Video ukazuje užívání nástrojů u ryb

Kategorie: Všeobecné

Záznam pochází z roku 2009, v časopisu Coral Reefs se však článek objevil až nyní.
Přichyceným šikulou byl pyskoun (choreodon, v originále také tuskfish). Svoji kořist – škebli, kterou předtím vyhrabal z písku – roztloukal o kameny. Zajímavé je, že ryba docela dlouho hledala kámen, s nímž by byla pro daný účel spokojena.
http://scienceworld.cz/biologie/video-ukazuje-uzivani-nastroju-u-ryb-6540

DAVISS, 18.11.2011

Diskuse k bleskovce

Miki - Profil | Pá 18.11.2011 18:49:59

MIŇAS >> Noooo, říká se to, ale..........já jsem třeba měl to štěstí, že v době, kdy ještě bylo hájení na stojatých vodách, jsem šel první den, kdy hájení končilo na ryby a chytil jsem v 9 ráno kapra, který měl nový háček zaseklý v tlamě. To znamená, že ho musel někdo utrhnout pár hodin, ne-li dříve, přede mnou. To samé se mi stalo i při lovu cejnů, kdy jsem několikrát utrhnul háček a následně si ho vzal zpět z cejna, kterého jsem i se svým utrženým háčkem znovu chytil během 10-ti minut. Někde jsem četl, že kapr dokáže v místě, kde se mu něco nelíbí-například tam pozřel potravu, jenž mu nedělala dobře, např. špatně namočenou kukuřici atp.,--vypustit do vody z těla jakousi chemickou látku, jejíž molekuly si pamatuje třeba i za 10 let a tomuto místu se následně vyhýbá. Říkali tomu tenkrát nějáko jako "stresový hormon" či co. Na kolik je tohle pravda nevím a nikdo to zatím neověřil.

MIŇAS - Profil | Pá 18.11.2011 18:33:57

kapr ,když se píchne o háček ,tak se dlouho stejné návnadě
vyhyba. to už musí být hodně hladová voda aby zabral.

arnošt - Profil | Pá 18.11.2011 16:22:25

A pak,že je ryba hloupý tvor! Některá z těch ryb na to musela přijít první,že takovéhle jednání bude klíčem k získání potravy.Na tomto příkladu je vidět,že ryba je,byť v omezené míře schopná si osvojit a zafixovat některé poznatky,které povedou k tomu pro ni nejdůležitějšímu,tedy k potravě a současně s tím k větší šanci na přežití...