V Příbrami zabil mor stovky raků. Ochránci se bojí rozšíření nákazy

Kategorie: Všeobecné

V řece Litavce protékající Příbramí zabil mor stovky raků říčních. Přišli na to žáci březohorské základní školy, v místním lesoparku totiž zhruba od konce prázdnin nacházeli mrtvé raky. Ochránci přírody se teď bojí, že se mor dostane i do přítoků Litavky, ve kterých žijí ohrožené druhy.
"Pokud raci vyhynou v celém povodí, bude to největší průšvih, co se týče výskytu račího moru, od přelomu 19. a 20. století. Tehdy na toto onemocnění masově vymírali téměř v celé Evropě. Od té doby nevíme o tom, že by vyhynuli v tak velké řece a povodí, většinou šlo o jednotlivé drobnější toky," uvedl zoolog z Hornického muzea Příbram David Fischer.



http://praha.idnes.cz/v-pribrami-zabil-mor-stovky-raku-ochranci-se-boji-rozsireni-nakazy-1dv-/praha-zpravy.aspx?c=A110929_1659089_praha-zpravy_sfo

rover, 29.9.2011

Diskuse k bleskovce

Mates PB - Profil | Čt 29.9.2011 20:14:38

Na Litavce jsem vyrůstal, pamatuju tam pstruhy, střevle, mřenky a samozřejmě raky, spousty raků. Je to už dávno co se Litavka změnila ve stoku porostlou hnědočerným slizem. Ještě asi pět let zpátky sem tam byl vidět pstruh. Pak přišli tloušti, bagry, pak kormoráni a teď mor. Je to k pláči. Zasranej člověk.