V Národním parku Podyjí ubývá rybích druhů

Kategorie: Všeobecné

Za posledních 80 let se téměř úplně proměnila druhová skladba ryb v řece Dyji. Mohou za to především přehrady ve Znojmě a ve Vranově.

http://znojemsky.denik.cz/serialy/v-narodnim-parku-podyji-ubyva-rybich-druhu20110511.html

Martin M., 11.5.2011

Diskuse k bleskovce

kakr - Profil | Čt 12.5.2011 9:45:00

Jako pamětník, mohu srovnávat.

Revír Dyje 14 ,P voda pod přehradou končil za komančů ještě před první lávkou, dále bylo hraniční (pro běžné lidi) nepřístupné pásmo. Míra potočáka byla 25, ale většinou se bral tak o 10 čísel větší. O lipanech ani nemluvě. Pár let po roce 89 .kdy se možnost lovu podstatně rozšířila to celkem ještě šlo. Pak vznikl NP Podyjí a začali kormoráni. Tak jak píše kolega vavřina, potočák je nasazován primárně jako krmení pro kormoše ,lipan téměř vymizel. Ale při kontrolních odlovech se objevuje vranka, to znamená, že potočák který by ji reguloval chybí a kormoš ji pod kameny nevyžere.

Revíry MP Dyje 11 a 10 bývaly rájem reofilních ryb, ostroretky, parmy ,tlouště. Jezdíval jsem tam v šedesátých létech min. století a už nikdy v životě tolik ryb neuvidím. Naprosto běžná byla hejna ostroretek 100 a více kusů, která bohužel už v oněch dobách bývala uvězněna v tůních a systematicky "odlovována". Od jezu v Krhovicích bral vodu Jaroslavický náhon a velká soustava zavlažovacích kanálů a tak ve vlastním toku voda téměř netekla. Na začátku let 80tých se výrazně začala projevovat chladná voda a rybí obsádka se začala měnit. Ostroretek a parem rapidně ubylo a začali se lovit lipani, sem tam se objevil i potočák.
Jako raritu uvádím "potočáka" 6kg uloveného v Krhovicích pod jezem. Šel do Brna na vycpání a rázem z něj byla hlavatka. Hlavatky byly vysazeny do znojemské přehrady a pamětníci je mohli vídávat přímo ve Znojmě. Kde je jim konec.....

Dnešní stavy Dyje jsou tristní,krásné úseky jsou regulovány, ryby fuč a rybářům zbývají oči pro pláč....

Pavouk‌ - Profil | Čt 12.5.2011 7:39:54

ono tech ryb ubylo rapidne obecne hodne moc... jeste pred par lety byly ve znojme hejna jelcu plotic cejnu a treba i hrouzku.. ted uz nenajdete ani ty oukleje. ryba se zde vyskytuje jen kdyz nasypou rybu domaci nebo granulace, ale je otazka tydne kdy jsou vyzrani od kormoranu bez peri :)

Butchi - Profil | Čt 12.5.2011 7:08:55

Větší nehoráznost jsem dlouho nečetl.

aleš vavřina - Profil | Čt 12.5.2011 6:52:56

... zelená se zelená, když jí hladím kolena ... - autor uvedeného článku je tak zelený (a vypatlaný) mozek, že z etických důvodů bychom měli označovat příspěvky tohoto typu velmi výrazným varováním. Je pravdou, že sekundární pstruhové pásma zásadním způsobem ovlivnily ichtiocenozu parmového úseku řeky, ale v současné době , v příspěvku toliko zatracovaný, je potočák v NP Podyjí brán ekology (zejm. ornitology) jako vhodná potrava pro "chudáčka pronásledovaného" kormorána.

mascha - Profil | St 11.5.2011 23:13:45

parmy, ostroretky a další ryby jsou fajn, ale nevidím jako velký průšvih, že se z toho stala pstruhovka s prostorem pro lipana a potočáka...

botrus - Profil | St 11.5.2011 20:29:13

smutne, ako sa taky nadherny usek rieky dokaze zasahom cloveka znicit.... :(