr Stýblo, Kancelář ČSOP

Nerodia - Profil | Pá 4.10.2013 14:49:23

Jen tu je jedna nepřesnost a to že raci se nebudou vracet do vody ,ale budou předány Přírodovědecké fakultě.

rover - Profil | Čt 3.10.2013 18:43:21

Chtělo by to opravdu "odborný" dohled, ...zmiňovaný rak, pokud je správně určen, tam nemá, ani jinde, co dělat, viz. kolega níže ! Jinak samozřejmě tuto aktivitu nelze jinak, než podpořit.

hraji - Profil | Čt 3.10.2013 18:22:56

Chvályhodný počin. To rozhodně ano. Myslím záchranu škeblí a případných ryb.
Ale zeptám se, není to náhodou v rozporu s platnou legislativou, přispívat k šíření invazivního nepůvodního druhu (rak)? Čemu tím pomůžete? Aby jeho populace zesílila a mohla snadněji proniknout tam, kde ještě není a zlikvidovat poslední zbytky našich raků?
Připadá mi to jako hodně za vlasy přitažené, taková záchranná akce.
Zdůrazňuji, jde mi pouze o toho nepůvodního raka, jinak akci schvaluji.