Rybáři odmítají ptačí oblasti

Kategorie: Všeobecné

Brusel chce chránit jihočeské rybníky, rybáři to odmítají.
Jihočeští ornitologové také kritizují rybáře, že neustálým zvyšováním produkce hlavně kaprů mění krajinu a likvidují vodní ptáky živící se planktonem.

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=041&r=mfjiznicechy&c=1141917

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=041&r=mfjiznicechy&c=1141934

Martin M., 18.2.2009

Diskuse k bleskovce

Petrson - Profil | Pá 20.2.2009 1:20:52

Vnímám už jako specificky českou záhadu, jak neuvěřitelného vlivu zde ornitologové požívají. Odhlédneme-li od nesmyslu legislativního, kdy je ochrana hnízdících ptáků aj. živočichů, v oblasti již jednou daná platnými normativy, překrývána dalšími pravidly, je skutečně jakýmsi faktorem X, jak je možné u nás tak nerovným způsobem diverzifikovat ochranu jedněch živočišných druhů, na úkor druhých. Zatímco ryby a jejich hospodáři začíjí být chápáni pomalu jako obtížný hmyz, opeřenci, mnohdy rybožraví predátoři, jsou povyšováni div ne na piedestal jakéhosi nedotknutelného božstva. Přesto, že se dá na základě pádných biologicko-geografických argumentů spekulovat, do jaké míry jsou zvlášť invazní, u nás mnohdy jen zimující druhy (např. kormoráni, v poslední době i volavky) původní, tento motiv, na němž je založen obecný rámec ochrany veškeré fauny zákonem 114, zdá se pro ptáky naprosto neplatí. Při tom všem humbuku dál vesele probíhá naprosto nedostatečná a pokřivená praxe refundace škod, které vodní ptáci způsobují, bez ohledu na to, že byly již tisíckrát pojmenovány. Ač bylo mnohokrát doloženo, jak se vodním ptákům v posledních letech (taky vlivem klimatických změn) u nás daří, legislativa je upravována pouze jedním směrem, bez nejmenší dávky pragmatického pohledu, který by odrazil vývoj posledních let. Tato praxe nás opravdu vede do jakéhosi skanzenu a utvrzuje principielně chybné modely socialistického, centrálního rozdělování prostředků za přesně diktovaných podmínek.
Brusel nás tady ovšem nemá co učit. Jestliže se zde vodnímu ptactvu, díky dobrému stavu našich ekosystémů, daří tak vydatně, že jev začíná být hospodářským problémem, nač ještě tento přirozený, nepříliš žádoucí vývoj podporovat dotacemi??
Na jedné straně učiňme z již tak dost hodnotných rezervací sterilní přírodní muzea, kde si krom procházek na přesně vyznačených cestách nebudeme moci dovolit vůbec nic, a na druhé můžeme sledovat, jak nám postupně krachují rybochovná zařízení, lidé přicházejí o práci, a segment, na který zatím pořád můžeme být hrdi coby rybářská a rybochovná velmoc, mizí v černé legislativní díře Eurosocialismu.
Stejně, jako je už řadu let úspěšně likvidováno celé české zemědělství, s jediným cílem - uvolnit trh pro západoevropský dovoz potravinového, tučně dotovaného odpadu.

Martin M. - Profil | Pá 20.2.2009 0:19:18

Benny >> ona i ta prvni cast vety ("vynos stoupl diky dotacim") je pekny paskvil ;-) Dotace nepadaji z nebe, nekdo je musi zaplatit - obycejne danovy poplatnik.

Benny - Profil | Čt 19.2.2009 15:17:01

Například v Dolním Rakousku, kde se majitelé pozemků rozhodli chránit dropa velkého, vzrostl ekonomický výnos této lokality díky dalším dotacím a zvýšením hodnoty půdy,“ ked je nieco chranene tak aky ma vyznam, ze sa zvysuje cena pody? Ved stavat sa tam aj tak nemoze, alebo ano?
Stale je vidiet, ze ochranari maju vacsie loby ako ryb zvaz

boriak - Profil | St 18.2.2009 13:27:21

nikto nebude namietať ked v lužných lesoch bude chránenené uzemie, iné je to ked sa zriaduje v oblasti rybníkov, predsa ich účel zriadenia je jasný - chov rýb, t.j. ide o umele vytvorené vody za istým účelom, a nie chov rýb v prrodezených tokoch / ramenách, kde interakcia s prirodou / vtákmi je samozrejmá ...

jaxon159 - Profil | St 18.2.2009 13:19:37

kormoránisou všude

Lawry - Profil | St 18.2.2009 13:05:03

hmm neco natom bude pravdy