Politika betonových koryt na velkou vodu nestačí

Kategorie: Všeobecné

Červnové bleskové povodně nejvíce zasáhly oblast Povodí Odry. Kromě miliardových škod na soukromých domech, obecním i státním majetku, silnicích a mostech, už vyčíslil škody také státní podnik Povodí Odry. Jde o bezmála dvě stě milionů korun.

http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=643015

damol, 27.7.2009

Diskuse k bleskovce

Flappie - Profil | Út 4.8.2009 21:26:51

Dá se to přeci čekat. Pokud se nemá voda kam rozlít, kde se zpomalit, tak se na dlouhých rovných úsecích nebo otevřených vodních plochách (viz. před pár lety Lipno), jen zrychlí a napáchané škody jsou větší než bez regulací.

nextfish - Profil | Út 28.7.2009 12:17:24

Taky musím reagovat. Nevím jak to, ale lidi, kteří vymysleli betonování koryt řek, jsou mimo mísu. Samozřejmě jde o prachy, které jsou k dispozici a musí se proinvestovat. A nejlehčí je vzít bagry a začít bagrovat. Ne přemýšlet, jak vodu v krajině zpomalit. Zachovat meandry, louky, kde se voda rozlije a nezpůsobí škody. A taky nestavět v oblasti, kde jsou možné záplavy. Když se řeky regulují skoro od pramenů, tak (podle některých) by měly být regulovány až do moře. A pokud to bude jen kanál, kterým voda jen proletí, co když nebude třeba měsíc pršet ? Bude sucho. Voda v krajině nebude. A to nemluvím o rybách, které zregulováním trpí víc, než si kdo uvědomuje. Odstraněním břehového porostu (stromů) a rozšíření koryta (vzniká mělčina) dochází k oteplování vody, ve které je (to je jasné) málo kyslíku. Ryby se nemají kde schovat před predátory, nemají se kde vytřít, nemají kyslík. Výsledek ? V takové vodě není život. Chcete řeky bez života ? Já NE !

Turňa - Profil | Út 28.7.2009 12:02:10

Politika povodí na povodně nestačí, tak se raděj pojišťují-před vlastní blbostí!

CarpHunder - Profil | Po 27.7.2009 20:09:52

beton do řeky nepatří. Jen nechápu jak si může nějaké povodí vyúčtovat škody na něčem, co mělo sloužit k obraně před vodou a evidentně to ta voda spláchla. Nekvalitní práce? nebo práce na dvě věci? možná i na jednu........ Je smutné, že se vyhodí stamilióny, kterých by se dalo použít na jiné spolehlivé věci...... a co je smutnější, že někdo ty milióny prošustruje a ještě je za to chválen.......

Mrknato - Profil | Po 27.7.2009 10:37:09

Protože koryt musí být mnohem víc, hlubších a také daleko více betonu.... máme ještě spoustu neregulovaných řek a potoků a to by se mělo změnit. Pak se staneme váženými vývozci vody do okolních zemí. Současně u nás také neporoste tráva a ušetříme na dotacích pro zemědělce za sekání luk...