Podle odborníků pomohou proti velké vodě opět naše přehrady

Kategorie: Všeobecné

Pokud přijdou větší srážky, je v přehradách dostatečný prostor, aby se případné kulminace řek mohly regulovat. Informuje o tom dnešní plzeňská mutace deníku Mladá fronta Dnes.
Více na :
http://www.nase-voda.cz/podle-odborniku-pomohou-proti-velke-vode-opet-nase-prehrady/

Rybatorstr, 31.1.2013

Diskuse k bleskovce

nofish - Profil | So 2.2.2013 17:58:31

Dida >> no nepřesvědčíš, protože jsem přesvědčen, že v odbahněném rybníce by místo bahna byla místo bahna voda. Nrmovaná hladina by byla pořád ve stejné výšce- ve většině případů :-))
Ale jo, vyprdne se na to. Nebudem si trápit hlavy myšlením, v sobotu večer :-))) Ahoj.

Dida - Profil | So 2.2.2013 17:49:20

nofish >> netvrdím že odbahňování nás zachrání ale určitě významně pomůže, vím že peníze na to nejsou a asi nebudou, ale značným způsobem by se navýšila kapacita rybníků , minimálně o 1/3!! a to už je slušněj objem....
Končím, už sem toho napsal dost:-) stejně tě nepřesvědčím:-))

nofish - Profil | So 2.2.2013 17:20:58

Dida >> hele jenom jsem tam zapoměl napsat že je jasné, že i pozdržení vody o hodinu je dobré, ale povodni to asi nezabrání. Dá víc času, to jo.
Ale to furt neobhajuje to původní co jsi psal. Že "odbahňování to zachrání" :-)

nofish - Profil | So 2.2.2013 17:14:19

Dida >> Právě ti vysvětluju, že několik takových rybníků uprostřed "moderně" obhospodařovaných polí a lesů několikkrát za sebou nezadrželo vůbec nic. Člověče, když přišel příval, tak ta voda proletí celou soustavou během pár hodin.
Chápu princip zadržení vody při povodni, nejsem zas tak blbý, neboj. Jenže jde o to, že o tom o čem se bavíme teď nemá vliv jestli je na dně půl metru bláta, nebo půl metru vody, pokud je normovaná hladina stále ve stené výčce m.n.m a že to nemůže 100% fungovat, když je celá příroda okolo těch rybníků totálně zdevastovaná nevhodným hospodařením.
Je to úplně to samé, jak to, že vysychají potoky. To, co fungovalo kdysi, už je dneska trošku jinak. Bohužel. Všechno je na hlavu, vymlátíme lesy, louky, neoráme.... v přírodě není voda. Zaprší? Jo, ale ona se nemá kde zadržet, rovnou doteče do těch rybníků a vesele valí dál. Pod rybníkem je kilometr rovné stoky (aby to nezaplavovalo pole) a pak řeka typu kanál...
Těm protipovodňovým funkčím věřím na velkých soustavách, velkých rybníků, to ano.

Dida - Profil | So 2.2.2013 17:03:23

nofish >> a když je těch rybníků několik za sebou, tak to zdržení už je celkem významné a o to právě jde, zdržet. Každá vodní plocha i malá je přínosem pro krajinu.

nofish - Profil | So 2.2.2013 16:55:58

Dida >> Ale teď mi vysvětli jedno. Máš rybník 20Ha. Hloubka u hráze 2m, na přítoku 0,5m oprostřed okolo metru. Prostě typická placka. Máš nějakou normovanou hladinu, kterou držíš. Aby šla voda přepadem (má-li ho vúbec, spousta starých rybníků je ani nemá a obtokovky někdy taky ne), chybí při normované hladině třeba 5cm výškově. CO to zachrání? Ano, máš li 200Ha rybník a normovaná hladina je o 30cm níže než hrana přepadu (nebo maximální výška hladiny, to je jedno), tak ej to něco jiného.
Máš pravdu, že rybníky vodu trošku zbrzdí, ale to je jak kdybych řekl, že kdyby nebyly, nebyla by tak vysoko spodní voda a do země by se jí při dešti vsáklo víc. Teď mluvím stejně jen o normálním dešti. Při přívalech ti jde vlna, tam je to o to komplikovanější.

Dida - Profil | So 2.2.2013 16:41:17

nofish >> těch rybníků je v ČR 24 000!! To je obrovskej objem vody, kdyby jich nebylo srážková voda by šla napřímo do řek, do přehrad, vodu by nic nezdrželo, ty následky by byly ve městech a obcích katastrofální, vo tom není vůbec potřeba diskutovat, to ví každej. Nejde jen o odbahňování ale i o zakládání nových nebo původních rybníků, které tady byly v minulosti. Je to jedna z hlavních cest jak povodním zabránit, nebo jejich účinek co nejvíce omezit.

nofish - Profil | So 2.2.2013 16:39:46

Dida >> Jenom než zapomenu. Hele já vím, že když mě někdo bude "testovat" z mimoprodukčních funkcí rybníků, že musím říct i protipovodňovou funkci, ale nejsem přesvedčený, že to platí paušálně, všude :-)

nofish - Profil | So 2.2.2013 16:26:19

Dida >> zrovna na těch padesáti hektarech jsem se držel přesně manipulačního řádu. I rysky na normovanou výšku hladiny jsem si udělal (barvou), takže klídek :-) Další rybník kolem 28Ha + nějaké louže té samé rozlohy nad ním a to samé. Tyhle louže ti proti povodňím prostě nepomůžou.
Ten význam rybníků může být poznat třeba v případě nějaké jihočeské soustavy a tisících hektarech. Ovšem dotace na odbahnění s odůvodněním protipovodňových opatření jsou žádány a schvalovány i u nebesáků uprostřed lesů. Je to jenom byznys a v něm obrovské peníze. To mi nevymluvíš :-)))

edit: Mimochodem. Při testu z hydrologie jsem počítal jakým způsobem by se musela upouštět jedna přehrada při velké povodni. Situace která prokazatelně byla. Podle prokazatelných údajů. Výpočet vyšel tak, že aby se povodeň zmírnila, musela by se způsobit jiná a to tím upouštěním. Bylo tam krásně vidět, že bys fakt prostě musel i ty rybníky držet teba na půlce vody. A to se zase bude dotovat....

Dida - Profil | So 2.2.2013 16:20:30

nofish >> porušovat manipulační řády si v dnešní době moc rybářů moc nelízne, ten význam rybníků je nezpochybnitlenej, ale hádat se s tebou o tom nebudu ty máš dycky svojí pravdu...:-))

nofish - Profil | So 2.2.2013 15:47:08

Dida >> pokud nesedíš v kanclu ale děláš v provozu tak víš, že když to nikdo "nehlídá" tak jsou rybníky nacvaklé na maximum, aby se zvětšila produkční plocha, komory to samé :-) Na nižším stavu se drží jenom vody kde je to "hlídáno".
Odbahňují se častokrát vody, kde to není potřeba. Ne že by se neodbahňovalo.
To co píšeš může platit tak pro jihočeské soustavy, kde je ta hektarová plocha trošku někde jinde. Píše se to vše v učebnicích, ale prostě 3 rybníky o celkové rozloze 50Ha, průměrné hloubce okolo 1,5-2m, pokud budou každý o 20cm "dole" nic nezachrání. Při přívalovém dešti vylezou na plný stav klidně za hodinu, i to jsem začil. Přitom odbahnění stojí velké prachy a ještě k tomu, jek je v čr zvykem, jdou ty peníze do pr... a ne na odbahnění.
Podle mě je teda rozumnější řešit původ povodní, ne to jak zbrzdit vodu. Protipovodňová funkce rybníků jako taková je teoreticky dobrá věc. Ale teoreticky a to jenom na velkých soustavách, kde ovšem musí být i plně funkční systém stok a hromada dalších věcí.
Dokud lidi nezačnou myslet, v přírodě hospodařit, ne drancovat a chovat se normálně, nezachrání je nic.

Dida - Profil | So 2.2.2013 14:47:39

nofish >> pokud si rybář tak určitě víš že každý rybník není napuštěný na maximální objem ale na tzv. provozní, tzn. že má k dispozici dostatečnou retenční kapacitu která je schopná v soustavách výrazně pozdržet, zpomalit povodňovou vlnu. Protipovodňový význam rybníků je u nás stále nedoceněný. Kdyby se povedlo odbahnit 1/3 ploch zanesenou bahnem ze splachů zemědělství, hodně by to společnosti v boji proti povodním pomohlo.

MAXXSKATER - Profil | Pá 1.2.2013 16:33:26

Kozič origin >> No, jelikož pracuju v oboru, tak si myslím, že do toho vidím docela dost. Ano, voda naprší, ale když nebude dost míst, kde jí můžeme zadržet, tak kolem nás jen propluje pryč. Škoda, že tu nemám odkaz na ten dokument, který vysílala ČT 2, určitě by ses na něj měl podívat. Afrika je "věc" jiná, já mluvím o situaci u nás v Evropě.

Kozič origin - Profil | Pá 1.2.2013 16:24:26

MAXXSKATER >> Napříč tomu, že ty jsi zajisté odborník touto problematikou ošlehaný, voda je a bude. Voda nezmizí. Záleží jen, kde naprší. Jak chceš zadržovat vodu někde, kde teda nezaprší?
Prostě to, že si svůj exkrement spláchnu deseti litry vody vůbec nesouvisí s tím, že děti v africe nemají vodu a tak. Prostě když něco vypiju, tak něco vyčurám a pak, i když to spláchnu, tak ta voda tu pořád je.
O tom, že by přehrada nepomohla nemusíme polemizovat. Víš snad o nějaké přehradě, co pomohla přírodě a čím?

MAXXSKATER - Profil | Pá 1.2.2013 16:19:38

bremic >> Ano, takový je trend do budoucna, proto je potřeba stavět další vodní díla na zadržení vody.