Bobři na Břeclavsku pustoší přírodu

Kategorie: Všeobecné

Hrůza. Neuvěřitelné. Katastrofa. I takovými slovy hodnotí někteří rybáři v Rakvicích škody, které u tamních rybníků způsobila početná rodina chráněných bobrů.

http://www.denik.cz/z_domova/bobri-na-breclavsku-pustosi-prirodu20110606.html

Martin M., 6.6.2011

Diskuse k bleskovce

Kubajz - Profil | St 8.6.2011 16:44:35

Kocháč >> tak nějak

Kocháč - Profil | St 8.6.2011 16:38:06

Kubajz >> říkali, že chutná jak nutrie a ledviňák lepší než z králíka

šmudla - Profil | St 8.6.2011 16:27:41

Bobrova přirozenost vede k tomu že kolem řeky udržuje pás hustých menších keřů a stromů které nejsou nebezpečné při povodních a zcela logicky kácí ojedinělé výsadbové stromořadí, aby měli malé stromečky prostor k růstu.
Tam kde řádí bobr je kolem řeky nízká houština se stromy všech věkových kategorií. Tam kde řádí člověk(povodí) tam máme hnusnej kanál strouhu srovnanou to přímky, šutrový břehy jen aby se řeka nerozlila ani o metr víc než pro ni necháme místa v korytě. Je to boj o koryta ..doslova. Bobr dělá škody jen tam, kde mu člověk nachystal terén kde bobr páchá "škody".
Naházené stromy do revíru vítám jako stanoviště pro ůkryt dravců, že jsou tam vázky? No hold ryby taky potřebujou někde se schovat, někde se vytřít, čím víc úkrytů= tím víc štik=méně otravné drobotiny, od kmenem se může schovávat sumár jako poleno... ta definice škod je těžce zavádějící.

Kubajz - Profil | St 8.6.2011 16:05:43

Kocháč >> Tak to jo,to souhlasím.Ono už se pár přirozených nepřátel našlo,ale to tady nebudu radši rozvádět;-)

Kocháč - Profil | St 8.6.2011 14:48:55

Kubajz >> Asi jsme si nerozuměli, ten bobr se snaží přežít a chová se jak je mu to přirozené, když nemá přirozeného nepřítele a není dravec (třeba i člověk), který by jeho stavy redukoval, tak se prostě přemnožuje a šíří logicky do všech možných směrů. Nebude to dlouho trvat a jeho stavy se budou muset regulovat odstřelem, ale ještě asi nenazrál čas, aby člověk uznal, že se to vysmeklo "přirozenému stavu".

Ládin - Profil | Út 7.6.2011 21:28:18

No jo naši ochránci, když chce porazit člověk starej shnilej strom aby na někoho nespad, tak dou a přivážou se k němu řetězem, proč totéž nedělají v případě bobrů je mi záhadou, asi se bojí, že by jim ukousli koule. Proto taky ty výmluvy o přirozenosti nebo snad přirození?

otoš - Profil | Út 7.6.2011 21:25:55

Dobrý večer,
jsem rád, že se konečně objevila diskuze, která má smysl. Od prvopočátku, co se objevili bobři na řece Dyji, jsem byl zastánce názoru, že bobr sem nepatří... Již naši vzdělaní předci to věděli.
Bobr vždy páchal škody na majetku lidí, likvidoval vzhled krajiny a proto byli vyhubeni na našem území. To jsou fakta. To, jaké škody páchá na Dyji, jsem říkal a upozorňoval již v 90 letech.
Mohl bych o bobrech na Dyji vykládat hodiny. Dva roky jsem sledoval bobří rodinku na mém TOP místě, kde chytit kapra, sumce a pod.nebyl problém. Po roce se toto místo tak změnilo, že chytit zde rybu bylo prakticky nemožné ( spousta uměle vytvořených vázek, hlučnost bobrů odpudila rybí populaci - taky asi chtěly mít klid od bobrů). To jsou nepopíratelná fakta, které mně nikdo nevyvrátí.
Přemýšlel jsem o ochraně nádherných stromů, které odolaly povodním, suchu, bleskům...ne však bobřím hlodákům. Existuje jen jediný způsob jak ochránit strom. Napíšu, jak jsem se k tomu dopracoval: na jednom místě, kde rostl krásný topol a byl pod ním hezký stín v největších pařácích , jsem viděl chlápka(asi 75 let) jak močí na strom. Ptal jsem se ho proč nejde dál, aby jsem nemusel dýchat tu ,,jeho" močku. Řekl mně, ať ten strom očůrám taky a prý ho zachráníme před bobrama. Denno denně jsem močil v okolí stromu a světe div se, strom jsme zachránili!!!
Ostatné stromy ,,padly" :-((
Bobr se vyhýbá ,,označeným" teritoriálním místům svých konkurentů, respektive větším predátorům. Jasné, jak facka. Prostě příroda. Takže: čůrat na chráněné stromy, je to ekologické a 100% účinné. Dráty jsou na prd. Stojí to moc peněz, hyzdí přírodu a pod. Dík za přečtení článku.

Enšpígl - Profil | Út 7.6.2011 21:11:45

Butchi >> právě. Tyto ryby na to doplácí.

Butchi - Profil | Út 7.6.2011 21:09:43

Enšpígl >>
To ti bohužel nepovím. Můj skromný názor zní, že ochránci přírody jsou banda zfetovaných blbů. I kdyby v těch řekách nebylo vůbec nic, oni si pořád budou mlít tu svou, protože nemají rádi rybáře.
Takhle to odsírají původní ryby. Okoun, lipan, potočák.. Fakt nemám slov.

Enšpígl - Profil | Út 7.6.2011 20:56:03

Butchi >> proč je vlastně chráněný, když tu má super podmínky ? kdyby se radši chránily ty ohrožené druhy. Co ryb ubývá, nebo některé zvěře. Třeba okoun. Už rok jsem nechytil okouna. A to se pořád povídá, jaký je to plevel, že je přemnožený a pryč s ním

wašek - Profil | Út 7.6.2011 20:48:45

kakr >> Ještě to tak, to bysme pak mohli nahazovat tak jedině do pole na zajíce...

AntonM - Profil | Út 7.6.2011 20:46:50

Lutra >>

Však já vím .

Jen říkám že Bobr je menší zlo než většina rybářů.

A to i přes to že nám prokousal stavidlo na rybníku.

Pro bobra je to přirozenost ,ale od nás je to prasárna.

Kubajz - Profil | Út 7.6.2011 20:46:32

Kocháč >> Sory,ale rybáři ty haluze nevohryzali.