Sladkovodní ryby by se měly stát každodenní součástí našich jídelníčků

Kategorie: Všeobecné

Na Ministerstvu zemědělství se uskutečnil první kulatý stůl k problematice sladkovodního rybářství v souvislosti s reformou Společné rybářské politiky. Jednání se zúčastnil ministr zemědělství Ivan Fuksa a řada odborníků, od zástupců rybářských podniků a sdružení, po představitele akademické sféry. Diskuze ukázala nejen aktuální potřeby, ale i důležitost podpory chovu sladkovodních ryb do budoucna.

http://www.parlamentnilisty.cz/profily/clanek.aspx?id=7822

Martin M., 28.6.2011

Diskuse k bleskovce

nofish - Profil | St 29.6.2011 14:37:38

KóĎA >> Dal ybch si, jaksi nemám kde ulovit :-( třeba se ještě v tomhle desetiletí zadaří.

KóĎA - Profil | St 29.6.2011 14:22:33

Vlastnoručně ulovený tloušť ,rádně osolen, okmínován a obalen ve směsi mouky a červené papriky, na roštu upražený - jóóó, to bejvala klukovská bašta

nofish - Profil | St 29.6.2011 14:20:30

pfly >> Heeeej trefa :-D sepsal si faktický stav takovým způsobem že se ještě furt směju :-)

nofish - Profil | St 29.6.2011 14:17:39

šmudla >> Hele s tím tlouštěm a tak je to tuplem pravda, spousta lidí to nejí kvůli kostem a tvrdí že se to nedá jíst...... asi to nikdy nezkusili.
Tyhle jednání ani tak nemají smysl pro "rybožroutství" spíš proto, aby si rybářské sdružení vybrečelo další peníze, dotace. Samozřejmě budou rádi když toho kapra prodají za 75/kg a ne za necelé 2Eur, ale jinak to význam nemá. POdání informací stylem "lidi nejí ryby" potřebujem dotace- musíme prodávat do zahraničí za nižší ceny, na to bych to viděl :-)

pfly - Profil | St 29.6.2011 14:12:09

Ještě bych zaměřil pozornost na vánoční hit ,,Vánoce,Vánoce přicházejí..,,
především na pasáže:
1. Proč si děda říct si nedá,
tluče kapra vpřesini
,
a pak běda,marně hledá
kapra pod skříní,
-mezi laickou veřejností vytváří názor,že kapr je pěkná bestie

2.Tyhle ryby neměly by maso míti samou kost,
říká táta vždy, když chvátá na pohotovost.
-konzumace kapra=ohrožení na životě

Pochopitelně,že pokud se tohle rozšiřuje o naší rybě domácí,od malička se vtlouká do hlav našich dítek.Nelze se divit,že ta konzumace je na takovém bodě jakém je.
Ten text je určitě práce nějaké drůbežářsko-jateční frakce.

pfly - Profil | St 29.6.2011 13:27:26

No musím kroutit hlavou(oblíbená hláška našeho mocnáře)...
a) kdo ryby konzumuje ve větším množství,má povolenku a konzumuje ryby za směšný peníz.Co nezkonzumuje,vymění a prodá,případně zužitkuje v potravním řetězci svého hospodářství.
b)pak je ještě sorta lidí co ryby taky konzumuje ve větším množství,ti ovšem ryby pytlačí.Ještě ušetří za sakra drahý adrenalinový zážitky a povolenku.Je ale potřeba podotknout,že na mnoha revírech o adrenalinu nemůže být ani řeč,jelikož tam RS nechodí.
c) lid se víc,,našich,, ryb nenaučí kupovat a konzumovat i kdyby na MZe dávali kapra zadáčo.Má to samý kosti a smrdí.Kuře nesmrdí a má křupavou kůžičku.
d) jde jen o to,jak někoho pumpnout o nějaký love a přepumpovat je do nějaký jiný kapsy.Aby si ti jiní mohli kupovat argentinskou svíčkovou a uzenýho lososa.

Tak tudy hoši cesta nevede,ve slepý uličce se těžko plánuje celodenní turistický pochod..

šmudla - Profil | St 29.6.2011 13:21:41

No každý den jíst ryby, no nevím nevím. Asi by se mi přejedly. Rybu si dávám tak jednou dvakrát do týdne. Spousta lidí neumí rybu vykuchat oškrabat, udělat polívku taky neumí skoro nikdo, vybírat kostičky se taky nikomu nechce a když to sečtu s tím že pro lidi znamená ryba=kapr(sváteční) nebo pstruh(luxus) nebo filé. A dokonce aji rybáři mi přejí kosti v krku když si dám cejna nebo tlouště... no nevím nevím. Chtělo by to nějakou katastrofu, aby lidi přestali být mlsní a vybíraví.

Ale čistě hypoteticky si dovedu představit situaci kdy bych každý den byl hodinku u řeky, nalovil cca 0,5-1kg rybiček jakýchkoliv(ouklej, tlouštíci, plotice, cejn,parmička,kapříček...) a ty se večer zpracovali na večeři, příloha pár brambor co vyroste na zahrádce, vajíčko od slepiček co by se prozobávali slimákama na pastvě a sváteční kačenka kuře nebo husa z probírky opeřenstva. Raz za čas bych donesl ondatru nebo bobra ať je i nějaký hlodavec .. :)
Prostě idylka zdravý vyvážený jídelníček lovců-sběračů a pěstitelů:)

nofish - Profil | St 29.6.2011 12:44:20

Ohraná stará písnička.
proti:
1) ceny (kromě prvovýrobců), pak to leze hodně nahoru
2) lidi na to nejsou zvyklí, rybu si většina dá jen na vánoce a to ještě občas z donucení rodiny
3) píšou se takovéhle články, v tv pak propagují ryby a nakonec koupí člověk kapra, maximálně granulema nacpaného pstruha.

Koupit si štiku, candáta, úhoře, vyjde hooodně draho. V úvahu se dá brát kapr, amur, tolstolobik a ten pstruh. Je to škoda, ale je to tak. Jenže lidi nebudou 2x týdně jíst kapra. Češi prostě ne. V supermarketech objeví půlky prapodivného vzhledu a stáří, živé ryby jsou tam docela předražené (v tecu nedávno kapr asi za 90). Takových článků, reklam, dotací na podporu konzumace a prodeje, už bylo a všechno bylo marné........

Butchi - Profil | St 29.6.2011 12:41:10

Lauri >>
Jenže lidi jsou taky debilní a koupí si kuřecí maso v akci za 70 korun.
Pak to šlahnou na zapečení do trouby a čumí jak puci, odkud se tam vzal půllitr vody.
Takže to vyjde nastejno, ne li ještě hůř, než nevykuchanej kaprál podle mě.

Lauri - Profil | St 29.6.2011 12:26:26

KóĎA >> O lenosti to je. Když si ale koupíš 1,5kg kuře tak za něj dáš třeba 80kč, máš ho natolik zpracované (vykuchané, bez peří abyz hlavy a noh), že ho můžeš v tomto stavu hned tepelně upravovat. Když si koupíš kapra 1,5kg tak za něj dáš 120Kč,ti co nedělají polívku (myslím většina lidí) odříznou hlavu, vykuchají,odšupinují a třeba odcvaknou ploutve a to vše vyhodí. Zbude jim jedlé torzo kapra cca 55% z váhy živého kapra. A to si lidi dobře spočítají, že z ceny 120kč skoro půlku vyhodí. Podle mého názoru je prvním faktorem cena a pak až ta lenost.

Butchi - Profil | St 29.6.2011 10:54:35

KóĎA >>
Jen pro vysvětlenou, su z Olomouce, a tam v Moravě vídám maximálně nějaký ten mechano bordel, co vzala jarní voda (dopravní značky, tenisky adihas a hardy), tohle mě celkem překvapilo. Ale chápu to, velkoměsto a někde pravděpodobně nedořešená kanalizace, plus dobytek kolem vody všeho druhu.
Být za to pokuta 50 éček jak v rajchu, lidi už by si to rozmysleli. Pod Džbánem je to moc fajn na to, aby tam lidi dělali bordel.

KóĎA - Profil | St 29.6.2011 10:47:20

Butchi >> tak jestli byl slejvák, tak to určitě břehy notně spláchlo. I Šáreckej není na svém konci moc čistej potok. On se pěkně pročistí pod Džbánem, pak už je to horší. Sice protéká krásnou krajinou, ale ty masivní zástupy lidí co to tam navštěvují tomu moc nepřidají.

Butchi - Profil | St 29.6.2011 10:43:52

KóĎA >>
Jojo, vím, že jsi místní znalec.
Jen mě překvapilo, když jsme byli vláčet od soutoku se Šáreckým po dešti, plavaly ve vodě prezervativy, vložky, tampony, mrtví potkani a celkově měla ta hladina nějaký divný povlak..
Nejsem na to úplně zvyklý..

KóĎA - Profil | St 29.6.2011 10:37:10

Butchi >> a co v ní plave? Rybařím na pražské Vltavě cca osm let a nikdy jsem si nic zásadního nevšiml. Často se v ní koupu (pod Prahou) a nikdy jsem neměl jakékoliv problémy. Podle mého soudu mnohem čistější než leckteré koupaliště na stojáku... Je celoročně hodně studená, určitě nejstudenější ze všech velkých českých řek (vliv Vltavské kaskády) a to čistotě jenom prospívá.

Butchi - Profil | St 29.6.2011 10:31:26

KóĎA >>
Ja tak.
Jen se ptám, protože když vidím, co v té vodě plave, mám z toho celkem hrůzu.

KóĎA - Profil | St 29.6.2011 10:24:59

Butchi >> já kapry nežeru, to byl modelový příklad. Ale kamarád jich už sežral kvanta z Klecánek i Modřan a nějaké rozdíly nehlásil.

Butchi - Profil | St 29.6.2011 10:22:42

KóĎA >>
Jen dovol dotaz, bereš kapry z Vltavy pod nebo nad Prahou?

Kubajz - Profil | St 29.6.2011 10:02:49

To je krásný.Tahle bleskovka a hned nad ní tato http://www.mrk.cz/minidiskuse.php?id=640329.Tomu aspoň říkám podpora konzumace:-)

rover - Profil | St 29.6.2011 9:41:52

KóĎA >>
jj, kdo ryby konzumovat chce, tak si k nim "lacinější" cestičku najde, ...čerstvá ryba je samozřejmě nejlepší. To moře nám holt bohužel chybí ...