Přehrada Šance projde velkou rekonstrukcí

Kategorie: Všeobecné

Rozsáhlá rekonstrukce čeká vodní dílo Šance na Ostravici. Ukončení prací se předpokládá v letech 2011 až 2012. Ceny úprav na přehradě dosáhnou 640 milionů korun, práce by měly začít letos.


http://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/20090324_prehrada_sance_oprava_ostravice.html

Heiko, 26.3.2009

Diskuse k bleskovce

Tomáš - Tom - Profil | So 4.4.2009 16:01:58

dědáček >> bohužel členské základně je jedno co se děje.Pro většinu rybářů je důležité,že mají povolenku a o chov a jiné věci se nezajímají.Vždyť někteří nepoznají ani ryby.Byl bych pro zpřísnění pravidel pro přijímaní členů a podstatné zvýšení jejich znalostí.Zatím je to jenom fraška a papíry získá každý.

dědáček - Profil | So 4.4.2009 2:50:43

Boban67 >> vystřídejte staříky, navolte mladé. za každé doby byl střet názorů souboj generací

dědáček - Profil | So 4.4.2009 2:47:34

Tomáš - Tom >> víte-li to o funkcionářích, že si berou takto ulovené ryby, tak je příště nevolte

Boban67 - Profil | Čt 2.4.2009 7:47:56

dědáček >> nechci se navážet do starších,ale jen mluvím o zkušenostech jak od vody nebo na organizacích,tady se zatavil čas,někde už je vidět krok vřed,ale jestli chodíš na ryby,tak to musíš vidět a na organizacích taky,Myslím že nová mladá krev by to posunula dopředu,Dost cestuji,tak to vidím,jak po republice nebo za hranice a věř mi,že by se ti zdálo,že jsi v jiném světě.Tak musíme jen doufat,že třeba za nějakou dobu se nebude muset jezdit za pěknýma rybama do zahraničí.

Tomáš - Tom - Profil | Po 30.3.2009 12:57:55

dědáček >> Rozhodně si nemyslím,že by to bylo o věku,k nám třeba na výtěry chodí chlapi,kterým je víc jak šedesát a jsou to borci,bez kterých si to nedovedu představit a kteří tím žijou.Smutné je,že stejnou práci by mohli udělat pro svaz,ale tam je to netáhne,protože systém,který funguje v některých organizacích vůbec nejde s dobou a čas se tam zastavil před dvaceti lety.Jako příklad uvedu jen to,že si funkcionáři po slovení agregátem rozeberou ty nejhezčí ryby a ty už se ani nevytřou ani nevrátí vodě.A to ty lidi štve a proto na to kašlou.A není to o penězích oni za to nechtějí nic,kdybych je chtěl zaplatit tak je to urazí.Proto chci,aby ve svazu bylo víc mladých kluků profesionálu,kteří se obklopí schopnými lidmi a využijí naplno kapacity,které svaz má.Kdyby je svaz využil tak to bude rybářská velmoc a né chudý příbuzný. S pozdravem Petrův zdar Tom.

dědáček - Profil | Po 30.3.2009 8:25:57

Boban67 >> umíte taky něco jiného než plakat a pomlouvat dříve narozené?

Boban67 - Profil | Po 30.3.2009 8:19:35

Tome,máš pravdu,že je dost rybářu co se neumí chovat u vody.Rybařím už strašně dlouho a chyť a pusť provozuji asi deset let,jsem kaprář,ale když začnou dravci,dost se jim věnuji.Je to dost složité u nich,používám háčky bez protihrotu,ale i tak je problém s vrácením candátu a štik.Systém vylovit chovný rybník a naházet do svazovky je tak na prd,měli by tam být lidi,co jim na tom více záleží,vím,že je to o penězích,ale když zajdu na nějaký výlov,žádná změna už několik let.Nejvíc se mi líbí,jak po vysazení ryb tam sedí hned plná voda a ti masaři to vychytají za chvíli a potom řvou,že tam nejsou ryby,tak ta ryby ani nemá čas vyrůst.Chodím dost na ryby a loni jsem měl jen jednou kontrolu,což si myslím,že je dost málo,hlavně ten bordel po ostaních rybářích je děs.Ani se nedivím,že jezdí rybáři na soukromé vody.Ten náš zahnilý systém starých dědku co rozhodujou by chtěl změnit.Ale když vidím,jakou prací je prosazení K70,nebo 24,nebo zvýšení míry ryb,tak nevím.Hlavně je to o lidech.

Tomáš - Tom - Profil | Ne 29.3.2009 13:41:43

Boban67 >> V posledních letech jsou zejména na těchto dvou nádržích kontroly velice časté,takže bych nedoporučoval to riskovat.Bohužel spousta rybářů se na rybách chovat neumí a tak si dovedu představit jak by to tam vypadalo. Řešením by snad bylo povolení rybolovu s průvodcem. Na Morávce bych to,ale neviděl jako reálné neboť tamní obsádka je unikátní a navíc tato nádrž slouží jako zasobárna generačních potočáků a lipanů.Jikry a plůdek získany z této nádrže slouží k zarybňování vod okolních organizací,které mají díky nepříznivým podmínkám nedostatek generaček k výtěru.Myslím si,že je i spousta svazových vod,které by mohly vypadat podobně jenže masivní vysazování kapra a opomíjení dravců tomu neprospívají.Navíc to chce lidi profesionály,kteří se tomu budou věnovat a využijí na maximum kapacitu svazových odchoven.Ze své zkušenosti mohu říct,že pokud to tito lidé dělají po práci tak to prostě nemohou zvládnout i kdyby stokrát chtěli.

Boban67 - Profil | So 28.3.2009 19:01:21

Psal jsem,že za komoušů se dělaly něco jako zdravotní odlovy,ale dala se sehnat i jednodenní povolenka,ale setkal jsem se i ve světě s jezery na pitnou vodu a dalo se tam chytat,ale dost velké kontroly ohledně dodržování pořádku atd.Tresty jsou dnes velké,ale je tam dost usedlíků,co tam chodí pytlačit,tak velká voda a špatně přístupná se špatně kontroluje.Jsou rybáři kteří se dovedou chovat u vody,tak si myslím,že by nějaký systém chytání se dal vymyslet.Na přehradě Morávka se taky dalo chytat a tam byla větší část pstruhové populace.No,myslím,že u nás jde vše pomalu,jako 24,K70 atd.Stačí zajet jen pár kilometrů za hranice v Rakousku a na takových přehradách se dá chytat.Je to s průvodcem atd.Možná někdy taky u nás.Na svazových vodách se u nás děje tolik,že by dost rybářů bylo potrestáno,to by bylo prospěšných hodin

Vybliz - Profil | Pá 27.3.2009 15:19:20

Tomáš - Tom >> A je tam i moznost "rekonvalescence" v napravnem zarizeni. :)

Tomáš - Tom - Profil | Pá 27.3.2009 15:11:10

Tomazzz >> Na ty zákony bacha dneska je to už drahé a obnáší to většinou pokutu a veřejně prospěšné práce cca 200 hodin.

Tomáš - Tom - Profil | Pá 27.3.2009 14:52:22

Máte pánové pravdu,že jsou tam pěkné ryby a poměr dravců k bílé rybě je váhově 1 ku 5 což je optimální stav na vodárenské nádrži.Těch pstruhů tam je ale minimum.Obsádka je Ca,Su,Bo,Mn,Š a bílá ryba.

Tomazzz - Profil | Pá 27.3.2009 9:57:25

Boban67 >> Máš pravdu... Stačí se projít jen po hrázi pokud nefouká vítr a vídíš jak jezdí ty torpéda, vždycky se mi rotřesou kolena když to vidím a hned uvaźuji jak obejít zákony a jít na ně.:) Ti pstruzi tam jsou fakt selata... To je můj sen si tam zajít zavláčet...

Boban67 - Profil | Pá 27.3.2009 8:36:16

Přehradu znám moc dobře,nedovedu si představit,jaké tam musí být velké ryby,hlavně štiky,candáti ,pstruzi a okouni.Jako kluk jsem se tam dostal za bývalého režimu na ryby,říkali tomu zdravotní odlovy.Chytit metrovou štiku nebyl problém,chytil i 1O štik za den a několik candátu,nebo pstruha,kterého jsem tam chytil a měl 68 cm.Už se tam člověk nedostane na ryby,ale hrázní by mohli vyprávět,jaká je to úžasná voda na dravce.