Přehrady v ČR: Vodní nádrž Lipno aneb Jihočeské moře

Kategorie: Všeobecné

Každá z našich velkých přehrad je stavebním gigantem, který má za sebou zajímavou, leckdy pohnutou historii. Portál Naše voda i proto pro vás připravil o největších a nejvýznamnějších přehradách osvětový seriál.

Jako první se přichází na řadu údolní nádrž Lipno, která je svou rozlohou 4870 ha největší přehradní nádrží v České republice a se svým objemem 309,5 milionů kubíků vody zaujímá druhé místo v pomyslném žebříčku. Rozkládá se na hranici Národní parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava v nadmořské výšce 726 metrů, jižním směrem od Českého Krumlova a na západ od Vyššího Brodu. První plány na využití horního toku Vltavy za účelem získání zdroje energie vznikly už koncem XIV. století. Ty však překazili majitelé pozemků okolo řeky, kterým se záměr vybudovat vodní dílo příliš nelíbil. Další projekt výstavby umělé nádrže v prostoru osady Lipno vznikl ve třicátých letech XX. století, jakýkoliv další pokrok v jeho realizaci zastavila druhá světová válka a až teprve v roce 1948 se zrodila studie, která se stala základem pro vytvoření projektu této přehrady.

více na:
http://www.nase-voda.cz/prehrady-cr-vodni-nadrz-lipno-aneb-jihoceske-more/

mates202, 16.7.2012

Diskuse k bleskovce

Palo_1 - Profil | St 18.7.2012 3:46:28

Nejhezčí dovolená kde jsem byl u vody v ČR, pokud jezdíte na kole určitě bych si ho na lipno vzal být Vámi. Rodinná dovolená na Lipně se vyplatí přes http://www.chaty-na-lipne.cz/, z důvodu slevy.